• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    SITH
    SITH --- ---
    než budete řešit Teslu Semi vs klasický truck, tak musíte brát v potaz zásadní body ohledně současného stavu trucků v US, např:

    1) trucky v US jsou, co se techniky týče, o cca jednu až dvě generace ZA evropskými trucky.

    2) zatímco trucky v US se dělají stylem "řidič kolem tahače", tak v evropě se jede už "tahač kolem řidiče". Tj. focus je na řidiče a jeho pohodlí, kdežto v US je řidič upozaděn.

    3) truckeři jsou extrémně konzervativní komunita

    = takže co udělala Tesla je to, že udělala EU focus auto o tři generace nad současným US truckem a bude se snažit změnit tvrdé konzervativní myšlení a převést US dopravní firmy na tento nový styl. Jak se jí to podaří uvidíme v dalších letech. Důležitý je mít dostatek řidičů, nikoliv tahačů. Současné pracovní podmínky v dopravních firmách, taktéž na železnici, absence sick days, osobních voln, nemocenské, dovolených a podobných věcí známých z tohoto století způsobili odliv a nedostatek řidičů.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    E2E4, SATAI: Urcite tam ma platny poznamky. Jen by me tohle srovnani zajimalo spis od US drivera co jezdi s truckama tam, protoze bude presnejsi.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ONDRA_99:

    jako jo, vypadá to pěkně scifi, možná má význam i aerodynamika (i když při 80 kmh možná ne tak velký), možná pro samorizeni je to jedno..

    to nic nemění na tom, že dveře na boku, zrcátka lícující s bokem kamionu a svislý přední sklo je praktický.. (ostatně i americký semi mají přední okno taky prakticky svislý).
    SATAI
    SATAI --- ---
    ONDRA_99: tak pokud nemá limit a stejně má horší ergonomii...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SATAI: nepochybuji, že nám to tu vysvětlí, že to není děcko který stojí o pozornost a potvrzení, ale že to má jakýsi hlubší smysl, který jen nechápeme..

    dost lidí se vzteká, že tohle byla poslední kapka, a že z Twitteru odejdou.. stejně nejspíš neodejdou, protože pro ně stejně jako pro mě je Twitter pořád užitečný, holt je to přirozený monopol..

    tak jsem to vyřešil stejně jak s vyhulenym ufem a danyskem tady na nyxu, prostě jsem si ho zablokoval, stejně jako u nich mi nic nepřináší, jen mě štve..
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SATAI: Pockej ale on to srovnava s EU truckama. Ale v US jsou trucky obecne jine nez ty v EU (vsechny).

    "Look how big the Tesla cab is compared to DAF's (which is the biggest in the European market) and how much space is wasted inside Musk's toy. "

    Tohle presne je problem v EU kde limit delky je vcetne trucku a proto tu mame takove placky. V US je limit delky pouze na naklad a tak muzou mit trucky vetsi a "vic plytvat mistem".
    SATAI
    SATAI --- ---
    PES: myslím, že dveře na straně k tomu patřit nebudou ;-)
    SATAI
    SATAI --- ---
    Twitter is just showing everyone all of Elon’s tweets now - The Verge
    https://www.theverge.com/2023/2/13/23598514/twitter-algorithm-elon-musk-tweets
    PES
    PES --- ---
    KAERO: navíc spousty věcí a vychytávek jsou patentované a/nebo alespoň kryté průmyslovým vzorem a to je zvláště v Americe o hodně "divočejší" než v Evropě, tudíž jen tak snadno "obšlehnout" věci z existujících kamionů tak snadno nelze...
    KAERO
    KAERO --- ---
    SATAI: hah, super. nojo, je jasne ze zabehane firmy uz maji vymakany ridicsky prostor a ty zkusenosti se tezko nazenou v nove firme. Vlastne je pekne jak tam ukazuje ten stary Colani tahac, ktery mel taky extremne nizky odpor, ale taky byl neprakticky
    SATAI
    SATAI --- ---
    KAERO: kdesi jsem viděl článek kamioňáka, co si stěžoval, že to je vyvíjené bez reálné znalosti použití (ergonomie, výhled...)
    KAERO
    KAERO --- ---
    CRAZY_IVAN: ve videu jsou ukazane elektricke tahace od Volva a Daimleru. Fakt mi prijde ze vzali existujici tahac a jen vymenili motor a pridali baterky. Takove... asi neoptimalizovane. U tesly mi prijde ze to je tahac postaveny od nuly optimalizovany pro elektromotor, baterky a hlavne minimalizovany odpor vzduchu.
    PES
    PES --- ---
    MIKE23: ...a jak by se dalo parafrázovat z historie "...nechtěl WWIII a tak ji nejspíš dostane."
    MIKE23
    MIKE23 --- ---
    Nechceme třetí světovou válku, hájí Musk omezení Starlinku Ukrajincům - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/musk-ukrajina-rusko-spacex-starlink-valka.A230213_155523_zahranicni_jhr
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Does The Tesla Semi Live Up To The Hype?
    https://www.youtube.com/watch?v=l-BVM673pDs
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    MIKE23: celkem dobrej příklad tzv. "pití slané vody"

    "Zmínil bych jen to, co před pár dny uvedl server The Verge: Musk vyhodil datové analytiky, protože se odvážili mu říct, že jeho účet už není tak populární, jak býval. Celá lapálie vznikla tak, že podnikatel chtěl vědět, jak je možné, že při 128 milionech sledujících sbírají jeho tweety jen pár desítek tisíc lajků. Odpověď byla taková, že Musk je zkrátka za zenitem, že to ukazují data, že ho sice spousta lidí formálně sleduje, ale minimum z nich mu věnuje pozornost.

    Elon Musk’s reach on Twitter is dropping — he just fired a top engineer over it - The Verge
    https://www.theverge.com/2023/2/9/23593099/elon-musk-twitter-fires-engineer-declining-reach-ftc-concerns
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    KOUDY: ja uz som mal kontakt s ludmi kdesi z polky Atlantiku a ti si Starlink dost chvalia :)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MIKE23: divne, ze muska sledoval tak dlho a za celu dobu si nevsimol, ze je to lehky autista s aspergerom, hm :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam