• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    VACA: plus jsem jeste nekde cetl na NSF, ze SN8-SN12 pry maji nejakou drivejsi konstrukcni vadu (nevim uz presne v cem) o ktere se vi, ale ktera neovlivnuje faze letu, ktere testuji primarne, pristani to holt odnasi, ale jsou to vsechno testy a v pozdejsich prototypech je ta vada odstranena az se bude testovat pristani tam uz by to byl vetsi problem.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    VACA: PR uz maji hodne nizko. Budou to pak testovat vsechno znova, az udelaji upravy na Raptorech? Nebo jim pak budou stacit modely, a proc ted vlastne modelovani nestaci? ;)
    VACA
    VACA --- ---
    VACA: Resp. Ze ty extremnejsi zkouzky na hranici moznosti je lepsi zkouset spis ted..
    VACA
    VACA --- ---
    A co kdyz je to proste jenom tak “jednoduchy”, ze on si je v podstate jistej ze to bude pristavat, ale ted testuji ruzne fail safe hranice, co vsechno si muzou s ruznym poctem motoru dovolit. Treba proste jen hledaji tu hranu z ty extremnejsi trany.
    Precejenom, maj v tom litat lidi...
    A z hlediska pr je mnohem prijatelnejsi kdyz to boucha ted.
    Nez kdyz by zkouseli variantu dvou motororu (pro pripad nejakeho selhani) uz na lodi ktera uz umi pristavat, a najednou by mela serii explozi.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TOXICMAN: tak jeste nemame vysledky vysetrovani nezdaru SN9, a pri tom jak SpaceX tlaci na start SN10 je mozne, ze ani az bude SN10 startovat nebude znamo proc SN9 nezapalila druhy motor. Pak logicky vyvstane otazka, proc vubec omezovat druhe, jenom proto, aby si SpaceX odpalila nadbytecny prototyp.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SEJDA: moc ti nerozumim, ale prý SN10 bude mít update

    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TOXICMAN: ja bych mu pripsal kredit tak leda pro SN10, uz je vyrobena a kdyz FAA nedaji neco noveho, proc vubec povolit dalsi test. tak ji muzou rovnou sesrotovat. Nove raptory zohlednujici vysledky testu bodou pripravene urcite az za delsi dobu nez za 2 tydny. ;)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @SpaceX
    Targeting no earlier than February 7 at 4:31 a.m. EST for launch of Starlink from 39A, pending Range availability, to allow time for pre-launch checks and recovery vessels to get on station after offloading fairing halves from previous mission; team is monitoring recovery weather
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    XCHAOS: a pokud ti vyjde predikce, tak? chceš diplom? máme tě nosit na rukou? :D
    spoustě lidem vyjde spousta predikcí... nemam problém říct, že sis to myslel dobře, ale ono jít a skutečně to realizovat je pak věc jiná... od monitorů se to radí dobře ;)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: F9 mel dneska 8 km/s, entry stahl na 5.5 km/s, a takto vstoupil do atmosfery, kde jak houstla houstla dostal se az k 800 m/s, kdy zacal landing. Starship prileti od Marsu asi 11 km/s) (jsem liny to pocitat, prevzal jsem to). Bude mit tepelny stit, takze asi nebude delat reentry, bude klouzat atmosferou, prekona nejvetsi treni a bude padat, brichem dolu. Pokud bude potrebovat landing burn, spali tim palivo, ktere by mohla pouzit na entry burn. Takze bude minimalizovat palivo pro landing, nebude zapalovat 3 motory, zapali jenom dva na nezbytnou dobu, jakmile to pujde, pouzije jenom jeden motor.
    Kdyz nebude moci brzdit brichem jeste ve 300 m.n.m, bude potrebovat o hodne vice paliva na landing, pak je otazka, jestli nebude potreba dotankovavat na orbite Marsu.
    Kdyz bude delat flop motorem u zad a ne u bricha, bude ji to trvat dele a musi s flopem zacit drive, a volit jinou trajektorii = vice paliva pro landing.
    Jestli jim nic jineho nezbyde, tak se nejspise dockame prehodnoceni konceptu single stage to Earth.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KULA: pokud příště fakt nahodí 3 motory, tak v téhle diskuzi bude hrobové ticho, že jsem si dovolil to říct předem :-)

    Fakt by mi máloco bavilo tolik, jako dokázat předpovědět, že SpaceX udělají X, protože X prostě _nejde_ udělat jinak nebo lépe. Nejblíž k takové úspěšné předpovědi bude, pokud Superheavy skutečně nebude mít nohy a bude zachytávané nějakým speciálním udělátkem (i když roštová kormidla mi samozřejmě nenapadla...).

    Kromě zážehu 3 motorů před přistáním mám ještě jednu predikci, a to je případný aerodynamický belly flop místo motorického (tím jednoduše myslím to, že by o poznání méně spektakulárně srovnali padající Starship do kolmé polohy ve větší výšce a čistě aerodynamickými silami, a teprve v kolmé poloze by zažehli motory, jako u Falconu). No ale uvidíme, tohle nejspíš nevyjde :-)
    PER2
    PER2 --- ---
    LSDMASACRE
    LSDMASACRE --- ---
    super, zase budu měnit pozadí na ploše ne? tenhle týden už asi po čtvrté. díky :))
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PER2
    PER2 --- ---
    According to a SpaceX security officer we spoke to today who was overseeing the cleanup, SN10 sustained no damage. They intend to push for launch within the next 1-2 weeks!
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: a co podlete maji delat, kdyz cekaji na demolicni team, nez si vymeni pokazene raptory? Vzdyt uz zacali z nudy rozebirat prototypy postavene do zasoby ;)
    KULA
    KULA --- ---
    PER2: internety se začínají hádat, jestli byl nebo nebyl sarkastický, kdy zastánci 3 motorů říkají - myslel to vážně, jinak by vtipkoval dál. Olol, tohle bude ještě humor.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Elon Musk on Clubhouse (Supercut)
    https://www.youtube.com/watch?v=z75nXURvExQ
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TOXICMAN: miguel, jose, domingo a oscar nie su plateni za to aby sa flakali, mexicka hranica je co by kamenom dohodil :)))
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    miluju to tempo tam
    SpaceX Boca Chica - Teams begin cleaning up Starship SN9 wreckage at the launch site
    https://www.youtube.com/watch?v=MJhHaLANaYk
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    off twitter for a while, aby potom zaspamoval a pokazil internet
    PER2
    PER2 --- ---
    TOXICMAN: koukal jsem no ;)


    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam