SUMAC: do budoucna nevidím, hodnotím tedy jen to, co se už stalo a pokud možno vždy s určitým časovým odstupem, kdy si věci najdu z více zdrojů. Takže co z Twitteru bude, prostě nevím a na rozdíl od technologických věcí odmítám dělat predikce.
Jestli twitter změní celebrity, naprosto netuším.
Whoopi je ve svých názorech a vystupování také konzistentní roky a roky. Je aktivistka (a nemyslím to vůbec hanlivě, právě naopak - vážím si jí za to, jak se staví k lidským právům), je zvyklá dělat velká gesta, ale také měla několik hodně kontroverzních akcí, kdy na začátku spustila velký humbuk a později změnila názor. Mimo jiné zpočátku obhajovala Billa Cosbyho, že nebyl sexuální násilník. Nevšiml jsem si ale, že by byla od té doby nějak opatrnější v radikálních krocích a byla ochotnější si zjišťovat fakta předem.
Jima Carreyho mám ve veřejném životě spojeného s jeho přístupem k vakcinaci - spojoval očkování s autismem, účastnil se demonstrací proti očkování dětí (obojí bylo dlouhé roky před covidem, za covidu netuším, co dělal), udělal si na tom ostudy dost. Gigi Hadid jsem si musel najít a nemám k ní žádnou poznámku, módní svět mne naprosto míjí (což je jen můj problém, nevnímám módu jako něco z principu špatného, jenom prostě pro mne cizí a lidi z módy neznám, jména mi nic neříkají).
Co tímhle whataboutismem ale chci říct - to, že některé mediálně známé osobnosti s velkým humbukem opouští twitter, nemusí znamenat ani to, že mají pravdu, ale ani to, že reálně něco změní. Twitter je v mnoha ohledech specifická síť, častěji než celebritami showbyznysu využívaná politiky a novináři. Ti mají v komunikaci dost jiné tendence (i když se samozřejmě někde překrývají), málokteří dělají velká rozhodnutí překotně a nepřipadá mi, že by ve velkém odcházeli. Pokud se Twitter nezmění zcela zásadně (na což to opravdu nevypadá) a zůstane jim pořád platforma na sdílení názorů s potenciálními voliči, tak asi neodejdou.
Takže radši prostě počkám.