• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    P_T: Kazdej uspesnej vizionar ma cerny skvrny..Mel je i Gates, mel je i Jobs.
    P_T
    P_T --- ---
    KOUDY: Nejak nejsi schopen nahlidnout, jak moc mu to zeres. Ten narativ superuspesnyho genia se ti moc zazral pod kuzi. Co vsechny ty problemy Tesly? Ten dlouhodobej plan myslis, jako kdyz v zajmu Tesly zariznul vysokorychlostni zeleznici v Kalifornii pomoci nesmyslnejch vzdusnejch zamku typu Hyperloop a tunylku pro auta? (#whenHyperloop)
    A kde presne by byl SpaceX bez Putinova oblibence Dany Rohrabachera a jeho Commercial Space Act?
    Jako je to urcite velmi uspesnej, ale zaroven exremne problematickej clovek. Nevidet vsechny ty cerny skvrny imho vyzaduje poradny klapky na ocich...

    Elon Musk's Flawed Vision and the Dangers of Trusting Billionaires | Time
    https://time.com/6203815/elon-musk-flaws-billionaire-visions/
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    JIMIQ: Spis je to v mentalite amiku a evropanu..i plno ceskejch firem ktere maji HQ ve valley maj vetsinu programatoru v cr a na slovensku a to ne kvuli tomu ze by jim platili min, ale kvuli tomu ze jsou proste zvykli vic makat..Jinak ja delam uz sest let obchodniho reditele ve firme o 90 lidech. Pulka z toho byla na HO v dobe kovidu a 20 jsem za posledni rok vyhodil kvuli tomu ze zacali byt hrozne lazy a misto nich najal nove lidi, takze uplne chapu velke firmy, ze chteji po lidech aby se alespon na 2-3 dny v tydnu zacali po kovidu vracet do kanclu, ale porad za me primarne plati to, ze Musk koupil ztratovou firmu ktera stale prodelava a primarne mu jde o tu platformu a o uzivatelskou bazi, ne o zamestnance, kterym se nechce makat.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    KOUDY: řeknu ti tajemství - pracuju 16 let, z toho 13 v kanclu a 3 HO a nikdy jsem nepracoval 40 hodin za týden :D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    KOUDY: člověk na HO není apriori neefektivní a člověk v kanceláři není apriori efektivní :) analýzy dokonce ukazují opak, naše firma je chytrá, apple a Musk holt nejsou, ale třeba na to přijdou časem :)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    P_T: Ja v nej nemam duveru, jen chapu ty jeho kroky a vzhledem k tomu, co se mu podarilo udelat za 10 let s teslou verim, ze ma nejakej dlouhodobejsi plan a zaroven vim, ze plno zamestnancum se proste ty jeho kroky nebudou libit, protoze byli zvykli na houmik a chill..a ted po nich nekdo chce aby makali 40 hodin tydne..Takze ted to dost lidi bude bolet a za dva mesice bude klid :)..Spis jsem zvedavej na novy featury twitteru nez na to, kolik neschopnejch lidi Elon vyhodi a schopnejch najme.
    MAWRHIS
    MAWRHIS --- ---
    radsi si misto toho OT prectete tohle, je to sice dlouhy, ale zajimavy a mozna by to melo vetsi prinos nez nikam nevedouci debata o houmiku P_T:
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: Co se takhle více starat, aby T-Mob nepoložil každý druhý DDoS a mezi tím se dívat, zda Twitter lehne či nelehne popelem ;-))))
    P_T
    P_T --- ---
    Najdete si v zivote nekoho, kdo ve vas bude mit tak bezmeznou duveru, jako Koudy v Elona Muska. .]]
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    A presto i twitter po skoro mesici od koupe stale v pohode funguje :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    :))) vždycky mě rozsekaj představy peonů zvenčí, jak by se dal korporát v pohodě levou zadní optimalizovat. Analýzy jsou pro sraby, správnej frajer vyhází 80% firmy, oddělí zrno od plev a všechno bude růžový a na pohůdku... a pak se najednou nejde ani přihlásit do systému a nikdo neví, co s tím.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Ja osobne bych vyhodil 80% lidi hned a nechal si jen dulezity zamestnance na provoz a pak najimal zpet lidi, ktery potrebuju, coz by bylo daleko efektivnejsi a levnejsi, nez pul roku bejt ve firme a snazit se pochopit, jak ma nastaveny procesy, zatimco prodelava 4 miliony dolaru denne, takze za pul roku bych byl v minusu dalsi skoro miliardu dolaru..Nope.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    JIMIQ: No me to neprijde divny. Muskovi prislo divny ze twitter platil za obedy 13 micu rocne, kdyz na ne nikdo nechodil, protoze zamestnanci byli na HO, tak to zrusil a az budou zamestnanci zas v kanclech, tak obedy znova zavede. Furt je treba to brat v tom kontextu, ze musk koupil zadluzenou firmu ktera prodelava 4 miliony dolaru denne.

    OMNIHASH: Jo prijde mi to uplne normalni. Z firmy ktera mela 7000 lidi a byla neefektivne rizena stylem, ze 200 lidi makalo rok na tlacitku "edit" a prava ruka nevedela co dela leva udelas firmu o 1000 lidech, kde budou mensi a schopnejsi tymy lidi kteri makaj. Nevidim na tom nic divnyho.
    JIMIQ: I s houmikem to ma dost spolecneho a lidi kteri byli na houmiku neefektivni jdou z tech firem pryc jako prvni..Nepropousti se efektivni zamestnanci, ale zamestnanci zbytecni a neefektivni. To byl muj point.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    KOUDY: firmy propouští, protože jejich inzerenti mají kvůli inflaci a tomu že lidi přestávají kupovat zboží (kvůli té inflaci) a tak si nemohou dovolit platit tolik za inzerci, tak ty firmy (meta, atd) si nemohou dovolit platit tolik developerů. To nemá nic s "houmíkem"
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    KOUDY: to je právě to co tu debatujeme - my si myslíme že ty cuty nemá promyšlené. A sorry - on zruší HO a zároveň si stěžuje že platí za obědy na které lidi na HO nechodí, to ti nepřijde divný?
    Nemluvě o tom, že twitter má roční náklady v jednotkách miliard a on ušetřil 13 milionů na obědech? To je jako když Babiš chtěl ušetřit 200 miliard státnímu rozpočtu jednotnou objednávkou papíru pro všechna ministerstva
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KOUDY: tobě přijde normální, aby majitel firmy o tisícovkách zaměstnanců osobně schvaloval každýmu HO? A furt ti nedochází rozdíl mezi vývojářským teamem Tesly a zbytku jeho obdoby na twitteru?
    A ne, firmy nepropouštěj kvůli neefektivitě HO, ale kvůli recesi díky náběhu na další světovou válku. Ten rozdíl poznáš i ty, v prvním případě se válíš u bedny, zatímco máš odesílat commity do pipelines, v druhým se krčíš ve sklepě a doufáš, že tě Kalibr mine a mezitím počítáš, jestli si budeš moc dovolit večeři, nebo zatopit.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    OMNIHASH: No jasne. Proto taky ted plno velkejch firem po kovidu propousti. Protoze za kovidu bylo plno zamestnancu na houmiku a ted firmy po internich analyzach zjistily, kolik lidi bylo i doma produktivnich a kolik jich delalo hovno, takze fcb propousti 11 tisic lidi, coz je skoro 2x vic nez bylo v celem twitteru tusim..apple to same, amazon, dhl a tak dal a tak dal..Musk sam nekde rikal ze kazdej houmik sam schvali pokud bude obhajitelnej a zamestnanec efektivni, ale ze nebude platit lidi na houmiku, kteri nejsou produktivni..Coz je za prvy normalni a za druhy je to Musk. Kazdej si snad pamatuje jak jsou na tom treba zamestnanci Tesly..Komu se to nelibi, ten muze jit makat jinam. Volnej trh a kapitalismus.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KOUDY: já rozhodně nejsem příznivce neomezenýho HO, a chodit aspoň na dva dny tejdně do práce mi příjde jako příčetnej požadavek. Akorát to musej bejt účelně vynaložený dva dny, pokud je jedinej přínos, že si můžu dát jídlo v kantýně, tak je to na prd. Co pozoruju, tak je celkem přímá úměra a čím schopnější IT guy, tím víc je HO výhodný pro obě strany. Ano, je tam slušná šance, že se tam někdo zašije a nebude dělat skoro nic, ale od toho má kuwa každá firma management a kontrolní systémy, aby podobný případy odhalila a terminovala. Pokud zvládneš rok pobírat plat, aniž bys hnul prstem, opravdu za to nemůže HO, ale špatně nastavený procesy. Čím víc ty šrouby utahuješ, tím míň to bude vyhovovat lidem, co reálně makaj, a víc těm, co zvládnou zabíjet čas, akorát místo zewlingu u psp budou mastit pod stolem na mobilu angry birds.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    JIMIQ: To je sice hezka teorie, ale realita je presne opacna a home office je mene efektivni nez chozeni do prace. Proto taky byla kauza v tom Applu, takze z myho podnikatelskyho pohledu je to asi tak, ze Musk koupil ztratovou a zadluzenou firmu za 44 miliard z nichz cast si pujcil a ted dela klasicky cuty, taby tu firmu pretransformoval, zefektivnil procesy a ta firma zacala vydelavat. Uz v ramci nekolikamesicni DD prisel na to, ze polovina lidi v ty firme je uplne zbytecne, aka misto jednoho cloveka na fulltime v kanclu dela stejnou praci sest lidi na houmiku, takze polovinu lidi propustil..Dalsi vec co udelal bylo ze zrusil dotovani obedu/veceri a hadal se o tom s jednou zamestnankyni, ktera mu to vycitala..na coz ji napsal ze jsou stejne skoro vsichni na houmiku, takze mu prijde trochu debilni aby twitter platil 13 milionu dolaru rocne za obedy a vecere v HQ, kdyz tam realne skoro nikdo neni..A ted napsal zamestnancum, ze je potreba vratit se do kanclu a makat tech 8 hodin denne od pondeli do patku a ze jestli se to nekomu nelibi, tak dostane trimesicni odstupny a muze jit. Nevidim na tom vubec nic divnyho nebo spatnyho ci zavaznyho a vubec nechapu nad cim se jako lidi pozastavujou..Ze nekdo koupi ztratovou firmu a najme dalsi lidi, aby ta ztrata byla vetsi?..nebo co? :)

    "Another more recent study states that the more hours an individual works from home, the less productive they become. Those who worked full time (8 hours/day) at home are 70% less productive than those who don't work from home"


    Nebo

    But we don’t think that’s likely. Research suggests that a switch to permanent remote work would make us all less productive.
    People who shift to working from home can temporarily increase the amount of work they get done in a given day. But over the medium to long term, long-distance employment can’t deliver key benefits — including learning and new friendships — that come from face-to-face contact. In-person work fosters innovation, the effects of which on productivity almost certainly exceed the gains from working harder at home for possibly unsustainable stretches. An even slightly higher growth rate once people return to offices will quickly outpace the one-time gain from saved commuting time.

    https://www.washingtonpost.com/outlook/2021/09/24/working-home-productivity-pandemic-remote/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam