• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    E2E4
    E2E4 --- ---
    YMLADRIS: že si to tam chce dělat podle svyho chapu.

    ale nevím, jak nová kultura, když někoho vyhodej a ani mu to neřeknou a když se zeptá, tak je vytrolen CEO osobně?

    jako že fakt existuje někdo, kdo se tomuhle nestaví na odpor?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    YMLADRIS: tak tady jde spíš o to, že někdo přišel o přístup, aniž by mu někdo řekl, zda je vyhozen (asi proto že Elon vyhodil lidí který mu to mělo říct), a když se ho na to veřejně zeptá, chová se jak maly dítě.

    pojem extrémní management neznám, je to management by random whims and trolling ?

    no a pak si to ospravedlňuje jako že ten člověk je stejně bohatej a navíc flákač, což na mě nepůsobí moc uvěřitelně - pedo guy byl taky extrémní management, nebo spíš taková reakce malýho rozmazlenyho dítěte, že někdo nesouhlasil s jeho blbým nápadem?

    každopádně díky za odpověď, rozumím tomu tak, že prostě věříš, že co Elon činí, dobře činí a koho Elon miluje, toho křížem navštěvuje. :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    YMLADRIS: v normální firmě, pokusím vedení dojde k pocitu, že je zaměstnanec tahá na vařený nudli, notabene v případě fingovaní nějakýho postižení nebo pracovního úrazu, tak dotyčnýho pošle na vyšetření k firemnímu doktorovi, a na základě jeho vyšetření provádí další kroky. Páč když to neudělá, a zaměstnanec je fakt šmelař, tak si je na tom krásně povodí a vytáhne z nich jak ušlou mzdu, tak královský odškodný za diskriminaci invalidy. Rozhodně to neprobíhá tak, že se dotyčnej člověk musí dohadovat na veřejnosti s majitelem, jestli je teda ještě zaměstnanej nebo ne, a pokud na něj majitel vytáhne podobný osobní informace, tak mu jenom nabije dalších pár zásobníků do jejich sporu a odškodný rázem povyskočí o řád, páč se k šikaně invalidů ještě přidá bossing.
    SATAI
    SATAI --- ---
    YMLADRIS:

    "Nevim proc bych nemela verit, ze"

    Protoze to napsal Elon.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    E2E4: mi to bez problemu zapada do toho, jak chapu situaci: muskum management styl byl vzdy extremni (viz Production Hell in Tesla a podobna obdobi). V tech technologickych firmach pro nej ale pracuji lidi, kteri jsou tam "dobrovolne" a jsou hrdi na to, ze cedi krev za neco unikatniho, za nejlepsi projekty na svete atd. Komu to nevyhovuje, odejde.

    Oproti tomu tw je neco jineho. Asi je to dost "woke" firma, ktera jede na uplnem jinem systemu hodnot. Prodelava miliony. Prijde musk a chce z toho delat Teslu. Vsichni jsou v odporu. Volne mi to pripomina kdyz pred mnoha lety muj sef inzenyr byl povolan, abychom zavedli informacni technologie po cele univerzite. Na filde byly petice a stavky, ze se nehodlaji spinit s zadnymi pocitaci. Na medine odpor, pasivni agrese. Na pajdaku pani ucitelky ... ále to je jedno.

    Jde mi o tu paralelu, kdyz se s nejakym stylem hodnot/fungovani/rizeni snazis prorazit v prostredi, kde je jina kultura. Nevim proc bych nemela verit, ze ten pan mel uplatneny handicap na to, ze nemuze psat na klavesnici a pritom na ni psal. Zapada mi to do toho pohledu "socialisticka kultura". A cela ta kultura je ted proti novemu rizeni. Bud to Musk prorazi, nebo neprorazi (udela z toho "svou" firmu, nebo ne). Nakonec, o co jde, sam to porad opakujes, ze twitter nema altenativu, takze se asi hned tak nepolozi
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    MAWRHIS: ale jo. akorat to bylo videt jen ve clancich. ted je to jen trosku viditelnejsi pro vsechny.
    MAWRHIS
    MAWRHIS --- ---
    MRAKY: no mě přijde že se to stupňuje, s teslou a spacex jsem tyhle excesy nějak nepozoroval
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    MAWRHIS: "To nad čím se lidi pozastavujou je ta forma" tak tohle po nekolikaletem sledovani Muskova stylu managementu je take pomerne jasne a nemelo by to nekoho uz prekvapovat :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KOUDY: jo, když dva dělají totéž, nemusí to přinýst totožný výsledky. Zamyslel bych se nad tím proč, můj osobní tip je, že jeden z nich tu firmu budoval a věděl, kam sáhnout, kdežto druhej hraje ruskou ruletu a pak se diví, co zas přestalo fungovat.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    MAWRHIS: ja vim, ale to je tim, ze lidi maj kratkou pamet a vubec nechapou jak miliardari premysleji. Podivej se na apple dneska..a precti si treba tohle. Proto me tu ta kolovratkova diskuze nyxackejch rozumbradu rozesmiva :)

    One of the most ironic things about Steve Jobs was his last name. Because for someone called Jobs, he sure fired a heck of a lot of people. In 1997, when Jobs returned to Apple, one of the first things that did was to get rid of about 4,100 workers -- roughly 31 percent of the company.
    MAWRHIS
    MAWRHIS --- ---
    KOUDY: tak já myslim, že to jádro problému je po těch x měsících tady už všem jasný. To nad čím se lidi pozastavujou je ta forma - která je v korporátním světě řekněme trochu neobvyklá :)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    OMNIHASH: jen ti trochu koriguju tu tvoji pohadku. Koupit ztratovou firmu, kde zamestnanci delaj hovno a musis tvrde redukovat naklady je neco jinyho, nez delat v prosperujici firme, kde se posere nejaka vec, ktera se za pul dne vyresi, ale to ti jako nekomu, kdo nikdy zadnou firmu nevybudoval urcite nemusim vysvetlovat.
    SITH
    SITH --- ---
    YMLADRIS: těch 250 retweetů a 2936 likes jsou dost cringe
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KOUDY: koudy, tvoje schopnost dobrat se jádra pudla je naprosto fascinující a spot-on
    E2E4
    E2E4 --- ---
    YMLADRIS: by mě zajímalo, jestli ty osobně tohle Elonovi věříš.

    (já cítím spíš pedo guy vibes).
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    OMNIHASH: takze makas ve firme, ktera prodelava 100 micu mesice a novej sef na vas byl i presto hodnej, ikdyz vetsina z vas dela hovno, protoze jinak by firma vydelavala? To je roztomiloucky pribeh :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: myslím, že amíky nakonec dožene taková ta jejich schopnost soudit se s kýmkoliv o cokoliv. Samozřejmě, zaměstnec si začne stěžovat, že Elon použil informace, ke kterým neměl mít přístup (tedy to,že jako fyzická osoba twítuje).
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Já teda žádnou firmu s miliardovejma ztrátama nevybudoval, ale v jedný obdobně velký dělám. S hlavním šéfem sem se setkal jednou, při podobným clusterfucku, kdy taky 200 lidí přišlo o přístupy kamkoliv kromě firemní kantýny. Ale, a tady přijde ten plottwist, nesháněl sem ho zoufale na firemním facebooku, aby se mi frajer vysmál, jak sem totálně neschopnej před půlkou světa a poslal mě domů, ale normálně se s ním spojil standardníma firemníma kanálama, a frajer si ze mě a dalších postiženců nedělal fackovacího panáka, ale snažil se nám pomoc, abysme zase mohli klikat na myšky všichni. Dva maily a jeden meeting kde byl CIO, šéfka HR a pár lidí z příslušnýho DB oddělení, kde se to posralo. CIO je zaúkoloval, oni na to se mnou půl hodiny koukali, odstranili chybu a já byl zase spokojená ovečka. Ale co já vím, rozhodně nejsme leading firma v generování vtipnejch situací pro nezúčastněný kolemjdoucí, tak to třeba děláme kapitálně špatně...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Asi Amerika země nemožného

    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    V USA původně byla daňová úleva 7500 USD na auta každé automobilky do počtu 200 000 kusů a pak se snižovala vždy dva kvartály na polovinu (tj 3750 a pak už jen 1875). Tohle pro Teslu přestalo platit někdy kolem 2020 jestli se nepletu.

    Teď v rámci Inflation Reduction Act zavedli zpět tu slevu ale jen na auta vyrobená v USA, takže třeba KIA ji nemá, ale Tesla zase jo
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    DZODZO: Ja hlavne myslel, ze v USA jsou od noveho roku nejake ty lepsi financni pobidky od statu na elektromobily a tyka se to i tesel..Ze misto treba 2k dolaru dostanes zpet 7k apod..tak nevim proc je treba dal zlevnovat. Musim si o tom neco vecer nacist :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KOUDY: lzive pekne opisalo clanok z electreku, akurat tam mohli dat obrazok Modelu S alebo Modelu X, ktorych sa to zlevnenie tyka :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KOUDY: tak to jsem se celkem trefil. nepřestává mě to fascinovat.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    JONAS3: Prave proto jsem to udelal..protoze vime jak to s jeho casovejma osama je :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam