MRAKY: O tom že Mars je řekněme strategická hranice mezi vnitřní a vnější částí naší soustavy o tom nepochybuji. To tak nějak platí ostatně i o Jupiteru a jeho měsících. :)
A aby to řekněme nějak rychle šlapalo musela by se totálně změnit lidská civilizace a její sebedestruktivní chování a její myšlení. Což bohužel moc pravděpodobné nevidím.
Pokud budu chcít co nejrychleji expamdovat. Automaticky dokud máme co máme za technologie tak za mě je kolonizace Měsíce č.1. Nejsi tolik závyslý na časových oknech a ta okna jsou mnohonásobně četnější než u Marsu. A vzhledem k rozdílu gravitace tak z měsíce snáz vypravíš velkou loď.
K tomu pak potřebuješ ještě dva orbitální starporty. Jeden u Země a druhý nad Měsícem. A pak hurá cesta sluneční soustavou i mimo ni se plně otevírá. ;)
I když pořád věřím že se objeví lepší pohon a pak to půjde i ze Země i bez elevatoru. :) Tedy za předpokladu že budeme mít i štíty proti orbitálnímu smetí. To mi teď dělá největší vrásky onen Starlink, který pokud se zesere, tak konečná.
Tady taková malá časová zběračka kolik toho nazbíralo x raketoplánů ze svých letů. Bohužel pravost se mi nepovedlo ověřit.
Photohttps://bigpicture.typepad.com/.shared/image.html?/photos/uncategorized/15000_shuttle_hits.jpgSTARE_CASY: Mno zbytečná teraformace Marsu jak se to vezme? I když jsou tu i jiní kandidáti jako třeba Titan nebo Venuše. Ale pořád tak něja ten Mars se jeví nejlépe a i ve sci-fi je nejčastější. Co jsem četl a zkoumal, tak Mars dříve měl i hustčí atmosféru a pravděpodobně i podobně dýchatelnou jako na zemi o kterou přišel. A i tu tézi co jsem kdysi slyšel tak do toho hezky zapadá. A kde je i zminováno že zěmě byla dříve zelená a ne modrá. No dnes je to tak trochu řekl bych čím dál víc do hněda-šeda. :D :/ Takže pokud budeme ničit naši matičku dál, tak by to asi mohlo pak vypadat jako vypadá Venuše? Nemluvě o té tikající bombě na dně oceánů a co jsem viděl i průzkumné vrty tak by se země mohla stát opět zelená plná Metanu. :/
Ale jak píšeš nejdříve bublinové základy a pak se uvidí. :)