• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PER2
    PER2 --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PER2: je to hodně zajímavé, ale přijde mi, že taková nádrž musí mít velkou hmotnost ... uvidíme, jako fandim jim :)
    PER2
    PER2 --- ---
    trosku ot(ne zas tolik, tesla included), ale tohle mi prijde jako zajimava "konkurence" ke spacex

    The Surprising Genius of 3D Printed Rockets
    https://youtu.be/kz165f1g8-E
    PER2
    PER2 --- ---
    on the move

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Mechazilla 1 Hour Turnaround.
    https://twitter.com/ErcXspace/status/1426188761461841932

    @elonmusk
    Pretty close. Booster & arms will move faster. QD arm will steady booster for ship mate.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ALCATOR: spise mel smulu, ze nenamontovali 3. SRB ;)
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    No hlavně Space Shuttle měl smůlu, že koňský zadky jsou příliš úzký, že ano :-)

    A Horse's Ass Designed The Space Shuttle | Paper Source Online
    https://papersourceonline.com/roman-horses-butts-designed-space-shuttles/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: pozri si tu starbase tour, cele je to vlastne zhrnute v tomto kratkom prispevku: https://twitter.com/Erdayastronaut/status/1425285789898969088

    mas snad pocit, ze by to nejaka ina spolocnost robila s pocitom urgencie tak ako spacex? najlepsie bolo ako tam ten co ich zobral hore vravel, ze ako namotivoval novych recruitov: "predstavte si ze za 8 dni vrazi do zeme meteor, ako sa na to pripravite?" :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: tak tady nejde o vzhled, ale někdo si tu bude muset lámat hlavu, jak ty dlaždice přidělat, aby nepraskaly. buď teda pevnější dlaždice, nebo pružnější úchyty... jinak nevím...
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    XCHAOS: uz to tu napisali viaceri, tak to iba pre istotu zhrniem. Este im to parkrat jebne a poleti sa. Uvidis :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MRAKY: srovnával jsem teď čistě jen ty dlaždice tepelné ochrany, sorry. Bez ohledu na jiné přístupy k vývoji a vlastně i "sériovosti" dlaždic, princip je podobný. Jenže ocel je na rozdíl od hliníku pružná. To má svoje výhody i nevýhody...
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    EXIS: coz dost kopiruje story co mi licil bracha ktery ridi par projektu (pac je z toho divokeho vychodu a zna tamni mentalitu) co ma ESA napr. v Rumunsku nebo Bulharsku a ostatne i u nas. jde o to aby se vybudovala space heritage u vsech clenu, takze nektery projekt proste musi dostat start-up ci entita z vychodu.. kdyz tam bracha prijel na prvni inspekci, tak podnik nesplnoval ani ty nejelementarnejsi predpoklady a vsechno trvalo dyl a stalo vic a bylo to ve finale riskantnejsi nez kdyby to dostala firma z Nemecka, co to dela 30+ let. jak sem rikal na zacatku, nejde o finalni produkt, ale hlavni vysledek je ten proces a rust know how, takze kazde koncorcium musi mit cleny napric vsech moznych socio-ekonomickych a politickych vrstev.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    XCHAOS: sedět v tom ještě pár let nikdo nebude, takže můžeš být v klidu :)
    EXIS
    EXIS --- ---
    XCHAOS: přidám malinko OT o tom, jak funguje financování CERNu, myslím, že to je docela zajímavá paralela.
    CERN získává peníze od členských států. Typicky je to dohodnuté skrze % z HDP, ale např. v případě USA je to fixní částka. Také Francie a Swiss dávají fixní částku. Např. ČR dává ze státního rozpočtu něco okolo 250 mil Kč ročně (cca 1% rozpočtu CERNU). Řádově půlka rozpočtu CERNu jde na lidi a druhá půlka jde na investice - od montérek, přes HW, jeřáby až po nákup hélia. V tomto případě se CERN snaží o to, aby jednotlivé zakázky získávaly firmy z členských států. Je to dokonce nastavené tak, že pokud se do ČR nevrátily zakázky v hodnotě našeho příspěvku, tak česká firma může být až o 30% (bez dopravy) dražší než např. francouzská, kde se jim vrací daleko víc, než kolik dávají. Osobně se mi tenhle model líbí, dává mi smysl a je to možnost jak i menší státy jako jsme my můžou hodně profitovat ze spolupráce s CERN. Ještě jednou se omlouvám za OT, ale říkal jsem si, že to je v téhle diskuzi OT, ale zajímavé :)
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    XCHAOS: ja bych soucasne rakety spacex se shutlem nesrovnaval. V nize linkovanych videich mezi timem a muskem, zaznela jedna velmi podstatna vec.
    Shuttle byl navrzen na transport lidi. Processy vyvoje byly neskutecne zabrzdene nutnosti zajistit co nejvyssi bezpecnost.
    Oproti tomu iterace verzi spacex jsou brutalne rychle. Jsou ochotni rakety ztracet. Maji problemy s motory ? s stitem? Zmeni, nahradi... Spacex uz dokazal, ze jsou ochotni podstoupit razantni zmeny designu, zahodit predchozi "skvele postupy"

    je to nesrovnatelne. Shuttle nemel nikdy sanci se dostat nekam dal. Problem nebyl v technice, ale v rozhodnutich pri vyvoji. Lidske posadky mely prijit az jako posledni. NASA se rozhodla udelat vse najednou ( coz prineslo jine vyhody, ale to je na jinou diskuzi)

    spacex nema ani problemy s financovanim. Kdyby udelali ipo s spacex, tak to bude pecka. Uz ted ma monopol na vynaseni na orbit. Rozjizdi business s internetem, kde opet ma monopol. Pokud se nestane nejaky pruser s managementem, tak spacex ma naslapnuto byt jednou z nejbohatsich firem. Investoru, kteri jim budou ochotni financovat dal jejich soucasny styl vyvoje(zkouseni, havarie, selhani), je obrovska hromada.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: no, ono je to ve skutečnosti současně složitější: protože když si jeden z mála penězovodů z federálního rozpočtu "nejbohatší" (i když to současně znamená nejzadluženější) země na světě směrem k domácím firmám, tak se o ty zakázky svádí obrovský boj. Takže samozřejmě, často ti samí lidé, kteří chtějí v rozpočtu škrtat, budou strašně podporovat právě třeba obří zakázky NASA - jenže ty budou směřovat třeba firmám, sídlícím v domovském státě, apod. Je to to samé, co se ve veřejných rozpočtech děje všude na světě, akorát USA jsou poměrně transparentní, takže se to blbě tají. Takže skutečně pak napíšeš zakázku třeba na SLS, což je raketa, kterou jde z principu zkonstruovat právě jen z unikátních technologií unikátními firmami a středisky NASA, které nemají žádnou alternativu... a nedělá se to, aby to bylo levné, právě naopak.

    SpaceX má jiný problém, hlubší. Kdyby to bylo tak jednoduché, že musí "dosahovat zisku". Ve skutečnosti, samozřejmě se chce vyšvihnout mezi ty monopolní firmy, ke kterým neexistuje alternativa. Předvést něco, co nikdo jiný neumí. Stát se monopolním dopravcem Země-Mars.... protože tento monopol pak otevírá prostor k financování spekulativnímu, k financování daleko rozsáhlejšímu, než jakého lze dosáhnout pouhým příjmem např. z vynášení družic nebo i provozu Starlinku.

    Kapitalismus je složitý. Ať už jsme pro nebo proti (ono to v podstatě od jistého stupně přiblížení ztrácí smysl, ty kategorie, protože to vlastně jen s hrůzou pozorujeme a nemůžeme nic moc dělat), tak je dobré nejprve pořádně poochopit, jak to celé funguje. Takové ty mikroekonomické hříčky s nabídkou a poptávkou, to je jen zlomek všech těch složitých her na pomezí soukromého a veřejného sektoru, které se navzájem potřebují...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: NASA je jednodussi: dostava penize z federalniho rozpoctu, byt ma rozpotove obdobi jenom 1 rok.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA:
    KAERO: ESA je jednoduchá: není to EU, ale úplně jiný druh instituce, dokonce trochu proti pravidlům EU. Každá země může zadat svým firmám za tolik peněz, kolik jich do ESA pošle, neboli, jinými slovy - členské státy přispívají prací svých firem (což je právě trochu v rozporu s pravidly veřejných zakázek EU, proto je třeba ta nová Evropská kosmická agentura něco úplně jiného než ESA - téměř protisměrné penězovody, dalo by se říct :-).

    Každopádně, NASA může soutěžit zakázky u soukromých firem, dokonce i u některých zahraničních (start JSWT na Ariane, zakázky přidělné Rusku v rámci barteru na ISS i nad rámec barteru za peníze...). ESA to má určitě složitější, protože musí vše poskládat z peněz a příspěvků členských zemí a případně pak barterovat. Ale zase má určitou volnost, že už "nad ní" nikdo další není, je to mezinárodní organizace, např. je na stejné úrovni jako EU - není poodřízena žádnému z politických mechanismů EU, je to čistě mezivládní dohoda (tedy, je podřízená všem vládám současně, tím pádem s větší pravděpodobností než NASA v podstatě nikomu konkrétnímu.. NASA by víceméně měla trochu poslouchat, co jí řekne exekutiva, tzn. prezident, a řídit se přitom zákony, které vydává Kongres...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam