• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    SEJDA: jasně, zní to logicky, ale opravdu je nutné to rozmontovat? a je to tak, protože si myslíš, že "to tak prostě musí být", nebo je k tomu nějaký oficiální zdroj informací? třeba nějaká fotka lodi mezi jednotlivými misemi, kde je při kontrole odmontovaný dokovací port by mohla stačit

    TOXICMAN: však právě, takže nejspíš zase vymění kopuli za standardní dokovací port, což ale neodpovídá tomuhle níže (což taky znělo celkem logicky)
    Dragon bude během mise Inspiration4 vybaven kupolí, díky které si vesmírní turisté užijí skvělý výhled i na toaletě – ElonX
    https://www.elonx.cz/dragon-bude-behem-mise-inspiration4-vybaven-kupoli-diky-ktere-si-vesmirni-turiste-uziji-skvely-vyhled-i-na-toalete/
    "A jelikož je Resilience nyní vybavena kupolí, lze předpokládat, že tato loď bude do budoucna vyhrazena primárně pro turistické mise, které nepoletí k ISS. Díky tomu nebude nutné mezi starty neustále přehazovat kupoli a dokovací port."
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Joey Roulette @joroulette

    SpaceX’s Bill Gerst says Crew Dragon’s toilet mechanics were redesigned after the toilet issues on the Inspiration4 mission. A tube that sends urine into a container broke off during the mission and leaked into a fan which sprayed the urine in an area beneath the capsule floor.

    Gerst says the crew didn’t notice anything during flight; it only affected the internal section under the floor. Redesign involves a fully welded system with no joints that could come “unglued” like the faulty Inspiration4 system did.

    SpaceX, concerned that the same toilet issues are plaguing its other vehicles, had astronauts use a borescope to investigate the Crew Dragon currently docked to the ISS. They confirmed SpaceX’s suspicions and indeed found similar contamination under the floor, Gerst said

    Astronaut pee is mixed with a compound called Oxon, and SpaceX worried that might corrode hardware on Crew Dragon if pools around the system unchecked for months. So SpaceX did "extensive tests" on the ground that involved soaking aluminum parts in an Oxon-pee mixture

    For "an extended period of time," the Oxon-pee-soaked aluminum parts were placed in a chamber that mimicked the humidity conditions on the ISS. SpaceX found "that corrosion growth" caused by Oxon pee "limits itself in the low-humidity environment onboard station."

    So anyway, Crew Dragon appears to be resilient to piss. Gerst: "Luckily, or, on purpose, we chose an aluminum alloy that is very insensitive to corrosion." The study is ongoing — "We got a couple more samples we'll pull out of the chamber"
    This was a really good example of how a engineering problem was detected, studied and fixed. Gotta commend Gerst’s transparency here.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    THAIGRR: pokud mají dokovat k ISS, tak tam kopule určitě být nemůže :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    THAIGRR: Tak nevim jestli je to domenka. Kdyz vesmirna lod startuje poprve, je ka kazdemu poslednimu sroubku papir o tom, odkud je, kdo jej kontroloval, jak byl integrovan, jak probel integracni test atd.
    Pak lod pristane, sunda se z ni minimalne vnejsi plast a zacne kontrola vsech casti znova z venci i zevnitr. Dokud SpaceX neodolozi ekvivalent dokumentace, kterou ma nova lod. Vzhledem k tomu, ze je kopule soucasti vnejsiho plaste, bude nutne sundana, aby se mohlo zkontrolovat, ze nedoslo k poskozeni, mimo jine, dokovaciho mechanizmu.
    SpaceX se bude postupne ucit, jak znovu vyuzivat vnejsi plast lodi, ale lecos vubec nebude mozne znovu pouzit, kvuli velkemu pozkozeni pri pruchodou atmosverou, ev. kvuli poskozeni z kosmickeho prostoru.
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    SEJDA: máš k tomu nějaký zdroj, nebo je to jen tvoje domněnka?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    THAIGRR: odmontovat se musi, aby ji mohli zktrolovat. Defakto, neni nic soucasti Resiliance natrvalo a ani to tak nebylo u Space Shuttle.
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    Na halloweenské misi Crew-3 poprvé poletí Dragon s již použitou špičkou a řadou dalších vylepšení – ElonX
    https://www.elonx.cz/na-halloweenske-misi-crew-3-poprve-poleti-dragon-s-jiz-pouzitou-spickou-a-radou-dalsich-vylepseni/

    "Co se týče dalších chystaných misí pilotovaného Crew Dragonu, po misi Crew-3 přijde na řadu turistická mise Ax-1. Tu organizuje společnost Axiom Space a 4členná posádka při ní zhruba na týden navštíví Mezinárodní kosmickou stanici. Mise je plánována na konec února 2022 a poletí při ní Crew Dragon Resilience, který před pár týdny absolvoval misi Inspiration4. Bude to pro něj už třetí mise."

    Neříkali, že skleněná kopule bude na Resiliance natrvalo? A pokud ano, jak budou při Ax-1 dokovat k ISS?
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    DZODZO: Ne, je to reciprocita. Na Soujuzu bude zase lítat jeden Američan, aby bylo zajištěno, že v případě výpadku Dragona bude alespoň jeden Američan v americké části ISS.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MTO: co si rusi prepocitali ze im to vyjde este lacnejsie ako sojuz?
    MTO
    MTO --- ---
    SpaceX spacecraft gain enough experience to deliver Russian cosmonauts — Roscosmos - Science & Space - TASS
    https://tass.com/science/1353795
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    ALCATOR: jsou dalsi priklady - napr u me jako priklad extremniho zamestnavani je trebas saturacni potapeni. Tam neuteces, kdyz te neco chytne a zaroven jsi vystaven po dlouhou dobu extremnim fyzicky podminkam (neni zmenena gravitace, ale tlak - coz ma taktez velmi neprijemne vedlejsi ucinky) Sice takovy "ponor" trva "jen" mesic, tak taky zaslouzi pozornost.
    Byt se ve vesmiru nepochybne stanou spatne veci, tak clovek je prekvapive odolny.
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    SEJDA: Hele, bude super, pokud to bude, jak říkáš ty. Přál bych jím to. Ale fakt je dost velký rozdíl mezi "gravitace furt stejná, mám 8 hodin denně co dělat, jím normální jídla, spím v normální posteli, a především vím, že v případě jakýhokoliv průšvihu jsme do pár hodin "zpátky na zemi" (a nebo mrtví)" - což je případ ponorky - a "kurva, všechno, co není přivařený, poletuje, jím jídlo ze sáčku, z huby mi smrdí reflux, není do čeho píchnout, kosti a svaly mi slábnou protože Jannice okupuje rotoped, vidím pořád těch samejch stejnech osm ksichtů, a pokud se něco posere, tak budeme možná dva roky pomalu chcípat v raketě, ze které se nedá vystoupit" :-)

    No nic, jsme mimo téma.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SEJDA: The longest submerged and unsupported patrol made public is 111 days (57,085 km 30,804 nautical miles) by HM Submarine Warspite (Cdr J. G. F. Cooke RN) in the South Atlantic from 25 November 1982 to 15 March 1983.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: na Gateway všichni budou vědět, že jsou nejvýš týden cesty zpět k Zemi, navíc mají na výběr na přistání daleko větší fleky, než třeba při návratu z nízko letící ISS a Země i Měsíc jsou furt na dohled.

    Říkám to už přes 10 let, ale experimentální výlet do hlubokého kosmu - klidně v něčem, jako Mercury, akorát možná s přidaným nafukovacím habitatem a klidně sólový - je jednou z největších výzev, která je přitom v dosahu pro soukromý sektor nebo kosmické agentury "dohánějících" zemí, jako teřeba Indie. Protože žádný pobyt v jeskyni ti to nenahradí... tady máš kolem vakuum a radiaci a deep space sensory effects a nemožnost okamžitého ukončení mise a tak. Pořád spekulujeme o 200 dnů trvající cestě na Mars, ale fakticky i 30 dnů v hlubokém kosmu a odlet mimo přímý dohled Země bude přelom, jako když se Polynésané poprvé vypravili mimo dohled pobřeží... (mimochodem, intuitivní navigační techniky Polynésanů, postavené z velké části na intuitivním uchopení noční oblohy včetně její rotace, jsou docela inspirativní a bude zajímavé, nakolik se kosmonauti intuitivně zorientují v hlubokém kosmu podle výrazných hvězd a tak... lidské vědomí se přizpůsobuje prostředí, kterému je vystaveno...)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: vyzva by to byla, ale jestli chces testovat pobyt v temne jeskyni, oblibenym cilem turistu do nitra sebe jsou Indicke hymalaje. Ale fakticky uz i v CR existuji treningova centra pro pobyty v tichu a temnote.
    Na testovani mezihvezdneho prostoru postaci i Gateway, ktera ale bude zaroven plnit i dalsi ukoly.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ALCATOR: zadna nuklearni ponorka jeste netestovala co to udela s posadkou, kdyz se nevynori 6 mesicu?
    Jinak samozrejmne existuji analogicke mise, kde lidi ne zdridra travi v uzavrenem kolektivu s velmi omezenou volnosti pohybu i dele nez 6 mesicu. Sampiony v analogovych misich jsou napriklad nemecky astronaut Gerst nebo i slovenska vedkyde Musilova.
    Tvuj cynismus prameni z neznalosti, tedy je to jenom stin naivity.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALCATOR: proto mi přijde zajímavý téma zkušební let ne jen tak nějak kolem Měsíce, ale do vzdálenosti třeba milion km od Země a zpět... několik týdnů temnoty. Psychologicky je to velká výzva. Technologicky to přitom není extra náročnější, než lety na LEO... (není potřeba dělat to tak monstrózně, jako Orion a SLS, podle mě...)
    EKG
    EKG --- ---
    DZODZO: No jasne, Prometheus. A na Zemi mezi tim Vzpoura mozku.
    EKG
    EKG --- ---
    ALCATOR: Po osmi měsících ponorkové nemoci ve stísněném prostoru, ze kterého není vidět žádný pevný objekt kromě Slunce?

    Orgasmus z kazdyho blbyho cervenyho sutru;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam