• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    KARLOSK: super věc na dlouhou výdrž s minimem paliva, pro dopravu lidí (zatím?) nevhodné. Každopádně s nimi neodstartuješ z trochu větší gravitační studny (moc velká hmotnost na to jak mají malý tah), ale pro nějaký mezi planetární tahač by to nebylo marný.

    Ono v rámci sluneční soustavy, když se moc nespěchá, tak těch možností, jak cestovat, je docela dost - iontový pohon, sluneční plachty, gravitační praky... Jako cestující fakt nechceš přeletem trávit roky (nemluvě o tom, že potřebuješ dýchat a jíst, nechceš být moc ozářen, takže spousta nákladu navíc), ale řekněme, že by to třeba nějak šlo.

    Problém (hodně velký) je jak se dostat ze Země do vesmíru. Tam prostě nejenže není nic lepšího než chemické motory, ono v tuhle chvíli není vůbec nic jiného, co by to umožnilo. Vesmírný výtah od A. C. Clarka by byl skvělý, ale materiál na něj není...
    PER2
    PER2 --- ---
    nejvyssi cas aby elon postavil nejakej nekolik desitek kiolmetru dlouhej "railgun" co bude posilat naklad na orbitu ;)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    LADINEK: ja ale nemluvim o cestovani "ve volnem prostoru". Ja mluvim o tech prvnich "par kilometrech" z povrchu aspon na LEO. a na to je bohuzel raketa vazne spatnej prostredek.. pri objemu ktery by byl potreba je moc draha (to asi vyresi economy of scale) ale hlavne hlucna, celkem neefektivni a ma nezanedbatelne dopady na zivotni prostredi (hluk, teplo, splodiny). Zvlast v poctu ktery by byl potreba.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    LADINEK: co ty iontový pohony co používá starlink ke stabilizaci? na těch se přeci taky pracuje. ano , je to stále raketa...
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    MAWERICK: to si nemyslim, slunecni soustava neni zase tak velka aby se po ni nedalo cestovat raketama, akorat to bude chvilku trvat a asi budeme porad vyuzivat planetarni mechaniky, ale porad je to prcek v porovnani s tim co je okolo...

    Na Mesici jsme se naucili, ze tam jde doletet a prezit to, na ISS se ucime, ze zit dlouhodobe ve vesmiru, byt blizkem, taky jde a na Marsu zkombinujeme tyhle dve vedomosti a zkusime jestli jde doletet a dele prezit i dal od Zeme. No a paklize zjisteme, ze to jde tak mesice Jupitera cekaji a takovej Ganymed nebo Europa (az na ten obelisk teda) jsou primo idealni mista k dalsimu vyvoji ketery musi vest do jinych soustav nebo galaxii.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ONDRA_99: nebude, neutron je ohodne mensi nez F9. No ale F9 dela ted problemy na vsech segmentech trhu, protoze s tartuji se starlinky skoro kazdy tyden, tak jim staci brnknout, aby nechali par satelitu doma a poslou misto Starlinku ty tvoje. Rocket lab tak zustavaji jenom "exoticke orbity" tj. ty ktere se nedaji vyuzit pro Starlink.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    KAERO: na ty granty ale museli něco ukázat a ty granty směrem ke SpaceX byly vždy hodně trnem v oku mnoha lidem. V tomhle je tam strašně moc špíny.

    Je pravdou to, že SpaceX se povedlo velmi dobře vystihnout správný moment se zásobováním ISS a s dopravou lidí tamtéž. Barrack Obama de facto zařízl Space Shuttle, zrušil program návratu lidí na Měsíc a NASA potřebovala akutně řešit dovoz svých astronautů na ISS. Ruské řešení bylo od začátku dočasné. To, co Obama nezařízl (smluvně to moc nešlo) byly rozjeté soukromé kontrakty a granty. Celé se to táhlo už od nástupu Obamy a ukončení Space Shuttlu to celé vyvrcholilo.

    A právě tam se povedlo SpaceX uchytit vedle klasických velkých společností. Navíc to byla doba, kdy byl opravdu zájem zkoušet něco nového, spousta lidí v NASA byla dost otrávených, takže když se našla parta bláznů, co někde na atolu zkouší vystřelovat rakety, tak jim byli ochotni pomoct a byli ochotni jim přiklepnout nějaký grant, takže i drobné úspěchy se hodily. A Musk je v tomhle šílený střelec, který každou příležitost riskne využít.

    Kromě toho mi přijde, že tím, že Musk několikrát téměř zkrachoval, tak ví, jak je důležité nespoléhat na jediný zdroj financí, a tak shání investory, granty, co nejdřív rozjíždí komerční produkty pokud možno ve více oborech, takže i když začínal s výrazně menším kapitálem, dokázal to dohnat.


    Bezos lije od roku 2016 miliardu USD z prodeje akcií do BO. Uhrál nějaké kontrakty s ULA (přijde mi, že on se mnohem spíš dokáže domluvit se "starými strukturami", než aby riskoval něco samostatně), nabídl svůj motor, podílí se na jednom z landerů pro Artemis. Ale granty jsou ve srovnání se SpaceX drobné. Jenomže reálně taky nic moc nepředvedl... Čímž ale taky nemůže mít podíl na komerčním trhu - sice má pár smluv a dostal nějaké zálohy, ale termíny moc neplní, tak se mu další budoucí kontrakty nehrnou.
    KAERO
    KAERO --- ---
    STARE_CASY: je potreba rict, ze sice blue origin mel na startu lepsi kapitalove podminky, spacex se podarilo uzmout par grantu od nasa (a nasledne take komercni vynaseni).

    z toho mi vyplyva, ze spacex ma nejen dobre inzenyry (blue origin asi taky), ale take vyborne manazery, kteri umi chodit v grantech/politice. a to je dulezita soucast velkeho byznysu.

    tedy spacex je firma na vrcholu nejen kvuli technikum, ale i kvuli lidem okolo.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    KARLOSK: nebudem... ne dokud se nevyresi preprava na LEO... Falcony jsou jen "mezistupen"... ale v objemu ktery je potreba k nejake opravdu relistickemu rozvoji pritomnost cloveka ve vesmiru je raketa naprosto nedostacujici prostredek :)
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    osobně budeme za 40 let lítat na mars na důchod... pokud tam bude od roku 2030 vysílat stejnej počet raket jako teď posílá falconů na orbit, tak to pujde hezky rychle.. ale je to jen přání :)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    KARLOSK: tak kolem warpu byl v posledních letech trochu vývoj, ne? Na warp už není potřeba anihilovat celou hvězdu, ale stačilo by výrazně méně energie, stačí anihilace Jupitera... Sice je tam z Marsu o něco blíž, ale furt mi to nepřijde moc praktické. Chce to nějaký průlom v nové fyzice.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    STARE_CASY: to nemusi byt jen o ztrate vyznamu surovin. Tyhle veci se dely taky na zaklade pokroku v technologii...
    1 prumyslova revoluce (viktorianska) je imho krasnej priklad...
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    KARLOSK: myslim ze jako prvni kolo by Epstein drive bohatel stacil :) Ale na druhou stranu mozna se vrhnou rovnou na Alcumbierra :)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    MRAKY: já bych mu tu kolonii i docela věřil, co jsem kdy četl o osobním životě Muska, tak to je furt velkej snílek a nadšenec sci-fi. Nicméně to, že pokud se mu to podaří, tak následně Mars využije k dalšímu rozvoji, je jistý.

    A ano, ztráty významu surovin se děly, ale ne tak, že by o ně přestal být úplně zájem. Naopak ta spotřeba surovin jen a jen roste. Každopádně každá taková změna vedla k tomu, že to značně zamíchalo se společenským vývojem - měnil se význam států, končily a začínaly války, stěhovali se lidé...
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    MAWERICK: na marsu už budou testovat warp... nějaký planetky? tss :))
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    ale taky je mozny ze pouzjiou misi na mars jako odrzovej mustek a test dlouhodobych misi i s tezkou :)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    MRAKY: nejsem si jistej je stli to tak bude :) na tohle potrebujes specifickou infraskturu a podle vsehno se uplne nezda ze by neco takoveho vymysleli bohuzel
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    STARE_CASY: tak ja tak trosku doufam, ze Muskova vize o koloniiich na marsu jsou jen taktika jak poblaznit masy&investory a ve skutecnosti strategie je o vybudovani transportniho systemu k pasu planetek, ktere jsou shodou okolnosti hned za marsem :)))

    ztrata vyznamu rucnych surovin v historii lidstva je docela normalni. Jednou je to to, priste neco jineho..
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    EXIS: tak v tomhle máš recht :)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    EXIS: tak bysme tady meli Expanse Belters o trosku driv no :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam