BLACKHEAD: no v komiksech to bylo ve všech možných, ale zkrátka se to neděje. Mě nějaký rozjezd po rampě přijde hrozně složitej, když si uvědomíš, kolik ty natankovaný rakety vážej: v podstatě jsou tak těžký, že nic jinýho, než raketový motor s nima nehne...
ale současně obrovské množství paliva se spotřebuje už v těch prvních sekundách. Když by někdo dokázal celé raket, třeba jen během prvních dvou sekundy hoření motorů, přidat nějaké delta-V aspoň v řádu jednotek m/s, tak se tím ušetří třeba dvě sekundu spotřeby paliva prvního stupně. Ale čím větší raketa, tím větší ta spotřeba prvního stupně během těch prvních dvou sekund je! Jde o řádově tuny. Ovšem tuny paliva navíc v efektivnějším 2.stupni, který začne pracovat ve stejné výšce - to je sakra velký rozdíl.
možná dělám v úvahách nějakou chybu - ale vychází mi, že čím větší raketa, tím současně dává větší smysl "katapultovat" ji na začátku aspoň o něco větší, než nulovou ryclostí. Nemusí přitom jít o nějaké strašné rozjedy tisícinutových monster po rampách - spíš o "něco jako mechazilla", ale aby to uzvedlo ty tisíce tun. Třeba něco jako "vysunovací orbital launch mount" - prostě ty nohy kromě toho, že by raketu unesly, by pokračovaly pod zem jako podzemní píst, schopný na začátu vyvinout tisíce tun tlaku směrem vzhůru, a tím raketě odlehčit. jestli to ekonomicky vychází líp pro malé nebo velké rakety, je zajímavá otázka: pro velké rakety to podle mě ovlivní nosnost v řádu tun což není zrovna málo, ale mechanismus bude enormně složitý. Pro malé rakety by stačil div ne složitější kladkostroj (v podstatě - zase něco jako mechazila, zkrátka lano s protizávažím), ale zase rozdíl v nosnosti bude spíš v řádech kilogramů či desítek kilogramů a malou raketu bývá vždy jednodušší zkrátka o kousek zvětšit, než se pouštět do overengineeringu rampy (i když třeba odpalovací rampa Sojuzů mi docela jako overengineering přijde, ale prostě Rusové maj svou hlavu, tak co jim budu radit...). Navíc problém může být v tom, že rakety prostě zvládnou nějakou max. sílu působící na spodním konci, takže pokud vůbec, muselo by za ní něco "popotáhnout" na konci horním, prostě asi není jedno, na jakém konci takovou věci odlehčíme. Přesto mi přijde, že i méně extrémní věc než ten odstředivý katapult, by mohla dost pomoci - stejně jako pomáhá katapult stíhačkám na letadlových lodí a hraje dost velkou roli v tom, s jak těžkou výzbrojí mohou odstartovat, apod. (Akorát asi zatím vždy všechny vyšlo levněji připojit nějaké TPH boostery, než se pouštět do stavby trebuchetů s protizávažími... nějaký důvod to mít musí...)