• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    KARLOSK: hop?q
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    btw.. z jineho soudku... ono se to urcite objevilo nekdy v historii ale jak "omlouvaji" u starlinku pontencial ke kessleru?
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    konečně přínosná diskuze, ale já chci HOP :)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SEJDA: No jasny. Ja to myslel tak ze poleti driv Neutron nez New Glenn podle me.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    STARE_CASY: mozna jo, ale pozitivni zpravy o sabre se objevuji v poslednim roce casteji a cesteji. Jsem zvedavy :)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    MRAKY: sabre se mi strašně líbí - je to teda furt chemický motor, ale ta úspora hmotnosti u kyslíku by byla super... Jenom z toho mám pocit jako z fúze. K dokončení chybí už jenom pár let... posledních deset let :)

    Ale moc jim fandím - doprava na LEO by to byla hodně zajímavá.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    KARLOSK: technicku ti na to staci misto starlinku kabel
    :) (no dobre... tak uplne jednoduchy to asi neni :)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    MRAKY: to uz jsou takhle daleko? husty :)
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    MAWERICK: technicky, kdyby se ve falconech místo starlinku vypouštěli moduly pro ISS ze které by se časem stal orbital ring, to by netrvalo tak dlouho. až by se to začlo pohybovat, vznikla by umělá gravitace, další moduly by se nabalovaly a za x (20-40) let po kompletaci prstence by to mohlo být místo pro plnohodnotný život
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    PER2: v jinej radech nez co? Nez rakety? mozna...
    tady presne by se mohla hodit Muskova personalita protoze tyhle projekty jsou aspon teoreticky mozne i s materialy a technoilogiemi ktere uz mame... ale stojej raketu takze narazi na problem vejce a slepice :)
    Dokud neni poptavka nikdo jje nezaplati. A dokud nejsou tak neni poptavka :)

    Takze kdyby to nekdo "nakopl" tak by se to mohlo phnout :)
    PER2
    PER2 --- ---
    MAWERICK: uhm, rekl bych ze orbital ring nebo space rotovator se bude finacne pohybovat v trosku jinejch radech ;)
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    STARE_CASY: To by řešil starship na orbitu a odtamtud nějakým alternativním pohonem. Sluneční plachetnice by byl luxusní způsob transportu kamkoliv... sice pomalejší, ale s dobrým stíněním parádní výlet :)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    PER2: STARE_CASY: tohel by vyresil orbital ring :) space elevator netreba :)
    pripadne space rotovator :)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    KARLOSK: super věc na dlouhou výdrž s minimem paliva, pro dopravu lidí (zatím?) nevhodné. Každopádně s nimi neodstartuješ z trochu větší gravitační studny (moc velká hmotnost na to jak mají malý tah), ale pro nějaký mezi planetární tahač by to nebylo marný.

    Ono v rámci sluneční soustavy, když se moc nespěchá, tak těch možností, jak cestovat, je docela dost - iontový pohon, sluneční plachty, gravitační praky... Jako cestující fakt nechceš přeletem trávit roky (nemluvě o tom, že potřebuješ dýchat a jíst, nechceš být moc ozářen, takže spousta nákladu navíc), ale řekněme, že by to třeba nějak šlo.

    Problém (hodně velký) je jak se dostat ze Země do vesmíru. Tam prostě nejenže není nic lepšího než chemické motory, ono v tuhle chvíli není vůbec nic jiného, co by to umožnilo. Vesmírný výtah od A. C. Clarka by byl skvělý, ale materiál na něj není...
    PER2
    PER2 --- ---
    nejvyssi cas aby elon postavil nejakej nekolik desitek kiolmetru dlouhej "railgun" co bude posilat naklad na orbitu ;)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    LADINEK: ja ale nemluvim o cestovani "ve volnem prostoru". Ja mluvim o tech prvnich "par kilometrech" z povrchu aspon na LEO. a na to je bohuzel raketa vazne spatnej prostredek.. pri objemu ktery by byl potreba je moc draha (to asi vyresi economy of scale) ale hlavne hlucna, celkem neefektivni a ma nezanedbatelne dopady na zivotni prostredi (hluk, teplo, splodiny). Zvlast v poctu ktery by byl potreba.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    LADINEK: co ty iontový pohony co používá starlink ke stabilizaci? na těch se přeci taky pracuje. ano , je to stále raketa...
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    MAWERICK: to si nemyslim, slunecni soustava neni zase tak velka aby se po ni nedalo cestovat raketama, akorat to bude chvilku trvat a asi budeme porad vyuzivat planetarni mechaniky, ale porad je to prcek v porovnani s tim co je okolo...

    Na Mesici jsme se naucili, ze tam jde doletet a prezit to, na ISS se ucime, ze zit dlouhodobe ve vesmiru, byt blizkem, taky jde a na Marsu zkombinujeme tyhle dve vedomosti a zkusime jestli jde doletet a dele prezit i dal od Zeme. No a paklize zjisteme, ze to jde tak mesice Jupitera cekaji a takovej Ganymed nebo Europa (az na ten obelisk teda) jsou primo idealni mista k dalsimu vyvoji ketery musi vest do jinych soustav nebo galaxii.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ONDRA_99: nebude, neutron je ohodne mensi nez F9. No ale F9 dela ted problemy na vsech segmentech trhu, protoze s tartuji se starlinky skoro kazdy tyden, tak jim staci brnknout, aby nechali par satelitu doma a poslou misto Starlinku ty tvoje. Rocket lab tak zustavaji jenom "exoticke orbity" tj. ty ktere se nedaji vyuzit pro Starlink.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam