• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DZODZO: ne každej projekt má za cíl posunout civilizaci. Dubaj měl povznést primárně obyvatele toho emirátu, a kdyby byl udělanej dobře, tak by se mu to povedlo.
    P_T
    P_T --- ---
    KOUDY: Tohle je zatim nejlepsi. Svet elektrickejch aut jako celek beru. U raket mam problem s jeho prinosem, kterej byl imho hlavne v lobbyingu ohledne Commercial Space Act. Obavam se, ze ten public image genia, ktery si z par knizek nacetl raketovy inzenyrstvi, ktery normalnim smrtelnikum trva leta studia, je fake.

    tunely a hyperloopy - to je vtip, ze? Hyperloop od Muska nikdy nebude a tunel je legracni pr stunt.
    "Musk admitted to his biographer Ashlee Vance that Hyperloop was all about trying to get legislators to cancel plans for high-speed rail in California—even though he had no plans to build it."

    Starlink taky beru jako potencionalne velkou vec, takze souhlas, to bych taky cekal hned na uvod. Porad mi chybi PayPal, to byla imho ve svy dobe prevratna disruptivni technologie (ale popravde nevim, jestli se to da povazovat za jeho vynalez - to je takovej spolecnej jmenovatel toho vseho.)

    MAWRHIS: Ale ja ti nechci nic vyvracet. Chtel bych pokud mozno obecne prijatelnej objektivni seznam jeho nejvetsich prinosu lidsvu (nebo jak to nazvat) at je lip videt, jak moc genialni vizionar to opravdu je. Na manufacturing u Tesel jsem drive videl dost kritiky (nelicujici dily atd.), ale nesleduju to a nejsem na to odbornik.

    DZODZO: Obrazku mas plnej internet, to si urcite najdes. Nechapu, co po me chces..? Na seznamu uz to je ne?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    OMNIHASH: myslis, ze to ze si nejaka celebrita kupi ostrov pri dubaji nas ako civilizaciu nejako posunie?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DZODZO: Dubaj není blbej nápad, jenom blbá realizace. Tam je průser v tom, že co chtěj místní, a co potřebujou turisti, aby to fungovalo, se vzájemně dost vylučuje.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KOUDY: mne tie projekty co musk robi davaju vacsi zmysel ako napr. tie umele ostrovy v mori co su v dubaji, tam sa este len vyhadzuju peniaze na porovnavanie penisov :)
    MAWRHIS
    MAWRHIS --- ---
    P_T: Zkusím to z druhý strany, ty věci co jsem zmínil tady MAWRHIS: jsou vosk? Já neobhajuju Muska jako génia ani nejsem fanboi, ale v určitých věcech si myslím, mu prostě kredit patří, pokud se pletu, vyvrať mi to, ale nějak konstruktivně prosím.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    P_T: nevidim linknute obrazky tesly model s, x, 3 a y, ktore sa masovo vyrabaju a predavaju, nebavime sa o automobilkach, ktore vyrobia par tisic kusov luxury sedanov pre par zbohatlikov
    CRS
    CRS --- ---
    Elon Musk has been lying about his education and credentials. 30 tweets with sources (cropped for readability). - Album on Imgur
    https://imgur.com/gallery/74V2pN1
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    P_T: Musk nezalozil automobilku ktera doopravdy vyrabi, ale svoji vizi dokazal zmenit svet elektrickejch aut, na kterej ani po deseti letech nemaj daleko vetsi a bohatsi automobilky typu general motors ci volkswagen odpoved a proto je taky tesla ve valuaci nad nima. Stejne jako dokazal zmenit svet vesmiru, kdy prisel s raketama, jejichz stupne po vyneseni nakladu do vemiru znovu pristanou na zemi a daj se znovu pouzit. Kdyz to zkousel, tak jich plno spadlo a shorelo a lidi se mu smali a ted vynasi uz buhvi kolik let cca jednou za tyden nebo za deset dni nejakej naklad do vesmiru, rakety bezne pristavaj na plujicich pontonech a nikomu to neprijde zvlastni ci divny..tahle naprosto brilantni a narocna prace ktera stala plno milionu dolaru a testu nez se zautomatizovala tak, ze to lidem prijde normalni..Pak tu mame ruzny tunely a hyperloopy ktery nekomu muzou prijit debilni a nekde treba budou mit smysl, pak tu mame satelity s netem pro celou zemi, ktery se treba na ukrajine ukazujou velmi efektivni, kdy Putin raketama neco znicil a ukrajinci se mu vysmali s tim, ze maj internet pres starlink. Je to samozrejme drahy a je to v zacatcich..Za par let ten internet bude v letadlech a zaoceanskejch lodich..signal chytnes nekde na aljasce a budes si moct zavolat pomoc..Bude dostupnej pro lidi v africe a plno lidi se dostane ke vzdelani diky netu..etc..Takze ano. Narozdil od Babise Elon opravdu meni svet. Jeho vize ale sebou nesou i ty cerny skvrny, kdy mu treba malokdo v mysleni staci..Kdy chce aby bylo po jeho, protoze stejne jako Jobs on ma tu vizi..takze makat pod takovejma lidma neni asi pro kazdyho. Kdyz chces bejt ale soucasti zmeny sveta a dostat lidi na mars tak to nejspis nemuzes delat na homeoffice no..:)
    ALCATOR: Jasne. I druhej dil. Pribeh byl skvelej jak se stroje vzbourili. Musk je ale docela dost proti AI a uz pred ni parkrat varoval..Zkus si to dogooglit pripadne :)
    P_T
    P_T --- ---
    LOPIK: omg to napsal Koudy tady KOUDY: Lide, ctete!
    Ok, to mame za
    4. Ma hodne penez
    Neco v tomhle smyslu jsem cekal jako prvni vec, i kdyz spis v tom, jak dokazal tahat penize z investoru. Imho teda pocitas nejaky virtualni bohatstvi na zaklade hodnoty akcii, ktera se meni, ale no prob.
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    KOUDY: Nehrál jsi náhodou hru Horizon Zero Dawn?

    Protože Musk mi velmi připomíná postavu jménem Ted Faro, která v jednu chvíli zachraňuje planetu před ekologickou katastrofou, aby pak věci dost zásadním způsobem posrala přes robotiku a AI.
    P_T
    P_T --- ---
    DZODZO: "prototypy dokaze investorom namazat okolo huby kazdy no"


    "pokial posudzujes ludi na zaklade toho ci maju nejaky titul" Vubec ne, ale uplne klidne je posuzuju podle toho, kdyz pulku zivota lzou o tom, ze nejaky maji. Jak mam potom verit "ze si o tom nacital knihy"?

    Prubezne top 3 genia vizionare je teda:
    1. zalozil automobilku (ktera opravdu vyrabi!)
    2. Nacital knihy a (mozna) se nejak podilel na vyvoji te rakety
    3. Dokázal najmout správné lidi a namotivovat je

    A obecna kvalita, ze dokaze projetky dotahovat (ma tah na branku).
    Musim rict, ze jsem cekal uplne jiny veci, ale kazdopadne je to zajimava sonda. Nekdo dalsi..?
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    P_T: Superúspěšnej génius je jednoduše v tom, že je nejbohatší člověk na planetě.. To je dost u podnikatele dost jednoduchý kritérium, líp to dělat nejde. Že má být nějakej vizionář nebo cokoliv jinýho, to píšeš ty, ne já..
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    JIMIQ: No kdybychom koupili nejakou firmu ve ktere by bylo 100 lidi, byla ztratova, tak bych urcite zacal resit naklady hlavne u firemni flotily aut a u lidi. Jestli ta firma musi mit 100 zamestnancu, jak makaj efektivne..jestli 5 lidi nedela praci jednoho cloveka apod. Nove zamestnance muzes najmout vzdyt. Spis bych ale rekl ze v tomhle pripade jde castecne i o Muskovu paranoiu a o to ze se boji kdo co v tom twitteru bude bojkotovat, protoze firmu proste prisel clovek, kterej je zvyklej na to ze lidi makaj a v te firme je ted plno lidi, kteri se ocividne flakaj, takze je naprosto logicky, ze tam dojde ke stretu.

    Musk’s team similarly shuttered offices during the mass layoffs earlier this month out of a concern for safety and an apparent fear that exiting employees could attempt to sabotage the company on their way out.

    “Regarding remote work, all that is required for approval is that your manager takes responsibility for ensuring that you are making an excellent contribution,” Musk said in the email, adding that workers would be expected to attend in-person meetings no less than once a month.

    Twenty minutes later, Musk sent a follow up email saying: “At risk of stating the obvious, any manager who falsely claims that someone reporting to them is doing excellent work or that a given role is essential, whether remote or not, will be exited from the company.”
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DZODZO: takže se chtěl vyhnout těm performance-review pohovorům z Office Space filmu :D makes sense
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    OMNIHASH: to skoro zní jakože je flákač na houmíku :D :D #patek
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: mam taku konspiracnu teoriu, ze chce vyhodit vsetkych a potom ich nechat prejst prijimacim pohovorom ako v tesle alebo spacexe, aby mal istotu, ze tam bude mat ludi co su "hardcore"
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JIMIQ: tak Teslu i SpaceX už Elon neřídí day-to-day celkem dlouho, jenom zadává inženýrům, na čem maj makat teďka
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    P_T:
    DZODZO: jeho genialita je právě v tom, že dokázal najmout správné lidi a namotivovat je. V twittru dělá zatím přesný opak... vyhazuje a zbytek demotivuje
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    KOUDY: mě ty jeho kroky taky nepřekvapujou, hele :D ale tys taky nevyhodil ze svejch 90 podřízenejch 80 ale jen 20. A předpokládám že to nebylo během 1 měsíce, s tím že 10 letělo hned po tejdnu.
    Ty jeho kroky prostě mají nějaké racio, ale nepůsobí promyšleně.
    Navíc to jeho pozornost odpoutává od toho co mu jde a to jsou právě ty rakety a elektroauta, kdo teď řídí tyhle dvě firmy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam