• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    PEJR
    PEJR --- ---
    TADEAS: Typek se chvilema docela blbe posloucha, ale mimo podle me neni

    Why you should NEVER believe Elon Musk!
    https://youtu.be/JN-kajBcyew
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PEJR: kdyz jsi podnikatelskej dobrodruh, tak primarne stavis infrastruktury (vyvijis, investujes), spolecnosti mas privatni a jde ti o tu infrastrukturu a sluzbu, zisk neni primarni smysl, to az pro nejaky stabilni verejne obchodovany spolecnosti
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    CRAZY_IVAN: spousta lidí si myslí, že má na účtu miliardy dolarů ... ¯\_(ツ)_/¯
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Elon Musk
    @elonmusk

    In addition to terminals, we have to create, launch, maintain & replenish satellites & ground stations & pay telcos for access to Internet via gateways.

    We’ve also had to defend against cyberattacks & jamming, which are getting harder.

    Burn is approaching ~$20M/month.



    --

    pochybuju, že si ty firmy, co dodávaj na ukrajinu zbraně etc nenechávaj zaplatit, tohle prostě chápu a dřív nebo později to přijít muselo ... akorát to prostě vypadá blbě v souvislosti s těma jeho kecama
    PEJR
    PEJR --- ---
    DZODZO: No, vsecko krom elektrickejch aut je primarne waporware, nebo prodelava.. cisla nemam, jsem biased
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PEJR: ktora polovina ventures je stratova? lebo tesla uz dlho nie, tipujem to na spacex kvoli nakladom na vyvoj starship

    PES
    PES --- ---
    TADEAS: Tak on riskuje hodně - pokud bez povolení jednal s cizí vládou, tak (tuším) Logan Act... pak se ho chystají sežrat za Twitter (byť se teď zoufale snaží to odvrátit obnovenou nabídkou odkupu), pokud by se na něj ještě vrhla kontrola za Trading ...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PES: bulvárek?
    PES
    PES --- ---
    To nedělá moc dobře...
    Výpadky Starlinku překazily Ukrajincům postup. Musk už jim ho nechce platit - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-vypadky-starlinku-prekazily-ukrajincum-postup-musk-uz-jim-ho-nechce-platit-40411611
    PEJR
    PEJR --- ---
    LEGI: Nejde o to ze je to drahy, ale o to, ze polovina jeho ventures je ztratova a kazdej den ceka kdy mu poslou obsilku k soudu za to co vsechno nasliboval, i kdyz vedel ze je to nesplnitelny. Statni penize jsou jistota a je jich dost.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LEGI: podle mne Musk nejrive zverejnil cenu, protoze se doneho zacali lide s cernobylim videnim sveta navazet za ty jeho proruske tweety.
    Pak nekomu doslo, ze by to SpaceX vlastne mohla federalni vlada zaplatit, idealne z armadniho rozpoctu. A proto se to rozmazava dale.
    LEGI
    LEGI --- ---
    KAERO: ono když bych se v tom chtěl rejpat, nabízí se teda otázka, proč to UA vůbec poskytoval, když najednou zjišťuje, že je to pro něj drahý.
    čekal rychlejší konec? v čí prospěch, když má takové obavy, aby Rusko nepřišlo o okupovaná území?
    Pentagon to nakonec samozřejmě zaplatí, byť by mě zajímalo, kolik to reálně bude. Tak jako tak to budou z jejich pohledu drobný, stejně jako jsou pořád z pohledu USA naprostý drobný ty peníze, za který UA ničí ruskou armádu.
    KAERO
    KAERO --- ---
    laserove spojeni mezi druzicemi uz asi funguje, protoze uz nabizi spojeni pro zaoceanske lety. ale samozrejme cert vi ktere druzice uz to maji a ktere ne.

    Ale i kdyby ne, nejvetsi prime naklady budou asi na retranslacnich stanicich na zemi, a tam verim ze by se mohla spacex dohodnout s ukrajinskou vladou na elektrine zdarma, internetovem pripoeni zdarma atd. Otazka zda takova snaha vubec probehla.

    Samozrejme jak pise SEJDA, nezapocitavat byt neprime naklady do ucetnictvi je cesta do pekel. A nejlepsi zpusob je zkusit podojit pentagon. Jenze se to provalilo...

    Skoro mam pocit, ze Spacex public relations si v posledni dobe rve vlasy na hlave a touzi po tom aby nekdo zakazal Muskovi pristup na twitter :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PES: Musk nikdy nerikal, ze s Ukrajinou maji "vicenaklady", proste rikal, ze tam vznikaji naklady.
    Dary terminalu a preprogramovavani satelitu jsou prime naklady. A pak mas tyto neprime naklady, kde cim vice uzivatelu mas, tim to uzivatele maji levnejsi, ale to neznamena, ze ty nakldy neexistuji, jenom proto, ze jde o "Ukrajinu".
    PES
    PES --- ---
    SEJDA: tak tohle mají za povinnost tak i tak, extra náklady by to byly jen pokud by měli konstelaci/konstelace vypuštěné na orbit jen pro pokrytí UA, což z principu oběhu kolem celé Země určitě takto nemají. Stačí si promítnout dráhy těch co létají i nad UA a podívat se kde všude jinde ještě pokrývají cestou ...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LEGI: amortizace: drive nebo pozdeji bude potreba satelity nahradit.
    Dohled: maji povinnost sledovat stav satelitu a vcas zahajit jejich deorbitaci, resp. vyhybat se jinym satelitum.
    PES
    PES --- ---
    LEGI: Někde poblíž potřebuješ přijímací stanici (zatím SL funguje jen jako retranslátor, nová generace s laserovými spoji mezi družicemi ještě v provozu není, zatím v testech, ne?), takže se to trochu komplikuje s postupem dál do konfliktního území.
    LEGI
    LEGI --- ---
    můžu se tu lamersky zeptat, v čem můžou pro SpaceX spočívat ty náklady na provoz Starlinku na UA?

    https://edition.cnn.com/2022/10/13/politics/elon-musk-spacex-starlink-ukraine/index.html

    sady pro koncové uživatele už rozdali (fixní náklad na úvod), satelity, které to přenáší, jsou jejich vlastní, jejich provoz už teď nestojí nic (nebo ano?); bandwitch v dané oblasti, kde nebudou mít jiné zákazníky než armádu, to neovlivní (tzn. neutečou jim případné zisky jinde).

    jinými slovy - v čem můžou spočívat náklady, na které si EM stěžuje?
    naopak mi ta akce s terminály přišla geniální z pohledu multiwin situace - v dané části světa měli prostor pro nové zákazníky, nikdo se kvůli tomu nemusel uskromňovat atd.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam