• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    PER2: Jako Tim Dodd ma u me dlouhodobe obri obdiv v tom kam to dotahl. Kdyz si vezmu ze nema zadne "formalni vzdelani v oboru" (na skole nic takoveho nestudoval a v praxi nedelal) tak to jak moc se to dokazal naucit, pochopit a hlavne predavat dobre dal. Proste smekam.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    VOYTEX: podle videa, na ktery ted nemuzu najit link, je teplota, kterou vydrzi povrch starship priblizne 2x vetsi, nez to co by zvladnul americky raketoplan. imho to je jedna z veci "vyzkousim a uvidime" :) jsem zvedavy na prvni let.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    MRAKY: ajo, hmozdinky :-) vynalez Artura Fischera, skoda ze se toho nedozil, vynalezal do konce zivota (2016)

    MRAKY: praveze nevim, podle tve fotky fakt vypadaj "nacvaknuty", to je chytry

    Nicmene, nechali by pri navratu do atmosfery proudit plazma mezi sparama primo na izolaci a pod dlazky? Preci musej necim vysparovat. Vyhodou bude, ze tmel neponese celou vahu a mozna bude moct bejt pruznejsi, eg silikon. (dalsi spekulace)
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    TOXICMAN: Podle tehle fotky bych rekl, ze to bude sedet za to, co na tyhle fotce ma ty zluty stitky... Tedy nejakej uchytnej bod nad kazdym tim motorem...
    PER2
    PER2 --- ---
    Elon Musk (@elonmusk)
    @Erdayastronaut @SpaceX That was fun! I was operating on limited sleep & serious back pain, so not at my best.

    It’s awesome that you know so much about how rockets work & their development history.

    Am happy to do another factory tour in a month or two and talk about what’s changed since last time.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ESTEN: SpaceX uz "parkrat" static fire nedelala. S novymi prvnimi stupni zatim vzdy, myslim ze casto i v Mc Gregoru. S vice krat letenymi stupni uz si tento test parkrat dovolila SpaceX vypustit.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    SEJDA: ne. Az teda na tu formulaci "nejsem si jisty", to je urcite zlepseni, uznavam. Ale nech to bejt, jen jsem se zas nechal zbytecne vytocit.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    HEINZZ: Pokud vim, Green run opakovali, protoze nasli "chybu" v regulaci stupne pro testovaci ucely. Green run byl omezen, jak na gimblovani tak na vykon motoru, tusimze vzdy jenom jeden motor dosahl neco pres 110% nominalniho vykonu, zatimco ostatni byly priskrceny. Za letu budou na maximum pracovat vsechny a navic na 116 %, cehoz u green runu nebylo dosazeno ani jednou, tedy green run kopiroval let jenom svoji delkou.
    SpaceX dela u Falcon 9 static fire mozna i na plny vykon, proste proto, ze Falcon 9 je ohodne slabsi raketa a test je provadeny i s hornim stupnem, nekdy i nakladem, kde uz jsou naroky na protivahu v rampe celkem male.
    Centralni stupen SLS byl testovan bez zatizeni, a tedy musela byt cela protivaha soucasti testovaciho strediska.
    Tedy, kdyby SpaceX delalo static-fire na plny vykon s B, tak by musel byt zatizeny i plne natankovanou S, a jeste by jej museli drzet u zeme. Nejsem si jisty, jestli ta rampa s necim takovym pocita.

    ESTEN: lepsi?
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    SEJDA: na tvuj prispevek, na ktery odpovidam (a celkove teda i na vetsinu tvych prispevku, ale to je zbytecny rozebirat). SLS melo plnohodnotny static fire a spacex zatim nikdy static fire neflakala, a nikde zadny naznaky, ze by to ted melo byt jinak. Ale ty v pohode napises "nikdy nenastane".
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    SEJDA: "snad jedina" , no ona ale spacex je jedina firma, ktera provozuje rakety schopne znovu pristani. Spacex nevytvari jen tech, ale i vse okolo - vcetne provoznich postupu.
    no uvidime. Jsem zvedav, co budou rikat pozorovatele ze vzdalenosti par km :)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SEJDA: No tak reaguje na ten prispevek ne?

    "nikdy nenastane" - zdroj?
    "stejne jako u SLS byl jen castecny" - zdroj?
    "v podstate i zbytecny" - zdroj?
    "Static fire budou vzdy delat jenom s velmi omezenym poctem Raptoru." - zdroj?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ESTEN: Prosimte, mohl by jsi svoje informace nenesouci prispevky obohatit o neco zajimaveho? Abych treba vedel, na co narazis.
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    SEJDA: SLS pokud vím mělo "green run", což byl static fire test který kopíroval celý profil startu rakety a trval 8 minut, vcetne plnohodnotnyho testu gimballu motorů. Co myslíš tím "byl jenom castecny a v podstate i zbytecny" ? samotnej fakt že ho opakovali protože při prvním pokusu jim to po necelejch 2 minutách padlo na abort a "critical component failure" mi přijde že účel splnil a minimálně objevil nějaký failure mode o kterém se nevědělo...
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    SEJDA: prosimte, nemohl bys tyhle svoje neinformovany dojmy prezentovat s trochu mensi sebejistotou?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MRAKY: tak treba udelaji static fire na 5 motoru, aby si vyzkouseli rozvody paliva, ale jinak je SpaceX snad jedina, kdyz nepocitame ten "static fire" SLS, kdo takove testy dela, ne?
    Tradice static fire nedelat pochazi z dob hypergolickych paliv, kde jaksi po zapaleni motoru, musis rampu a jeji okoli dekontaminovat.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    SEJDA: ? o je teda ucel sttic fire? Ja si doted myslel, ze jde o overeni instalace.
    jak je to u jinych spacex raket. tam se dela static fire jen casti motoru ?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MARSHUS: nikdy nenastane, stejne jako u SLS byl jenom castecny a v podstate i zbytecny.
    Static fire budou vzdy delat jenom s velmi omezenym poctem Raptoru.
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    TOXICMAN: Ale při parkování to bude jak zpětný zrcátka - budou si muset držet zbytečně velký odstup jedna od druhé! Sakra, to zas bude parkoviště u Kauflandu hnedka plný!
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    Static fire tohohle monstra bude zabava
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam