• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    LEGI
    LEGI --- ---
    KAERO: ono když bych se v tom chtěl rejpat, nabízí se teda otázka, proč to UA vůbec poskytoval, když najednou zjišťuje, že je to pro něj drahý.
    čekal rychlejší konec? v čí prospěch, když má takové obavy, aby Rusko nepřišlo o okupovaná území?
    Pentagon to nakonec samozřejmě zaplatí, byť by mě zajímalo, kolik to reálně bude. Tak jako tak to budou z jejich pohledu drobný, stejně jako jsou pořád z pohledu USA naprostý drobný ty peníze, za který UA ničí ruskou armádu.
    KAERO
    KAERO --- ---
    laserove spojeni mezi druzicemi uz asi funguje, protoze uz nabizi spojeni pro zaoceanske lety. ale samozrejme cert vi ktere druzice uz to maji a ktere ne.

    Ale i kdyby ne, nejvetsi prime naklady budou asi na retranslacnich stanicich na zemi, a tam verim ze by se mohla spacex dohodnout s ukrajinskou vladou na elektrine zdarma, internetovem pripoeni zdarma atd. Otazka zda takova snaha vubec probehla.

    Samozrejme jak pise SEJDA, nezapocitavat byt neprime naklady do ucetnictvi je cesta do pekel. A nejlepsi zpusob je zkusit podojit pentagon. Jenze se to provalilo...

    Skoro mam pocit, ze Spacex public relations si v posledni dobe rve vlasy na hlave a touzi po tom aby nekdo zakazal Muskovi pristup na twitter :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PES: Musk nikdy nerikal, ze s Ukrajinou maji "vicenaklady", proste rikal, ze tam vznikaji naklady.
    Dary terminalu a preprogramovavani satelitu jsou prime naklady. A pak mas tyto neprime naklady, kde cim vice uzivatelu mas, tim to uzivatele maji levnejsi, ale to neznamena, ze ty nakldy neexistuji, jenom proto, ze jde o "Ukrajinu".
    PES
    PES --- ---
    SEJDA: tak tohle mají za povinnost tak i tak, extra náklady by to byly jen pokud by měli konstelaci/konstelace vypuštěné na orbit jen pro pokrytí UA, což z principu oběhu kolem celé Země určitě takto nemají. Stačí si promítnout dráhy těch co létají i nad UA a podívat se kde všude jinde ještě pokrývají cestou ...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LEGI: amortizace: drive nebo pozdeji bude potreba satelity nahradit.
    Dohled: maji povinnost sledovat stav satelitu a vcas zahajit jejich deorbitaci, resp. vyhybat se jinym satelitum.
    PES
    PES --- ---
    LEGI: Někde poblíž potřebuješ přijímací stanici (zatím SL funguje jen jako retranslátor, nová generace s laserovými spoji mezi družicemi ještě v provozu není, zatím v testech, ne?), takže se to trochu komplikuje s postupem dál do konfliktního území.
    LEGI
    LEGI --- ---
    můžu se tu lamersky zeptat, v čem můžou pro SpaceX spočívat ty náklady na provoz Starlinku na UA?

    https://edition.cnn.com/2022/10/13/politics/elon-musk-spacex-starlink-ukraine/index.html

    sady pro koncové uživatele už rozdali (fixní náklad na úvod), satelity, které to přenáší, jsou jejich vlastní, jejich provoz už teď nestojí nic (nebo ano?); bandwitch v dané oblasti, kde nebudou mít jiné zákazníky než armádu, to neovlivní (tzn. neutečou jim případné zisky jinde).

    jinými slovy - v čem můžou spočívat náklady, na které si EM stěžuje?
    naopak mi ta akce s terminály přišla geniální z pohledu multiwin situace - v dané části světa měli prostor pro nové zákazníky, nikdo se kvůli tomu nemusel uskromňovat atd.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @nextspaceflight
    Looks like there might be some cables running from the Ship to the QD arm. Potentially just lifting it off to try and reseat it on the booster. We'll find out soon!

    SpaceX Lifts Starship 24 From Booster 7
    https://www.youtube.com/watch?v=wQWd29RBDS4
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    netradiční úhel pohledu

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @NASA and @SpaceX are monitoring Florida weather and now target the #Crew4 undocking for no earlier than 10:05am ET on Thursday with backup opportunities on Friday
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: tak to, že Elon potřebuje vylobbovat dostupnost Starlinku na co největším počtu území, aby se mu to ekonomicky vyplácelo, to je faktor, který bych u jeho "geopolitických" twítů nepodcenoval. Plus velká část jeho cílovky, kteří fakt kupují jeho produkty, jsou američtí středostavovští libertariáni, kteří sami můžou patřit mezi vrstvy nakloněné americkému izolacionismu ve světové politice (což sedí i na Trumpovu zahraniční politiku a je nesmysl namlouvat si, že 100% jeho voličské základny byl alt-right mašíbl a neonáckové...)
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    https://twitter.com/nextspaceflight/status/1580018852775153664
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LADINEK: ze Cina nechce, aby byl StarLink prodavany v Cine je samozrejmne jeste drsnejsi. Ale vsimneme si, ze Musk zastaval politiku jeden stat, dva systemy, cimz by si vyhrazoval dostupnost StarLinku na Thajwanu.
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    https://twitter.com/Rebel44CZ/status/1580130848468217857
    PES
    PES --- ---
    LENNOX: No Musk by si měl fofrem rozmyslet na které straně tzv. civilizačního okruhu stojí. Zda na straně toho západního, který mu umožnil dosáhnout toho co má anebo na straně autoritářského, kde by to možná dosáhl (CN, kde by to asi mohl dosáhnout technicky, ale při sebemenším přešlapu by v lepším případě šel do "převýchovného tábora" jako třeba ten co si myslel že jeho "imperium" je tak velké, že na něj strana nemůže - tuším ten z Tencent či Alibaby, v horším případě na orgány) anebo by na to nedosáhl ani náhodou (RU, kde by navíc i jen ta puštění huby si na špacír mohl kromě vězení a zabavení majetku čekat nehodu v autě, vypadení z člunu, nebezpečí pádu z nadzemních podlaží či setkání s nějakým chemickým či dokonce radioaktivním svinstem, kdyby zlobil moc a byl moc velká osina v zadku)...
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    HONZA09: je rozdíl, když jde o manipulaci ostatních, u kterých navíc můžeš oprávněně pochybovat o schopnosti informace vyhodnotit (že je velká část populace reálně hloupá je prostě fakt), a když si máš připustit, že manipulaci podlehneš taky.

    Říkej tomu bias, Dunning-Kruger efekt, cokoli, to je jedno, reálně se s tím setkáš velmi často u jinak hodně chytrých lidí (a chytrých bez ironie) - budou ti do očí tvrdit, že oni manipulaci snadno prohlédnou, na ně nefunguje. A nepřipustí si, že na ně funguje taky.


    Roky jsem dělal v reklamě (jako grafik) a protože mne to zajímalo, načetl jsem si k tomu i dost literatury. Hodně mne fascinovala, jak se dalo (a dá) v reklamě úplně nejlíp pracovat s lidmi, kteří tvrdí, že na ně reklama nefunguje. Pokaždé se bavím, když to někde znovu slyším nebo čtu, i tady na nyxu. "Na mně si reklama nepřijde, to na mně nefuguje." Nefunguje pouze některý typ reklamy, ale naopak spolehlivě zabere jiný způsob právě proto, že daný člověk si to nepřipouští. A s manipulacemi je to totéž, nikdo nejsme imunní. A naopak právě chytří lidé mají při manipulacích jednu obrovskou slabinu - ve chvíli, kdy uvěří, tak si strašně silně zpětně racionalizují úplně vše a vytvoří si "logický" řetěz, se kterým operují.

    Musk tohle jede úplně ukázkově.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: v Rusku zije tak 500-1000 tis. lidi, co si muze dovolit Teslu uz dnes. Ale misto toho si koupi .. Ladu?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    HONZA09: jake buduce trhy? vsak z ruskeho trhu odisla uz vacsina zapadnych korporacii, pokial sa tam kedy vratia, tak budu vyjednavat uz s uplne inou vladou, ktorej budu nejake proruske ci antiruske tweety ukradnute
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam