• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Skoly by mali vychovavat viac kvalitnych programatoriek, inak bude rovnost pohlavi v IT forcovana

    https://mobile.twitter.com/TheLaurenChen/status/1594101861564534784
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JIMIQ: taky si myslím že to není pravda (rozhodně se 90% lidí neflaka, základní poučky o tom jaký mix lidí potřebuješ v týmu).. takovy přístup není efektivní, obzvlášť když máš něco už zaběhlého co musíš udržovat v chodu.

    na druhou stanu, je tam dost prostoru.

    nějakou dobu to půjde, pak se to začne srat, obzvlášť jak se budou snažit přidávat nový funkce.. ale budou to stíhat opravovat, pak zjistí že musí najmout víc lidí.. ale dost možná to přežije, lidí neodejdou.

    pokusy s tím co se bude komu zobrazovat, jaký to bude generovat hejty a různý abuse, jaký to bude mít vliv na příjmy z reklamy, se nakonec taky někde ustálí..

    pak je tu ještě jsou pokuty od regulátora, snaha ofejkovat / přehodit regulaci na zaměstnance, ale to se dá řešit soudama prakticky donekonečna..
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    E2E4: no nevim. Ja osobne delam na legacy kodu kterej se vyviji od 1991 a je nas v celem tymu 6, takze nevim kdo by byl tech 10% :D nemluve o tom ze jsme tak specializovani ze kdyby jeden clovek vypadl tak nema kdo obslouzit 10-15% aplikace protoze to nikdo jinej nikdy nedelal (nebo ty lidi nejsou ve firme). Neco se prekryva, neco se da naucit rychle, ale na dost podstatne casti by imho nestacili dva tejdny ani na to zjistit kde zacit :D

    Ale nepopiram ze twitter muze fungovat jinak :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    vysvětlení toho co Elon dela.. akorát je teda otázka, zda tenhle přístup bude fungovat.

    zda mu tam nezůstanou jen ti, kdo potřebují americká víza a jsou ochotni pro to udělat cokoliv, spíš než ti co jsou nejlepší (a kteří jinde najdou lepší podmínky).

    nebo, jestli firma, která se skládá jen ze samých supermanu může vůbec fungovat.

    na druhou stanu, technicky se to asi nerozsype, počítače jsou ehm samočinné.. když se to rozsype, tak se to zase spraví a pořád je to moc velký monopol na to aby lidi odešli jinam, dokud budou ostatní na Twitteru..

    spíš čekám že se z toho stane žumpa typu truth.social, nebo to bude mít finanční problémy, problémy s regulátory apod.

    ale kdo ví.

    https://twitter.com/oliverbcampbell/status/1593434329153245185?s=19
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Tak jsem se ze zvědavosti trochu prohrabal vláknem z TADEAS a P_T. Začal jsem si věci ověřovat a nořit se do králičí nory ohledně vysokoškolského studia v USA (krátce - je to strašný bordel).

    Mám s tím vláknem poněkud problém - hned první bod se ukazuje nepodložený. Capitolhunters tvrdí, že Musk nemá titul z fyziky, konkrétně bachelor of science (BS), a argumentují tím, že má pouze bachelor of arts (BA), který se neuděluje za technické vědy.



    Problém je, že tohle tvrzení není pravdivé a nezohledňuje realitu na konkrétní škole University of Pennsylvania, kde Musk studoval.


    Nejdřív trocha omáčky nesouvisející přímo s Muskem, ale je potřeba k pochopení celého problému s titulem.

    Systém amerických vysokých škol (college a university) je zcela odlišný od českých reálií. S tím souvisí i udílené akademické tituly. Bachelor, tj. bakalář je obecný titul, který se uděluje za dokončení tří až pětiletého studia zakončeného závěrečnou prací, kterou student obhájí. Titul se pak obecně nepoužívá (jako je běžné u nás si tituly se jménem psát), používají se až vyšší titul - master nebo doctor.

    Aby se to dalo trochu přirovnat k českým poměrům, aby bylo trošku víc k pochopení, jak podstatná kauza to je, tak bachelor je v českém akademickém prostředí Bc. až Mgr. (tři až pětileté studium), vyšší titul jsou pak JUDr., Ph.D. apod.

    Konkrétně pak BS je akademický titul za tří- až pětileté studium technických nebo přírodovědných oborů (ale spíše s inženýrským zaměřením, než coby obecná věda - tohle se fakt blbě opisuje). U nás by tomu odpovídal titul buď Bc. na technické škole (např. ČVUT) nebo titul Mgr. nebo Ing. z technického oboru (třeba zase ČVUT). BA je titul také za tří- až pětileté studium, ale většinou humanitní vědy. U nás zase Bc. a Mgr., ale třeba z humanitních fakult UK.

    Tady nastává ale problém. Udělování BS je věc relativně nová (to znamená rok 1851 v USA). Předtím se uděloval obecně Bachelor of Arts, protože to vycházelo z původního konceptu univerzit, které vyučovaly sedm svobodných umění. Byly to gramatika, rétorika, dialektika, aritmetika, geometrie, astronomie a hudba. A absolvent získal nejdříve titul bakalář svobodných umění a později magistr svobodných umění. Časem to pochopitelně nestačilo, vznikaly nové obory, specializace a další, ale tituly na to reagovaly až hodně, hodně pozdě.

    Škola, kde Musk studoval, byla University of Pennsylvania (Penn) a byla založena roku 1740. Vzhledem k tomu, jak krátkou mají američané vlastní historii (ve srovnání se starou Evropou a s pohrdavým ignorováním americké historie předkolumbovské), jsou magoři na to, aby si zachovali každou i sebepodružnější tradici. A tak Penn pokračovala v udílení titulu BA ještě dlouho po roce 1851 kdy s tím přišli nějací podivní modernisti z nějaké nově přidružené fakulty Harvard University. A aby to nebylo vůbec jednoduché, tak postupně přeci jen začaly na Penn některé fakulty (college) BS udělovat, ale jiné udělovaly dál BA, někdy s dovětkem za co, někdy prostě bez.

    A tak tu máme tohle:



    University of Pennsylvania tvrdí, že Musk bakalářem za fyziku je a že konkrétně BA in physics.



    Nedokážu už posoudit tvrzení o ilegalitě Muskovy přítomnosti v USA, ani roky, kdy se co mělo stát, nedokážu se už prohrabat sáhodlouhým vláknem a přiznám se, že se mi do toho ani nechce. Mám z celého toho vlákna stejný pocit, jako jsem kdysi před lety četl podobně obsáhlý, rozhořčený "důkaz", že Obama není američan a má falešný rodný list, přičemž to bylo celé postavené na oskenovaném opisu rodného listu, převedeném do pdf s provedeným OCR, které "rozsekalo" jednotlivé oblasti a následně měly různou úroveň jpg komprese. Bylo to fascinující a celé postavené na naprostém nepochopení, jak daný typ sw pracuje. A tady mám stejný pocit svatého rozhořčení nad tím, že Musk má titul, který odporuje tomu, jak se v současné době tituly udělují, ale naprosto ignoruje historii a lpění na tradicích, které je v USA tak běžné. Prostě jak mám věřit tomu, co sám ověřit neumím, když mylné a zavádějící je už to, co ověřit dokážu?

    S dovolením si to tedy zařadím do kolonky bullshit.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Jinak je to docela tesny, ale vypada to, ze se uzivatele svobodny platformy vyjadrili a Trump se vrati :)

    KOUDY
    KOUDY --- ---
    DOKIS: Kdyz nevidis, co by na tom melo byt tak tezko pochopitelneho, tak mi neni jasny, proc jsi to napoprve nepochopil a musel jsem ti to vysvetlit doslovne v odpovedi na to ze udajne nemam rad svy zamestnance nebo lidi na home office:)..ale v pohode.

    co se toho HO tyce, tak ja cetl i opacny studie a nerekl bych ze to jde uplne zobecnovat, protoze je jinej kazdej jedinej a zaroven jde i o mentalitu prace. Ze svy zkusenosti muzu rict ze treba programatori muzou makat na HO a jsou produktivni vicemene stejne, zatimco kreativni lidi musej bejt v kanclu v tymu a doma neudelaj skoro nic.

    jinak jasne. Je tam vic faktoru. Uz jsem tu psal, ze jsem nekde cetl, ze meta najala za kovidu snad 30k lidi a ted jich proste 11k vyhazuje, stejne jako dalsi firmy, ktery najali v tom kovidovem boostu nove zamestnance a ted uz je nepotrebujou + se samozrejme pripravujou na krizi/nebo uz v ni jsou a jak rikas, zbavit se zamestnance je furt nejlevnejsi cut.
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    KOUDY: S flakacema a ojebavkama jsem se uz napracoval dost. A nijak rad je nemam. Ale tak nejak nevidim, co by na tom melo byt tezko pochopitelneho. Ale je mozne, ze pro nektere manazery a majitele firem bylo narocne k tomu dospet, takze jim to prijde jako zasadni objev, ke kteremu se ostatni jeste nedopracovali :-).

    To, ze jsou lidi na HO vice efektivni a spokojenejsi jiz bylo receno nekolikrat a jsou na to i studie [1,2,3]. S flakaci samozrejme je problem, ale to je i v kancelari. U velke casti technologickych firem je tlak na navrat do kancelare, ale duvodem neni, ze by se lide doma flakali. Duvodem je obvykle predstava, ze osobni kontakt a nahodne interakce podporuji kreativitu. Jeste jsem nikde nevidel data, ktera by to bud podporovala nebo vyvracela. Ciste na zaklade osobni zkusenosti bych rekl, ze neco na tom je, ale manazeri maji velmi silnou tendenci to precenovat.

    A ten citat od Facebooku nijak neodporuje tomu, co jsem o vyhazovani lidi tvrdil ja. "Prilis ambiciozne a rychle jsme rostli, ale jakmile se situace otocila proti nam, tak najednou mame problemy a malo vydelavame." Takze je treba ukazat trhum, ze umi "katovat kosty", coz jde u takove firmy nejlepe tak, ze se usetri na lidech jejich vyhozenim.

    [1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0001879103000423
    [2] https://www.mdpi.com/1660-4601/18/4/1826
    [3] https://www.nber.org/papers/w28731
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    (sice jsem to dal vedle do VV world, ale je to takovy kalibr, ze porusim to pravidlo a dam vyjimecne copypastu)

    Billionaires like Elon Musk want to save civilization by having tons of genetically superior kids. Inside the movement to take 'control of human evolution.'
    https://www.businessinsider.nl/pronatalism-elon-musk-simone-malcolm-collins-underpopulation-breeding-tech-2022-11

    Julia Black | mjnblack | 17.11.2022
    (2/5) Today, I got to publish what I see as the big picture around that story. 🖼️ It's about an entire movement quietly taking off in tech & VC circles of people who believe it is their DUTY to fill the earth with their genius children... to save humanity.
    https://www.businessinsider.com/pronatalism-elon-musk-simone-malcolm-collins-underpopulation-breeding-tech-2022-11
    https://t.co/fty0lhW6f9

    (3/5) Now, I'll save most of the good stuff for the story itself (I promise you won't be bored), but I'll tell you this: It all traces back to the world of longtermism/effective altruism that's been in the news so much this week with FTX/SBF.

    (4/5) And even if this seems like an elite/niche subculture, even if the world ISN'T at risk of "civilizational collapse" like they believe, it's gonna affect you, too. Because these same circles are funding WILD new technologies that are "reinventing reproduction.” Sci-fi stuff
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    E2E4: Slysel jsem na tohle tema nejakej podcast s jednim novinarem a ten rikal ze si miliardari kupujou media primarne kvuli tomu aby kdyz na ne jiny medium bude utocit, pripadne utocit na jeho business, tak at se oni muzou zkrz to svoje medium nezkreslene vyjadrit. Stejne to vidis treba u influenceru. Nejakej bulvar o nich napise lez a oni ji na svem Instagramu/facebooku/twitteru dementujou a reknou k ni svuj nazor, protoze ten bulvar jim nedovoli se vyjadrit zejo. Potrebuje ctenost a je mu jedno ze napise lez/famu..etc. Miliardari si kupujou media po celem svete, takze to neni nic nenormalniho. U nas ma media Kretinsky, Babis, Kellner ma tusim furt novu, Bakala ma medium, nevim jak se jmenuje ten miliardar co ma Primu..atp..Takze z tohohle hlediska dava smysl ze si Musk koupil Twitter a tim si pojistil, ze si jeho nezkreslenou verzi budou moct lidi precist/poslechnout. Ostatne tusim ze z bezosovym washingtonem bojuje docela casto a WP o nem napsal plno sracek.

    Elon Musk mocks Washington Post after op-ed calls to prevent 'rich people' from controlling media | Daily Mail Online
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-10703591/Elon-Musk-mocks-Washington-Post-op-ed-calls-prevent-rich-people-controlling-media.html
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    DOKIS: Tady vubec nejde o me prosimte :) Ja umim ridit lidi na home office a mam je rad, jinak by pro me leta nepracovali. Podnikam 20 let. Co nemam rad jsou flakaci a lidi, kteri ojebavaji svoje pracovni povinnosti nebo je deleguji na jine lidi, kteri vubec nemaji ve sve pracovni kompetenci je resit. Chapu, ze pro tebe je tohle asi tezko pochopitelny, ale takhle to ma kazdej manazer nebo majitel firmy.

    To, ze jsou lidi na HO mene efektivni uz tu bylo receno nekolikrat a jsou na to i studie. Samozrejme, ze se najdou jednotlivci, kteri makaji z domova stejne efektivne jako kdyz jsou v kanclu, ale kdyz mas 200 lidi v kanclu a vsech 200 jich das na HO, tak jich 40 bude makat stejne efektivne a 160 jich to bude malo nebo hodne flakat a nebudou tak efektivni. Proto i Apple chce aby se lidi vratili do prace.

    To flakani zamestnancu na HO mas popsany i treba tady na dvou typcich, kteri si vzali na HO druhej job na fulltime :)

    Tech CEO: Overemployment Is a 'New Form of Theft and Deception'
    https://www.businessinsider.com/ceo-viral-linkedin-post-engineers-working-two-jobs-overemployment-theft-2022-10

    ohledne fcb a proc vyhazuje mas treba tady. Stejne jako fcb vyhazujou i dalsi tech firmy, ale samozrejme s tim souvisi i inflace, spatny kvartalni vysledky apod.

    "During the Covid-19 pandemic, tech firms had seen a boom as people stayed indoors and spent more time online and on their devices. This boom has not sustained post pandemic. Also, platforms like TikTok are posing a stiff competition to Facebook.
    As Zuckerberg said in his letter, “At the start of Covid, the world rapidly moved online and the surge of e-commerce led to outsized revenue growth. Many people predicted this would be a permanent acceleration… I did too, so I made the decision to significantly increase our investments. Unfortunately, this did not play out the way I expected. Not only has online commerce returned to prior trends, but the macroeconomic downturn, increased competition, and ads signal loss have caused our revenue to be much lower than I’d expected. I got this wrong, and I take responsibility for that.”
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KOUDY: Jojo, když jsi miliardář hlavně ti o to aby tě někdo nezabanoval, vůbec je nechceš ovlivňovat.. ani když si z tebe dělají srandu, tak ti to nevadí, vůbec takový lidi nebanujes..
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    KOUDY: Ze neumis ridit lidi na home office a nemas je rad* uz jsi myslim vysvetlil dostatecne, ovsem to s propoustenim ve Facebooku nema az tak moc spolecneho. V poslednich letech hodne expandovali a s ohledem na aktualnim problemy se shanenim lidi (nejen v IT, ale tam je to znat hodne) je celkem pravdepodobne, ze museli nabirat kdekoho a kvalita nebude nijak zazracka. Ale ani to podle me neni duvod toho propousteni. Facebooku se nedari a akcie padaji. Takze potrebuji presvedcit trh, ze to maji pod kontrolou. No a to se v USA dela velmi casto tak, ze si zvolist nejake dostatecne vysoke cislo (bez nejake vazby na skutecne potreby firmy) a vyhazes tolik zamestnancu. Samozrejme tak, ze se napred zvoli cislo, o kterem doufas, ze trhy presvedci. A pak zacnes premyslet, jak vlastne vybrat lidi, ktere vyhodis. Jejich schopnost a uzitecnost v tom casto nehraje zadnou zasadni roli.

    * Musim priznat, ze mi stale unika ta potreba mnohych lidi si "vymyslet" radobyvtipnou prezdivku pro skupiny nebo jednotlivce, ktere nemaji radi. Houmici, trumpeta, bidet, bures, kradousek, ...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    PER2: Nemohl. Twitter plno lidi bannoval a Musk se bal ze zabannuje i jeho za jeho nazory treba..tak si to pojistil. Je to to samy jako ptat se proc miliardari kupujou media..proc Bezos koupil washington post apod. Chces mit nejaky medium u kteryho vis ze kdyz budes potrebovat, tak rekne to co si myslis a nebude to zkresleny nebo te nikdo nebude cenzurovat.

    me twitter nenasypal vubec nic a feed mam furt stejnej :)
    PER2
    PER2 --- ---
    KOUDY: "chtel proste nejakou "free speech" platformu, ktera bude podavat uzivatelum nezkresleny informace"
    predtim nemohl na twitteru verejne prezentovat svoje nazory? aha, pres ty memy se k tomu asi nedostal no, tak snad mu to ted pujde lip, kdyz je majitel

    twitter mi ted nasypal na feed vechny americky sportovni kluby, to mam asi za to, ze sem nezaplatil osm dolaru nebo nejaky predsmrtny krece (:


    anyway, ve starbase maji dobry vozitka :)

    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MRAKY: Na to je pomerne jednoduche meritko - pokud to Cinani zkopiruji, bude to uspesne. AR zatim nezkopirovali, ergo kladivko jeste neni doba AR.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    KOUDY: na to apple ar jsem zvedavy...
    momentalne 12+ mil, zbyva 7 hodin :)
    https://twitter.com/elonmusk/status/1593767953706921985
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    DZODZO: Nekde jsem cetl ze 11k lidi budou propoustet kvuli tomu, ze jich snad 30k v kovidu najali a ze pujdou hlavne neefektivni pracovnici z houmiku a extreni pracovnici (nevim ale co je na tom pravdy samozrejme)..nicmene to uz jsme tu resili. Stejne jako VR, ktere je furt too early a to uz tu byly ARka Hololens nebo Google Glass zejo. Jenze pristi rok to rozsekne Apple s jeho AR/VR brylema na M2 cipu a pak uz se to rozjede imho relativne rychle, takze spis pujde o ty ekosystemy. Nedavno jsem videl treba recenzi na ty nove Oculus VR bryle od Mety od Mary a nevypada to vubec zle - https://www.youtube.com/watch?v=S8x3X-YMm7E .Jen to chce jeste tak 2-3 roky na odpichnuti.

    kazdopadne to jsme OT, ale myslim, ze pro Zucka by proste nemela koupe Twitteru smysl..Pro Elona to smysl davalo, protoze ho pulka uzivatelu Twitteru sleduje a je to pro nej hlavni komunikacni platforma.
    Ted dava anketu jestli tam vratit Trumpa a uz hlasovalo pres 10M lidi.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KOUDY: mark hlavne utopil kopu penazi v metaverse, ktory je fail a nikto ho nepouziva, lebo vr je stale niche, ktore priemerneho cloveka zabavi na pol roka, ktovie preco budu prepustat tych 11k ludi :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: tiktok je výzva. Wechat je čínská obdoba whatsappu + mapy + platby. Ale na západě se neujal, i když není explicitně banovaný. Ale množství nečínského obsahu nebylo nikdy zásadní...

    Ale videa... videa jsou mezinárodní jazyk. Navíc krátká a vtipná. Číně se to poprvé povedlo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam