• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: tak logo NASA přemístili na 2.stupeň už dřív, asi aby nepřekáželo při non-NASA misích vícenásobnně použitého 1.stupně :-)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @SpaceX
    Falcon 9 and Dragon rolling out of the hangar at Launch Complex 39A ahead of launching astronauts this weekend

    a worm logo ♥



    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: taky je otáka, jestli se po návratu skrz atmosféru to plexisklo vrátilo v nějakém vícenásobně použitelném stavu :-)
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    Tesla's Market Cap: 1T

    - that makes sense! :-D
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    XCHAOS: Pri letu do vzdalenosti milionu kiometru bude IMHO Zeme porad videt jako dost velka koule, podobne jako tady na Zemi vidime Mesic. Akorat bud vidime Mesic, nebo Slunce, pripadne oboje, podle kalendare. Kdezto ze vzdalenosti milionu kilometru uvidis Zemi i Slunce porad. Jen Mesic se ti nekdy muze schovat za Zemi, v zavislosti na tom, kde presne jsi v prostoru kolem Zeme.

    I pri ceste na Mars uvidis Zemi porad, pokud uz ji teda nebudes mit schovanou za Marsem, Sluncem, nebo pokud ji nebudes mit moc blizko u Slunce, tedy pokud bude na stejne strane Slunce jako "ty", pozorovatel v rakete...

    Zeme je vetsi nez Mars. A tak jako pouhym okem vidis oranzovou tecku ze Zeme, tak z Marsu uvidis modrej puntik.
    A tedy po ceste se bude postupne zmensovat, az do te velikosti puntiku, porad ale vetsiho nez Mars odsud.

    Navic uvidis o neco vetsi Jupiter. ;-)
    A ano Slunce bude mensi.
    Marsovi vlastni mesice asi nijak vyrazneji videt nebudou (tecky na nocni obloze), ten vetsi Phobos ma jen kolem 22km a lita cca 9500 km daleko. Ve srovnani s nasim Mesicem je to jen kus sutru. Tipuju, ze videt bude asi neco jako Mars ze Zeme.

    Ale docela posvisti kolem (narozdil od Deimosu), Phobos preleti celou viditelnou oblohu oblohu asi za tri hodiny.
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    ONDRA_99: je tu x příspěvků o kopuli, dokovacích portech a procedurách mezi jednotlivými starty lodí... to je špatně?
    fajn, tenhle předpoklad se tedy nejspíše nenaplnil, ale odvinulo se od toho téma "jak moc musejí rozebrat loď na prvočinitele, než jí posaděj znovu na Falcon 9"
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    THAIGRR: No pise tam primo "lze predpokladat" (zadne oficialni stanovisko nebylo). No tak predpoklad se nenaplnil a je tu kvuli tomu x prispevku :D
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    SEJDA: jasně, zní to logicky, ale opravdu je nutné to rozmontovat? a je to tak, protože si myslíš, že "to tak prostě musí být", nebo je k tomu nějaký oficiální zdroj informací? třeba nějaká fotka lodi mezi jednotlivými misemi, kde je při kontrole odmontovaný dokovací port by mohla stačit

    TOXICMAN: však právě, takže nejspíš zase vymění kopuli za standardní dokovací port, což ale neodpovídá tomuhle níže (což taky znělo celkem logicky)
    Dragon bude během mise Inspiration4 vybaven kupolí, díky které si vesmírní turisté užijí skvělý výhled i na toaletě – ElonX
    https://www.elonx.cz/dragon-bude-behem-mise-inspiration4-vybaven-kupoli-diky-ktere-si-vesmirni-turiste-uziji-skvely-vyhled-i-na-toalete/
    "A jelikož je Resilience nyní vybavena kupolí, lze předpokládat, že tato loď bude do budoucna vyhrazena primárně pro turistické mise, které nepoletí k ISS. Díky tomu nebude nutné mezi starty neustále přehazovat kupoli a dokovací port."
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Joey Roulette @joroulette

    SpaceX’s Bill Gerst says Crew Dragon’s toilet mechanics were redesigned after the toilet issues on the Inspiration4 mission. A tube that sends urine into a container broke off during the mission and leaked into a fan which sprayed the urine in an area beneath the capsule floor.

    Gerst says the crew didn’t notice anything during flight; it only affected the internal section under the floor. Redesign involves a fully welded system with no joints that could come “unglued” like the faulty Inspiration4 system did.

    SpaceX, concerned that the same toilet issues are plaguing its other vehicles, had astronauts use a borescope to investigate the Crew Dragon currently docked to the ISS. They confirmed SpaceX’s suspicions and indeed found similar contamination under the floor, Gerst said

    Astronaut pee is mixed with a compound called Oxon, and SpaceX worried that might corrode hardware on Crew Dragon if pools around the system unchecked for months. So SpaceX did "extensive tests" on the ground that involved soaking aluminum parts in an Oxon-pee mixture

    For "an extended period of time," the Oxon-pee-soaked aluminum parts were placed in a chamber that mimicked the humidity conditions on the ISS. SpaceX found "that corrosion growth" caused by Oxon pee "limits itself in the low-humidity environment onboard station."

    So anyway, Crew Dragon appears to be resilient to piss. Gerst: "Luckily, or, on purpose, we chose an aluminum alloy that is very insensitive to corrosion." The study is ongoing — "We got a couple more samples we'll pull out of the chamber"
    This was a really good example of how a engineering problem was detected, studied and fixed. Gotta commend Gerst’s transparency here.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    THAIGRR: pokud mají dokovat k ISS, tak tam kopule určitě být nemůže :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    THAIGRR: Tak nevim jestli je to domenka. Kdyz vesmirna lod startuje poprve, je ka kazdemu poslednimu sroubku papir o tom, odkud je, kdo jej kontroloval, jak byl integrovan, jak probel integracni test atd.
    Pak lod pristane, sunda se z ni minimalne vnejsi plast a zacne kontrola vsech casti znova z venci i zevnitr. Dokud SpaceX neodolozi ekvivalent dokumentace, kterou ma nova lod. Vzhledem k tomu, ze je kopule soucasti vnejsiho plaste, bude nutne sundana, aby se mohlo zkontrolovat, ze nedoslo k poskozeni, mimo jine, dokovaciho mechanizmu.
    SpaceX se bude postupne ucit, jak znovu vyuzivat vnejsi plast lodi, ale lecos vubec nebude mozne znovu pouzit, kvuli velkemu pozkozeni pri pruchodou atmosverou, ev. kvuli poskozeni z kosmickeho prostoru.
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    SEJDA: máš k tomu nějaký zdroj, nebo je to jen tvoje domněnka?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    THAIGRR: odmontovat se musi, aby ji mohli zktrolovat. Defakto, neni nic soucasti Resiliance natrvalo a ani to tak nebylo u Space Shuttle.
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    Na halloweenské misi Crew-3 poprvé poletí Dragon s již použitou špičkou a řadou dalších vylepšení – ElonX
    https://www.elonx.cz/na-halloweenske-misi-crew-3-poprve-poleti-dragon-s-jiz-pouzitou-spickou-a-radou-dalsich-vylepseni/

    "Co se týče dalších chystaných misí pilotovaného Crew Dragonu, po misi Crew-3 přijde na řadu turistická mise Ax-1. Tu organizuje společnost Axiom Space a 4členná posádka při ní zhruba na týden navštíví Mezinárodní kosmickou stanici. Mise je plánována na konec února 2022 a poletí při ní Crew Dragon Resilience, který před pár týdny absolvoval misi Inspiration4. Bude to pro něj už třetí mise."

    Neříkali, že skleněná kopule bude na Resiliance natrvalo? A pokud ano, jak budou při Ax-1 dokovat k ISS?
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    DZODZO: Ne, je to reciprocita. Na Soujuzu bude zase lítat jeden Američan, aby bylo zajištěno, že v případě výpadku Dragona bude alespoň jeden Američan v americké části ISS.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MTO: co si rusi prepocitali ze im to vyjde este lacnejsie ako sojuz?
    MTO
    MTO --- ---
    SpaceX spacecraft gain enough experience to deliver Russian cosmonauts — Roscosmos - Science & Space - TASS
    https://tass.com/science/1353795
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam