Tak jsem se ze zvědavosti trochu prohrabal vláknem z
TADEAS a
P_T. Začal jsem si věci ověřovat a nořit se do králičí nory ohledně vysokoškolského studia v USA (krátce - je to strašný bordel).
Mám s tím vláknem poněkud problém - hned první bod se ukazuje nepodložený. Capitolhunters tvrdí, že Musk nemá titul z fyziky, konkrétně bachelor of science (BS), a argumentují tím, že má pouze bachelor of arts (BA), který se neuděluje za technické vědy.
Problém je, že tohle tvrzení není pravdivé a nezohledňuje realitu na konkrétní škole University of Pennsylvania, kde Musk studoval.
Nejdřív trocha omáčky nesouvisející přímo s Muskem, ale je potřeba k pochopení celého problému s titulem.
Systém amerických vysokých škol (college a university) je zcela odlišný od českých reálií. S tím souvisí i udílené akademické tituly. Bachelor, tj. bakalář je obecný titul, který se uděluje za dokončení tří až pětiletého studia zakončeného závěrečnou prací, kterou student obhájí. Titul se pak obecně nepoužívá (jako je běžné u nás si tituly se jménem psát), používají se až vyšší titul - master nebo doctor.
Aby se to dalo trochu přirovnat k českým poměrům, aby bylo trošku víc k pochopení, jak podstatná kauza to je, tak bachelor je v českém akademickém prostředí Bc. až Mgr. (tři až pětileté studium), vyšší titul jsou pak JUDr., Ph.D. apod.
Konkrétně pak BS je akademický titul za tří- až pětileté studium technických nebo přírodovědných oborů (ale spíše s inženýrským zaměřením, než coby obecná věda - tohle se fakt blbě opisuje). U nás by tomu odpovídal titul buď Bc. na technické škole (např. ČVUT) nebo titul Mgr. nebo Ing. z technického oboru (třeba zase ČVUT). BA je titul také za tří- až pětileté studium, ale většinou humanitní vědy. U nás zase Bc. a Mgr., ale třeba z humanitních fakult UK.
Tady nastává ale problém. Udělování BS je věc relativně nová (to znamená rok 1851 v USA). Předtím se uděloval obecně Bachelor of Arts, protože to vycházelo z původního konceptu univerzit, které vyučovaly sedm svobodných umění. Byly to gramatika, rétorika, dialektika, aritmetika, geometrie, astronomie a hudba. A absolvent získal nejdříve titul bakalář svobodných umění a později magistr svobodných umění. Časem to pochopitelně nestačilo, vznikaly nové obory, specializace a další, ale tituly na to reagovaly až hodně, hodně pozdě.
Škola, kde Musk studoval, byla University of Pennsylvania (Penn) a byla založena roku 1740. Vzhledem k tomu, jak krátkou mají američané vlastní historii (ve srovnání se starou Evropou a s pohrdavým ignorováním americké historie předkolumbovské), jsou magoři na to, aby si zachovali každou i sebepodružnější tradici. A tak Penn pokračovala v udílení titulu BA ještě dlouho po roce 1851 kdy s tím přišli nějací podivní modernisti z nějaké nově přidružené fakulty Harvard University. A aby to nebylo vůbec jednoduché, tak postupně přeci jen začaly na Penn některé fakulty (college) BS udělovat, ale jiné udělovaly dál BA, někdy s dovětkem za co, někdy prostě bez.
A tak tu máme tohle:
University of Pennsylvania tvrdí, že Musk bakalářem za fyziku je a že konkrétně BA in physics.
Nedokážu už posoudit tvrzení o ilegalitě Muskovy přítomnosti v USA, ani roky, kdy se co mělo stát, nedokážu se už prohrabat sáhodlouhým vláknem a přiznám se, že se mi do toho ani nechce. Mám z celého toho vlákna stejný pocit, jako jsem kdysi před lety četl podobně obsáhlý, rozhořčený "důkaz", že Obama není američan a má falešný rodný list, přičemž to bylo celé postavené na oskenovaném opisu rodného listu, převedeném do pdf s provedeným OCR, které "rozsekalo" jednotlivé oblasti a následně měly různou úroveň jpg komprese. Bylo to fascinující a celé postavené na naprostém nepochopení, jak daný typ sw pracuje. A tady mám stejný pocit svatého rozhořčení nad tím, že Musk má titul, který odporuje tomu, jak se v současné době tituly udělují, ale naprosto ignoruje historii a lpění na tradicích, které je v USA tak běžné. Prostě jak mám věřit tomu, co sám ověřit neumím, když mylné a zavádějící je už to, co ověřit dokážu?
S dovolením si to tedy zařadím do kolonky bullshit.