• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: vždyť ale já nic takového nenapsal, jako že by měli nabízet... spíš jsem napsal, že je chápu...

    trochu se pleteš s tím, jak jsou "taxíkáři". SpaceX ty služby definují a občas se s tím trefí do poptávky, nebo se to snaží nějak přizpůsobit. Ale samozřejmě je tam obrovský podíl toho, jestli se na ten který trh rozhodnou vstoupit. Při definici té poptávky můžou hrát roli méně viditelné síly v pozadí - insideři NASA, USAF, nebo třeba poptávka Googlu po Starlinku... jsou tam určitě nezřetelná rozhodnutí v pozadí, u kterých Elon hraje podle mě spíš roli maskota, než co jiného. Ale fakt to není tak, že by podobu Starshipu definovala Maezawova "poptávka". Maezawa, pokud vůbec něco, je "maskot na druhou"... ano, v širším kontextu se to hodí, bude z toho spousta publicity, ale schopnosti systému Starship/Superheavy fakt nedefinoval jeho po6adavek na turistický let....
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: SpaceX jsou taxikari, kdyz se jim prihlasi firma typu Axiom, ze chce vozit autobusy turistu, SpaceX jim to zaridi. Podobne jako se snazi vyhovez Maezawovi. Nechapu, proc by mela SpaceX nabizet siroke portfolio sluzeb, kdyz jim staci nabizet jenom 2 sluzby: doprava nakladu a doprava pasazeru, a dalsi sluzby z toho muzou generovat uplne jine firmy.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Kurna, v noci se mi zdalo ze v patek SpaceX ststtuje na Mesic s lidma. Takove zklamani, ze to byl jen sen :)
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    TOXICMAN: Jsem to zapnul ted a ono to tam jeste neni! :-D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: uvidíme. řekl bych, že od SpaceX bylo v podstatě vizionářské, že fázi suborbitální turistiky přeskočili. jen jsem podotkl, že kdyby chtěli, tak ten "trh" můžou nejspíš zcela ovládnout a vozit na takový výlet klidně 40 lidí současně... ale že asi maj důvody, proč to vyhodnotili jako pouťovou atrakci, kterou za chvíli bude dělat každý.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    instalace segmentu č.4

    LIVE: Lift of Starship Orbital Launch Tower Section #4
    https://www.youtube.com/watch?v=T0AZIvjXjZc
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: myslim ze tu turistiku podcenujes. kazdy prachac ted bude chtit do vesmiru, protoze "tys tam jeste nebyl?". porad ty frcky za 100+ km ma jen malo lidi. porad to je extremne exkluzivni zalezitost, takze i jen par minut se povazuje za neco extra. heliskiing je out :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ONDRA_99: samozřejmě šlo o nasázku... ale dejme tomu, že by někoho napadlo provozovat suborbitální turistiku pomocí Falconu 9: ten by sice s nějakou minimální kabinou (osekaný Dragon bez trunku a tepelného štítu? jako náhrada špičky F9H boosteru? :-) přistát jistě dokázal (má problém s přebytkem, ne nedostatkem tahu, a paliva by na takového dráze měl naprostý přebytek) - ale určitě by si nikdo netroufl ani při dosavadní zlepšující se statistice nikdo do takové lodi sednout.

    Jo, suborbitální skoky na F9 boosteru s odhazovanou kabinou Dragonu... tedy 100% vícenásobná použitelnost, žádný 2.stupeň apod. - to je slovo do pranice (ok, musel by tam být aspoň zjednodušený trunk, aby byl Dragon schopný launch abort manévru.. takže by to levné nebylo). Ale myslím, že právě ta videa ze startů ukazují, jak strašně kratičké ty suborbitální lety jsou (a to ještě F9 booster létá vlastně daleko výš, než budou létat Virgin Galactic či Blue Origin...). Mě ty suborbitální skoky od začátku přišly jako pochybný kauf (a Elonovi podle všeho taky). Je to šíleně málo muziky za šíleně moc peněz. To už by bylo zajímavější podívat se jen do stratosféry (černé hvězné nebe i ve dne, modrá zakřivná Země, horizont už skoro jako při pohledu z kosmu...), ale za to aspoň na několik hodin v kuse.... pravda, stav beztíže je asi taky zážitek, ale těch pár minut je fakt málo....

    Ještě nápad na hodně ujetou verzi kosmické turistiky: na suborbitální trajektorii by F9H booster samozřejmě dokázal navést něco i výrazně většího, než je Dragon (protože by měl k dispozici celou rezervu tahu, kterou normálně spotřebuje váha 2.stupně - ba co víc, ta zátěž by tam dokonce _musela_ být, aby zrychlení ke konci tahu motorů nebylo příliš velké!). Klidně by mohlo jít o suborbitální mini-starship pro 20 a více lidí :-) jen by byl asi docela problém s tím bezpečně přistát (na padáky by to bylo moc velké a motorické přistání, ehm, má právě zatím trochu problém s man-ratingem...)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XCHAOS: No do Falcon 9 nelozi nikdo, tam nebude uplne prijemne prostredi pro zivot.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SADY: tak je třeba říct, že Kellner, ani Dassault si vrtulníky nevyvinuli in-house (i když ten druhej z nich teoreticky mohl...). Ale já teda přestávám fandit Elonovi, když se nesveze vlastním Crew Dragonem... třeba trhnout ten rekord Gemini ve výšce nízké oběžné dráhy by mohl, i když chápu, že nechce zbytečně chytit rakovinu a dožít se cesty na Mars. Ale zase mě by to fakt nedalo.. a asi bych teda volil relativně flight-proven Dragon, než abych čekal na Starship... protože první Belly Flop s posádkou na palubě teda podle mě budou docela nervy! :-) (i když pokud to bude po stovkách přistání... ale třeba do Falcon 9 boosteru bych teda ani při tom současném relativně rutinním provozu asi radši nelezl :-)
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Tady videa od člověka, co už ho má :)

    https://twitter.com/EmmetPeppers
    PER2
    PER2 --- ---
    GAME OVER! Tesla's SECRET WEAPON The Gigapress
    https://youtu.be/rsBbt3TxKGg
    SADY
    SADY --- ---
    PER2: blue origin is new heliskiing?
    KULA
    KULA --- ---
    Hypují na twittru aukci, ale kdo dal 28mil$ řeknou za pár týdnů....
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    PER2: stejně jim to vybouchne při přistání, já bych být Elonem do toho nesedal. :)
    PER2
    PER2 --- ---
    KARLOSK: no uz tam maj zamluveny sedadla jeff a jeho bracha ;) takze to by byla takova nevyhra, predstava ze tam s nima sedi elon, by bylo meme na veky :D
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    PER2: bych koupil všechny a nakonec tam nenastoupil :)
    PER2
    PER2 --- ---
    nekoukal ste nekdo na blue origin aukci na sedadlo?
    dost me pobavil jeden komentar :D

    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    KULA: sám si tim volantem bez páček nejsem jistej, ale asi bych si to musel vyzkoušet. Třeba to řazení si myslim, že by mi problém nedělalo a zvykl bych si rychle.
    KULA
    KULA --- ---
    CRAZY_IVAN: já Ti nevím, kdysi dávno dokázal Mercedes všechny páčky a knoflíky nacpat na jednu jedinou, uklidit ji dostupně v levo za volant a byl pokoj.
    Moje motorika v konečkách prstů není taková, aby honila dotykovou plochu blinkru, kor, pokud ten volant bude vzhůru nohama. Ta představa ve mě vyvolává stejné motýle v břiše, jako představa, že si žiletkou holím řiť nebo si levou rukou za pomoci nůžek střihám nehty na ruce pravé. Nereálné.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam