• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Kdy da anketu ze jestli kazde osobe na Zemi da 20 usd? :D
    P_T
    P_T --- ---
    Tam bude za chvilku freedom jak na 8chanu...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ARAON: asi ho nedostal prvykrat viz. komentar "Chad, I trust your reporting. But you're reporting this after just getting your account back. Has this been corroborated by other journalists? Only asking to head off the "revenge" angle that certain people will tag it with." :)))
    ARAON
    ARAON --- ---
    E2E4: A výsledky se dostavily. Chad Loder dostal na Twitteru ban. To jen aby bylo jasné, jak to tam s tou svobodou je.
    KAERO
    KAERO --- ---
    JIMIQ: nekdy si rikam ze by se EU mohla vic snazit ukazat lidem ty vyhody. Protoze harmonizace standardu a uznavani zkousek je podle mne mnohem, mnohem dulezitejsi nez bezplatny roaming a jednotne nabijeci konektory. A to netusim co jineho se stalo v oblastech kde nemam prehled :|
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: EU zavedla bezplatny roaming a jednotne nabijeci konektory. Umi toho vic nez jen danit :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PES: zjisti, ze musi vyvinout svuj kryptograficky operacni system, aby nativne zaintegroval krypto platby a zjisti, ze twitter blue a spam je ve skutecnosti problem site kryptografickych identit, proto by pro zacatek mohl koupit urbit a uqbar .]
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: EU by tak akorát mohlo napařit daň z těch transakcí, které se realizují při transakcích (transakcí, nikoliv zisku) s uživateli s daňovou rezidencí v EU anebo reklamou v EU prostoru...
    ...velmi pravděpodobné, s tím jak mají státy EU teď hluboko do kapsy
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: zrovna v tomhle s nim souhlasim, treba s tim neco provede EU casem :)
    PES
    PES --- ---
    Vyzve na souboj "těžké váhy"?
    Bude dělat Musk problémy Applu a Googlu? Nelíbí se mu poplatky za aplikace - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/mobil/tech-trendy/elon-musk-aplikacni-obchod-apple-google.A221124_144237_mob_tech_oma
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Nejaky hack a unik dat z Twitteru. Novy, neovereny. Za tohle Elon nemuze, ale bude muset nest nasledky (regulatorni pokuty napr GDPR).

    Jinak bezpcnost twitteru nebyla nic moc, viz mudge vs twitter. Ted teda odesla i nova CISO, takze do budoucna to lepsi asi nebude..

    https://twitter.com/chadloder/status/1595666607094648832
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    STARE_CASY: BTW princip toho dvojitého plnění pístu používali už středověký kováři na měchách:

    Blacksmithing Piston Bellows - YouTube
    https://m.youtube.com/watch?v=Su3tbYiuqhw
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    OMNIHASH: ja teda nevidim problem ani tak v pocitani hlasu, ale neuveritelne malym rozdilum. Poslednich x voleb byl vysledek naprosto vyrovnanej, coz mi prijde proste neuveritelny a konspirator ve me v tom vidi perfektni vrteni psem, jehoz cilem je rozdeleni spolecnosti. Jenze pak si uvedomim, jak tezky by to bylo zdirigovat. No proste jako u vsech konspiraci :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PER2: zaujimave ten obsah kobaltu, som myslel, ze to bude tak 1/10 z toho co tam je
    PER2
    PER2 --- ---
    Munro 4680 Energy Density Tested // Model Y Pack Size Explained
    https://youtu.be/4XOHetABrag
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    OMNIHASH: historie motorů - parních, spalovacích a raketových - je jeden z mých koníčků, tak mám trochu víc nabito zcela okrajovými znalostmi :) tak pardon, že tě utloukám argumenty, není to osobní :)

    On mne k tomu zatáhl děda, který byl mašinfírou a začínal ještě na parních lokomotivách. Protáhl mne pak kdejakým muzeem, výtopnou a dostal snad na každou parní lokomotivu, která jezdila tam u nás na severu v Sudetech. Zatímco všichni si na historické jízdy kupovali jízdenku do dřevěných vagonů, já jsem se vezl v kabince na lokomotivě a koukal topiči pod ruce :-D Ukazoval mi i první spalovací motory, vysvětloval principy.

    Zájem o tyhle věci zůstal a dost věcí zůstalo v hlavě. Sice jak sám zjišťuju, ne všechno si pamatuju správně, ale aspoň díky tomu vím, co si případně mám dohledat.

    Když jsem hledal tu starou motorku (hrozný tohleto, mám mraky práce a prostě jsem to musel najít), tak jsem si dohledal i další informace.

    Motorku jsem našel - je to stroj Hildebrand & Wolfmüller z roku 1894. Zapalování nebylo přímo plamenem z kahanu, ale žárovou trubičkou. Tedy kahan tam byl, ale ohříval měděnou trubičku, která vedla do válce a od ní se zapalovala směs paliva. Otevřený plamen používal třeba Nicolaus Otto, když dělal svůj motor a ten to řešil tak, jak jsem popsal níže, a navíc tam měl klapku, kterou to otvíral a zavíral. Žárová trubička byla jednodušší a spolehlivější.

    Ta motorka byla zvláštní ještě jednou věcí - byl to dvouválec s klikovkou napojenou přímo na zadní kolo. Stejný způsob převodu mechanické síly jako u parních lokomotiv. Celé to prakticky byla motorka na parní pohon, ale s novým spalovacím motorem. Otáčky byly přímo závislé na rychlosti jízdy, v malých rychlostech motorka slušně kopala (každé zapálení směsi) a plynulá jízda byla možná až v trochu vyšší rychlosti.

    Hildebrand & Wolfmüller - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Hildebrand_%26_Wolfm%C3%BCller

    Nějaké povídání s pohyblivými obrázky:

    První sériově vyráběný motocykl na světě Hildebrand & Wolfmüller, neobvyklé motocykly
    https://youtu.be/QLF8pfKznHE?t=18



    A v tomhle ne moc dobrém videu je vidět, jak vypadá a jak funguje ta žárová trubička. Jde o úplně jiné vozidlo, podstatný je způsob zapalování.

    Hot Tube Ignition - 1891 Panhard et Levassor
    https://youtu.be/V6qLOM6izWc




    A už si zase dám pokoj, vraťme se k raketovým motorům, neuralinku, tunelům pod Las Vegas a tak vůbec.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    STARE_CASY: tady se nehádám a uznávám svojí chybu, o existenci jednodušších spalovacích motorů, než motorkovej dvouválec jsem dodneška neměl tušení. Todle je moc pěknej mutant mezi spalovacím a parním strojem. Vím, že byly nějaký neúspěšný pokusy v tý době s motorem na střelnej prach, ale tohle mě uplně minulo.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    How Does SpaceX Recover and Reuse Falcon 9?
    https://www.youtube.com/watch?v=sRfsSr76Ow0
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    OMNIHASH: jenže to je ono. Koukáš se na jedné straně na už vyladěný čtyřtaktní víceválcový motor a bereš to jako základ. Ale ten úplně základní postavil Lenoir už v polovině 19. století a je to z dnešního pohledu naprosto primitivní mechanika.

    Základní animace třeba zde:

    lenoir.gif video_0001.wmv
    https://www.youtube.com/watch?v=eqVA4IhEpPI


    Opravdu se to dá postavit bez větších zkušeností (ehm, teda při znalosti historie a toho, že to už někdo postavil - ale to je stejný jako s tím raketovým modelařením). Kromě historických nadšenců to teda nikdo nedělá, není k tomu důvod, ale ta jednoduchost je tady až fascinující. Vychází to z principu šoupátka u parního motoru a jenom změnil médium, které expanduje. A navíc to zapaluješ externím plamenem bez elektrické svíčky.


    O něco složitější je attkinsonův, který už je skoro klasický ottův cyklus, ale i tenhle dokážeš postavit s puberťákem a malou dílnou se základními nástroji.

    Animaci mají tady: http://animatedengines.com/atkinson.html (neumím to přehodit sem, mají to tam jako skript a ne gif nebo video).


    Tyhle základní spalovací motory jsou jednoduché a za pár týdnů je postavíš i jako úplný amatér. U attkinsona už je lepší mít svíčku a trochu si pohrát s časováním, ale dá se to udělat celé mechanicky hodně snadno. Externě se to dá zapalovat taky, ale elektrická svíčka to hodně usnadní. Na dodávku směsi použiješ zjednodušený karburátor s houbičkou nacucanou lihem, benzínem, to je jedno.

    A jinak to externí zapalování bylo použité ještě na některých prvních motocyklech, kde jsi před motorem zapálil kahan, od válce vedl průduch, kterým se tam při kompresi foukla směs, vznítila se a plamen šel do válce, kde došlo k expanzi a tak dále. Zkouším hledat video, ale zatím marně. Nepamatuju si, co to bylo za model, takže moje google-fu selhává, ale bylo to hodně vtipně vymyšlený.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam