• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    PER2
    PER2 --- ---
    sem tu spravne v ekonomickem klubu krizenem s bitcoinem?



    PANTARIL: to je strasny odpad clanek
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: to je nesmysl. základem ekonomické teorie je, že hodnotu má to, po čem je poptávka. To, čím je poptávka vyvolaná, jestli jsou to nějaké základní životní potřeby, nebo jestli jde o krácení volného času - to s tím nesouvisí, ale prostě o nějaké hodnotě něčeho můžeš mluvit, když máš nějakou křivku poptávky (za cenu P je ochotna odebrat množství Q) a křivku nabídky (za cenu P je ochotná dodat množství Q). A ty křivky se buď protnou, nebo neprotnou...

    To, že očekáváš, že to co stojí energii/čas, bude vzácné, a tudíž křivka nabídky dané komodity (na P-Q diagramu) bude mít konkrétní tvar - konkrétně, že nabídka bude schopná méně pružně reagovat na poptávku - to už je nějaká tvoje spekulativní obchodní úvaha. Pravděpodobně správná, ale nic to nemění na tom, že toto popisuje pouze chování strany nabídky - nikoliv chování strany poptávka. Poptávku formuje celá řada více či méně reálných potřeb i více či méně racionálních rozhodnutí. A taky na ní ovšem mají vliv i úplně nesmysly, třeba reklama, marketing, víra.. :-)

    Bitcoin coby finanční náboženství pomotalo dohromady v zásaě správný mikroekonomický předpoklad, že když je poptávka po nějakém vzácném zdroji, bude dražší, se svými vlastními pravidly (jejichž dodržování závisí na dobré vůli významných minerů, což jsou ale momentálně subjekty kontrolující minimálně vyřazenou uhelnou elektrárnu :-) s určitým zneužitím makroekonomické zákonitosti, která řídí inflaci: do té totiž vstupuje kromě velikosti peněžní zásoby i rychlost oběhu peněz... a vzhledem k tomu, že Bitcoin mimo jiné hashrate zneužil k zpomalení rychlosti oběhu peněz (pod falešnou záminkou zamezenou double spendingu), tak je z toho jedna velká splácenina tezí, z nichž část je pravdivá, část diskutabilní, část pochybná, část lživá... a část "zjevená pravda", které musíš slepě věřit, abys byl členem sekty :-)

    V současné době je ale bitcoionová "komunita" v naprosto absurdní situaci, kdy když budeš bitcoinem chtít zaplatit účet za elektřinu, bude na to muset někdo (nějaký spekulující miner) spotřebovat daleko více elektřiny, než je cena té elektřiny, kterou chceš zaplatit. A toto je z celé řady hledisek absurdní - buď cena tvého účtu za elektřinu vystoupá úplně nade všechny meze - tedy nikdo si nebude moci dovolit zaplatit účet za elektřinu, což by asi znamenalo dost krvavou občanskou válku - a nebo bublina praskne a bitcoin zkrachuje, což mi teda přijdde jako daleko bezbolestnější možnost (aspoň pro mě, já mám v BTC už jen pár šupů a klidně je obětuju jen pro tuhle srandu :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Vsechno na svete ma hodnotu proto ze v konecnem dusledku to stoji energii a (neci) cas
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: myslím, že lidi oceňují to, že mají iluzi obrovského zhodnocení vkladu (jestli bylo reálné, to záleží na tom, jestlli včas prodaj). spotřeba energie je části uživatelů sítě jedno a části vysloveně vadí (kromě mě nově i Elonu Muskovi) - zkrátka, máme s tím určitý problém a holt Elon je povolanější ho vysvětlovat masám, než třeba já.

    Spotřeba energie je daná soutěží o hashrate, ale toto ztratilo smysl už ve chvíly, kdy vznikly mining pooly: těžba je stejně výrazně oligopolizovaná, takže hypotetické zamezení doublespendingu skrze ovládnutí 51% mining kapacity je dnes stejně hotová věc a odděluje nás od toho jen benevolence velkých minerů, kteří se naoko schovávají za několik velkých mining poolů.

    Když se nad tím zamyslíš, tak doublespendingu by bránila jednoduchá finta, která by možná byla problematická před 10 lety, když se bitcoin začal šířit, ale nepředstavuje velký problém dnes, když kapacity místa na discích i šířka pásma v síti jsou daleko méně vzácným zdrojem, než tehdy. A sice - nedělitelné coiny a wallety o max. velikosti jeden coin. Pokud by se každý wallet nacházel pouze v jedno ze stavu plný/prázdný a nikdo by si nehrál na nějaké "účetnictví", tak by problém double spendingu byl vyřešený, protože každá transakce by byla jasně daná asymetrickým šifrováním - privátní klíč odesílatele, veřejný příjemce - sice by to bylo poměrně pracné z toho hlediska, že by si software na straně příjemce musel založit tolik walletů (a nějak je jednoznačně identifikovat odesilateli), kolik chce přijmout coinů - ale oproti situaci, která vznikla teď, tedy všechny ty gigawatty potřebné pro mining, by šlo o relativně zanedbatelné výzvy (programátorského, nikoliv industriálního charakteru :-)

    (Proč o tom píšu? no inu, až to za pár let někdo udělá - ať už pro Elona, nebo bez něj - a ukáže se, že opravdové kryptoměny budou fungovat fakt takhle - tak si třeba někdo vzpomene, že jsem o tom mluvil :-) každopádně, there is no such thing as a free launch ... to Mars :-)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    XCHAOS: no, jenom to říkáš už zhruba 8 let špatně... protože si pořád nepochopil, v čem je ten princip.
    Energetická náročnost je vlastnost, nikoli bug, je to dokonce požadovaná vlastnost, zajišťuje přesně ty unikátní vlastnosti, které lidi oceňují.
    Při miningu musíš něco dát, aby sis mohl něco vzít. Je to taková virtuální baterka. Pokud máš rád tisk bilionů na papírky s náklady nula nula nic, zůstaň u fiatu... jenom pak nebreč, že ti stát zničil úspory nebo banka zablokovala převod protože proto.

    Naopak, Bitcoin má obří incentivy hledat nejefektivnější hardware s co nejmenší spotřebou a co nejmenšími náklady na elektřinu, což je mimochodem ta přebytečná/obnovitelná a převážná část sítě z ní taky jede. A bude se to nestále zlepšovat.
    Ta energie se nikomu nekrade, ta je normálně zaplacena jako jakákoli jiná spotřebovaná energie, i na nejrůznější pitomosti a nikdo to jako katastrofu nelíčí.

    Konec OT, nechci od tebe reakci.
    EKG
    EKG --- ---
    PANTARIL: Musk opravdu není nejlepší vynálezce naší doby. Je dost možné, že pro něho pracují dobří vynálezci, ale ti mohou pracovat i pro lidi, kteří se nechovají jako arogantní rozmazlené děti.

    Fakt by me zajimalo, co si henten Kefalin predstavuje pod takym pojmom pracovat...

    Jo uz to vidim:

    Autor je ekonomický antropolog. Působí jako doktorand na FSV
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLACKHEAD: no fakticky, já jsem poslední, kdo by razil kult Elonovy osobnosti, ale že nakonec naštve radikální levice tím, že začne (poměrně velmi logicky) kritizovat Bitcoin, to mi fakt přijde zábavné. Protože akorát řekl přesně to, co říkám o kryptoměnách už zhruba 8 let: nápad dobrý, ale implementace příliš energeticky náročná (jako proof of concept a vnesení nějkého prvku "objektivní náhody" ten nápad s hashováním ve své době jistě splnil svůj účel... ale už spoustu let to jde špatným a podle mě ani původními autory nikdy nezamýšleným směrem... fak to byl slon v místnosti, ta uhlíková stopa, akorát tabu z pochopitelnýc důvodů, že si s BTC stihl začít hrát kdekdo).
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    XCHAOS: ..rikas "PRCN"? Ze by Cina byla na burze? :-D
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    IMO tech rozmazlenejch deti je kolem plno. Vsichni se ted budou predhanet v tom jak co nejvic nenavideet EM, protoze to on jim zboril krypto-babovicku. To ze se takove veci na trhu proste deji a nahodou o to zavadil Elon, je jen drobna nahoda. Ale MUST HATE ELON MUSK!!!!!
    Fakt decka. A ze nekdo z nich breci ze EM je to decko, co kolem hazi lopatickou? Kurva kde to jsme...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PANTARIL: hehe, A2larm a pojem "bitcoinová komunita"... že by anarchokapitalismus přeci jen nebyl takové tabu, jak levice občas vykřikuje?

    nejvyšší čas investovat do akcií popcornu :-) (PPCN?)
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    PANTARIL: bla blabla bla... Proste pomsta. Zrejme dotycny pisalek nakupoval bitcoiny a tesil ze vydela miliardu. A ejhle, najednou prodelal balik. A co jineho, hodi to na nekoho jineho, neprizna svou nenazranost... Blee :-U
    PANTARIL
    PANTARIL --- ---
    Dve veci spis pro pobaveni:

    Elon Musk v poradu Saturday night live. Je tam odkaz na zertovne video Chad on Mars, ve kterem si Musk strihnul mensi roli:

    https://vtm.zive.cz/clanky/rikal-jsem-ze-lide-budou-umirat-cerny-humor-elona-muska-v-novem-videu-o-kolonizaci-marsu/sc-870-a-210041/default.aspx

    A dale dnesni hate clanek z Alarmu. Musim rict, ze jak alarmu fandim, tak tento clanek se jim vubec nepovedl, je to snuska manipulaci, informaci vytrzenych z kontextu a vylozenych lzi:
    „Závist je dobrá!“ Proč je v pořádku nenávidět Elona Muska? – A2larm
    https://a2larm.cz/2021/05/zavist-je-dobra-proc-je-v-poradku-nenavidet-elona-muska/
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SEJDA: může to být jenom pathfinder, kdo ví
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TOXICMAN: ten rozdelovac vypada jako posvarovany, coz tedy cumim, casto to byvaji odlitky, posvarene k sobe, ale 3D strukturu bych asi radeji tisknul, ale pri takove kvantite hmoty, by slo asi o velmi velmi zdlouhavy proces.

    Vetsinou jsou konstruovany jako zuzujici se. Nahore mam vice trubek (cca. o 10 ks), o stupen niz u mam mene trubek, a tedy pro zachovani tlaku/prutoku musi klesnout objem, jinak by mi spadnul tlak. Nebo toto nejak ureguluji "priskrcovanim" privodu paliva do motoru?
    No jeste je moznost, ze jsou vsechny trubky ze stran vyvedeny kolmo vzhuru a vubec se nespojuji, tj. ke spojeni trubek nedojde v "chobotnici", ale az v nadrzi.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Octopus of a methane manifold was spotted outside the production tents. This will feed methane to each of Super Heavy's Raptor engines.
    EXIS
    EXIS --- ---
    EKG: možná ji sám založil :D
    EKG
    EKG --- ---
    CRAZY_IVAN: Predpokladam, ze Elon se muze potrhat smichy. A uz presne vi, jak na tom vydela;)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SpaceX Starbase Tx & Starship SN15 Flyover (May 17, 2021) Gallery
    https://www.youtube.com/watch?v=OfgpnPEaBhs
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Vznikla nová kryptoměna StopElon, fanoušci se chtějí pomstít Muskovi - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/internet-a-pc/clanek/vznikla-nova-kryptomena-stopelon-fanousci-se-chteji-pomstit-muskovi-40360721#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=Y74p1JfpQXS-202105191930&dop_id=40360721&source=hp&seq_no=5&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
    EKG
    EKG --- ---
    STARE_CASY: No vida, takze dvanactky, kratkej a dlouhej tejden. 4+3/3+4. Musim napsat Elonovi, kdy uz konecne rozjede vyrobu v Anglii.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam