KAERO: No právě. nadpis tvrdí belly-flop, ale video ukazuje konstantní polohu ortogonálně vůči proudění a barvy vytvářejí asociaci na plasma při reentry. To je ale nesmysl, protože nejprve se zformuje rázová vlna... a její samotný tvar, resp. vztah aeroplácaček vůči té vlně, si vůbec neumím představit. Podstatné je, že ten režim je hodně odlišný od čehokoliv nehypersonického, at' už nadzvukového nebo podzvukového, a je celkem málo tvarů a velikostí návratových těles, u kterých se ta rázová vlna zformuje nějakým správným způsobem. Jakmile se rázová vlna zformuje špatně a hmota vstupující do atmosféry je v přímém kontaktu s tím proudem plazmatem, místo aby řešila jen infračervené vyzařování plazmatu obtékajícího rázovou vlnu, tak je to potenciální problém, něco lze uchladit ablativně, ale ne všechno a celá logika opakovaného použití Starship je v tom, že té ablace by mělo být co nejméně, že ano.
Takže zjistit skutečný tvar rázové vlny zformované kolem Starship je asi největší výzva - tyhle simulace sice určitě dělají taky, ale já rozhodně žádnou ještě neviděl :-) Ale zase dovedu si představit, že různý úhel odstávaní aeroplácaček může být vhodný pro různé počáteční rychlosti vstupu do atmosféry (ale fakt nevím! podle mě to právě musej vyzkoušet a je riziko, že ten první vyzkoušený úhel bude prostě špatný...)
Ve skutečnosti podle mě modelují max. tak subsonické proudění při volném pádu před belly flopem. Tam ale je zbytečné něco modelovat, když to mají vyzkoušené a je to celkem nekontroverzní: subsonická dynamika Starship je prostě dynamika padající chytré cihly :-) (tzv. smart brick mode :-)