• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    PES
    PES --- ---
    DZODZO: No a vy zase nezapočítáváte ty obrovské ztráty a mrhání již existujících vozidel, které by se musely zrušit a kompletně od nuly nahradit e-cars
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PES: sa mi lubi ako do toho vobec nezapocitavas tu 1/3 ucinnost celeho toho fosilneho riesenia, t.j. aj keby sa vyrobi synfuel pomocou solarov, tak je to mrhanie energiou, ktora sa moze pouzit priamo do baterie, zmysel to ma iba pri longhaul doprave, lebo 90% ludi nepotrebuje jazdit dalej ako 200km
    PER2
    PER2 --- ---
    PES: urcite by nikdo nechtel sanitku, ktery dojde v pulce cesty benzin (hele oba pripady asi budou zaviset hlavne na ridicovi)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MARSHUS: Hahahaha, byl jsi nekdy v nejake opravdu megalopoli? Treba v Riu, Pekingu, Kahire nebo Dilli? A co treba africky venkov? Co bys jim tam doporucil - elektrokolo nebo verejnou dopravu?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ad masivni elektromobilita ...docela se mi libil tenhle napad (protoze nabijeci stanice pro kazdyho u panelaku je proste nesmysl)
    Gogoro electric scooter battery swap in Taiwan - Album on Imgur
    https://imgur.com/gallery/6l1qufV
    Starting price for the Gogoro VIVA MIX is $2,155, with a top speed of 55 mph, 90 kmh
    The subscription Flex Plan will cost TWD $299 (US $9.60) per month for the subscription and another TWD $2.30 (US $0.07) per Ah used.
    That means cost per distance will vary based on riding style and speed, but a rough ballpark would put it at around 20 km (12 mi) for one US dollar at city speeds.


    PES
    PES --- ---
    MARHUS: Zbožšťovat "sdílenou mobilitu" a ústup ke kolům - to také není nic reálného... kdyby to byla taková "bomba", tak by těch sdílených aut bylo už dost i bez elektromobilů... no a nejsou...
    PES
    PES --- ---
    (plus "tekutá" paliva porazí elektro v místech bez infrastruktury přenosu/zdrojů el.energie a nabíjecích stanic - a o speciálních problémech - hasiči, záchranáři apod. - určitě by nikdo nechtěl např. sanitku, které se při převozu vybije baterie :-/)
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    PES: ono hlavně je větší problém množství aut než s tím na jaký pohon. naprostá většina lidstva použije nějakou formu elektrokola + veřejné dopravy. ale na to je tohle špatnej klub :D
    PES
    PES --- ---
    TOXICMAN: IMHO nereálná (tedy pokud nebude mobilita dostupná jen pár desítkám milionů vyvolených z elit) kvůli materiálům na baterie a hlavně stále energeticky nedostatečné hustotě energie vs. mrtvé hmotnosti baterie. Proti chemické energii paliv stylu benzín/nafta (a to i těch eFuels typů) se baterie může tak akorát zahrabat, řádově 50kg tekutého paliva, je to malé (objem), lehké (navíc s postupem jízdy se průběžně i odlehčuje i o těch pár kg paliva :-)), dojezd řádově do 1000km, žádné samovybíjení, "dobití" řádově v jednotkách minut, v zimě vedlejší produkt "odpadního" tepla použitelný pro temperování interiéru (bez ztráty dojezdu)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TOXICMAN: Je. Svet neni jenom Evropa a USA.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    imo to směřuje k tomu že 90% osobních aut a trucků bude elektro, 10% vodík+syntetická paliva
    50% TIR bude elektro a 50% vodík+syntetická
    15% letadel a lodí bude elektro a 85% vodík+syntetická
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PES: elektromobilita ve velkém je nereálná jo? :D
    PES
    PES --- ---
    KERRAY: IMHO jelikož elektromobilita ve velkém je nereálná, prosadí se eFuels (syntetická, klidně vyráběná z CO2 takže celkově carbondioxide neutrální a OZE energie [anebo jaderné ;-)], použitelná bez problémů ve stávajících spalovacích motorech aut, dokonce s nižšími až žádnými vedlejšími emisemi)...
    PER2
    PER2 --- ---
    KERRAY: pekny sen, ale ma to par much :)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    Fossil fuels are dead (and here's why) - Charlie's Diary
    http://www.antipope.org/charlie/blog-static/2021/09/fossil-fuels-are-dead.html
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    zajimavy clanek na tema vynaseni satelitu ze zemi eu.
    SpaceX snags launch contract from Arianespace after Vega rocket fails twice
    https://www.teslarati.com/spacex-snags-european-arianespace-launch-contract/

    "In a rare victory for international launch competition, SpaceX has snagged a contract to launch an Italian Earth observation satellite from European launch monopoly and political heavyweight Arianespace."
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://www.reddit.com/r/ImTheMainCharacter/comments/q075pe/grimes_seen_reading_karl_marx_following_split/
    Grimes vyfocena, jak po rozchodu s Elonem Muskem čte komunistický manifest! :-) (aby tu taky nebylo pořád jen hardware porn..)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SpaceX Dragon astronaut wings for Inspiration4 crew!



    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Máme čísla za Q3...

    Tesla vyrobila
    Q3 2021:: 237 823 aut
    Q2 2021:: 206 421 aut
    Q1 2021:: 180 338 aut

    Takže 2021 zatim cca 624 500 aut. Teda už pokořen 2020 a to máme ještě Q4. Takže teoreticky by mohli dát 861 500 (když bude Q4 stejný jako Q3). :)

    Pro srovnání
    Q4 2020:: 179 757 aut
    Q3 2020:: 145 036 aut
    Q2 2020:: 82 272 aut
    Q1 2020:: 102 672 aut
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    KARLOSK: nerozumim co chces rici.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam