• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: je fakt, že LEO 400-600 km se počítá samovolný deorbit na zhruba čtvrt století, což je dost pomalé vůči tomu co tam stihne jen SpaceX naflákat za měsíc.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: nad 400 km už ten úklid není nijak extra rychlý a Starlinky létají výše.

    Ale zajímá mi ten ten Oneweb, protože to byl jediný větší projekt kromě Starlinku. zajímavých odlišností je spousta - např. Elon se nikdy nevznal snahy působit přímo na koncovém trhu, zatímco Oneweb chce nabízet služby pouze velkoobchodně, telco operátorům. Vlastně hlavním rysem skoro všeho Elonova podnikání je, že se nikdy nevzdal přímého přístupu na maloobchodní trh (dokonce v USA řada států tohle automobilkám komplikuje a protěžuje různé místní dealery... by mi zajímalo, co na tohle říkají příznivci "neomezeného volného trhu", nadávající na zlou EU, která ale přístup na jednotný trh když už, tak garantuje na celém území :-))

    Astronomové jsou v tomhle postraní linie. Pravděpodobně nebudou schopni zdůvodnit výdaje na obří pozemní teleskopy a z rozpočtu na vědu si v budoucnu už vždy ukousnou aerospace společnosti, které postaví a vynesou kosmické teleskopy. Řada i obřích pozemních projektů teleskopů je díky Starlinku v podstatě mrtvá... nejde o amatéry, ti byli v oblastech zasažených světelným smogem ze hry už dávno...
    PES
    PES --- ---
    Jo a družice by dnes měly mít prakticky povinně nějaký sebedestrukční úklidový systém, aby z nižších drah šly rychleji do atmosféry a z těch vyšších (a-la GEO) se parkuje na hřbitov až nad GEO.
    Horší je, když satelit umře bez téhle řízené destrukce (a uplne6 nejhorší pokud se "rozprskne" na orbitě jako smetí :-/ )
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Co se bankrotů a zmrtvýchvstání týče, stačí se mrknout na prapůvodního průkopníka (to šlo spíš o telefonování a ne o data) Iridium.
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Tak záleží na výšce, ale LEO je dost "samočistící" a pak stačí rok aktivnějšího Slunce, které zvedne atmosféru více než obvykle a úklid zrychlí (z historie na to de-facto dojel SkyLab)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: ...a pokud se to přestane vyplácet a zůstanou tam zakouslé družice, porouchané nebo se spotřebovanou pracovní látkou pro iontové motory, na poměrně vysokých drahách, kde je samovolný úklid vlivem atmosféry už docela pomalý?

    Já osobně bych samozřejmě rád měl k dispozici (relativně) levný internet kdekoliv, kam se vydám mimo civilizaci. Ale megakonstelace měněj pravidla hry a nemyslím si, že v tomhle případě "trh vyřeší všechno". Minimálně vojenské využití nejde ponechat na tržních silách (viz UA). Strašně zajímavý je osud OneWebu - včetně toho, že po vlně postupných bankrotů se pořád buduje a naposledy se zapojila dokonce i Indie a to dokonce reálným vynesením části družic. Dokonce lze říct, že OneWeb je projekt staršího data, než Starlink. Disponuje podstatně méně družicemi a asi i menší šířkou pásma... to, co vadí astronomům je asi čistě jen počet družic (a tudíž pravděpodobnost průletu záběrem).
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Pokud se to bude řídit komercí, tak bandwidth poroste dokud to někdo zaplatí (resp. dokud někdo v tom dalším navýšení neutopí peníze investorů)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: mas pravdu, ja jenom, zakaz Cine, Indii nebo Rusku starlinky .. oni to zkousi banem jenom proto, ze uz zacali nenavidet Muska.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: pointa je, že obecně ne všichni na světě "jdou jen po penězích". Nejen astronové... a samozřejmě, tam jde taky o peníze, ale v jiné podobě: např. výzkumné granty (v případě evropské jižní observatoře určitě v řádu miliard). Ty už nyní zdůvodnit nepůjde... takže nakonec o peníze jde vždycky (akorát ty velké nefungujou tak, že by si někdo šetřil do nějakých kasiček...)

    Ano, světelné znečištění způsobené městy a leteckou dopravou je nesrovnatelně horší, akorát prostě na Zemi stále existovala místa, kde před ním šlo uniknout.

    PES: Hele, trochu jsme odbočili od Elona. Pro mě je otázka, zda podíl bandwith satelignich konstelací může narůstat. Jako jednak je jasné, že jsou míta, kde bez toho nepůjde být rozumně online (např. wifi pro cestující v letadlech) - na druhou stranu, ten trend růstu bandwidth se někde musí zastavit,
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Tak ona investice (plošná, nejlépe státní - ovšem dobře provedená) do optiky doslova kamkoliv, která by nepatřila jedinému komerčnímu subjektu (ale za rovných podmínek se zpřístupňovala), by se dávno vyplatila (v ČR obzvláště, neb by přistihla ceny KarTelu - který si, jen tak mimochodem, brousí zuby už i na pásmo 600MHz, když TV spektrum vyhodil už prakticky za pásma 700MHz a o nejvyšších kanálech v 800-868MHz dávno ani nemluvě).

    Zrovna rádiové spektrum mobilkáčů v ČR je úžasný příklad jak se násobně duplikují věci de-facto 3 opů, kde v lukrativních místech svítí "nad sebou" LTE700, LTE800, GSM900, LTE900, občas DCS/GSM1800, LTE1800, exUMTS/LTE2100, LTE2600, LTE3500, LTE3700 a do toho příchozí 5G de-facto na všech předchozích zmíněných frekvencích ať již teď jako non-standalone (NSA) anebo pak standalone.

    Takže někde je doslova až 8x "nad sebou" LTE (v maximalistické verzi krát 3 TelCo kartelníci), takže 24x to stejné - samo, reálně je to jen 700/800/900/1800/2100 jen 5x, takže 15xLTE.
    Zatímco jinde nechytíte ani to nejstarší GSM pro zavolání.

    Tedy pokud by stát tu byl pro lidi, tak už dál neprodlužuje a nedraží příděly spektra, ale jednak všude při každé příležitosti tahá optiku (Alespoň do úrovně baraků FTTB) a připravuje/buduje plošnou RAN (Radio Access Network), do které by postupně museli přejít všichni Teleopice v podobě virtuálů (což by pak mělo i výhody v tom, že by stát mohl vlastní telco mít pro sebe jako virtuál + TelCo by nemohli do sítě dávat sporně nebezpečné prvky a-la Huawei atd. a samo neodváželi by ze země zisky)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: vlastnima ocima uz asi starlinky ani neuvidis. Za to uvidis, podle toho kde jsi, pomerne hodne letadel. Ted uz jde vazne jenom o ta pozorovani teleskopem pod konstelacemi.
    "ban" mi prijde az moc trucovity, stacilo by vytvorit "konstelacni fond", do toho prispivat cent za kazdy prulet nad teleskopem a za chvili by jsi mel na vselikere pozorovaci a vzdelavaci projekty. Kdyby sli astronomove po penezich, uz davno je podle mne maji. Ale jim jde o to aby byl svet jako "drive", coz je zasluzne ale asi i nemozne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: tak o tom, že rádioastronomii bude nutné přesunout na odvrácenou stranu Měsíce se mluví dlouho a tam takový problém nevidím.

    Ano, limity bandwith u konstelací na LEO jsou lepší než na GEO ale to je jediné, co se o tom dá říct. Existujou jasné fyzikální limity, sice přidáním dalších frekvencí a nějakými šílenými modulacemi to trochu zvednou jde, ale odstup signál-šum při dané vzdálenosti to limituje, výkon taky nejde zvedat donekonečna, nakonec se ustálí ekonomická rovnováha při jaké životnosti družice (pracovní látky, apod.) má ještě cenu ji tam vypouštět (i kdyby díky Starshipu start byl zadarmo).

    Spíš je otázka, zda se někdy zastaví rostoucí nároky na bandwidth u uživatelů Internetu obecně - je to svým způsobem zajímavější debata, než Starlink či elektromobily či tak něco. Přesnosy uživatelů dnes rostou o 50% každé 2 roky - a kromě růstu rozlišení videa je za tím nejrůznější zálohování do cloudu, apod. Prostě ta zákonitost tam je. Několik poweruserů ten trend tlačí, ostatní jsou spíš ve vleku toho trendu, ale trend je zřejmý.

    Starlink dává smysl, když výrazně zdraží a bude pro zákazníky, kteří ho fakt potřebují (letadla a lodě, zejména... a pak určitý počet uživatelů mimo civilizaci). Některé dílčí parametry si najdou zákazníky, např. latence lepší, než na optických vláknech, apod. Ale celkově budou satelitní konstelace jen kapka v moři proti kapacitě pozemních sítí... otázka je, kterým směrem se to celé vydá... jestli třeba půjde o více menších družic, jejichž vliv na astronomii bude menší...
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: z LEO máš bandwidth už dost kapacitní (proti GEO nebe a dudy, jak se říká).

    Samo je to likvidace pozemní astronomie (od optické až po rádiovou, to si nenamlouvejme, ať už máte pásmové filtry jakékoliv - které samy pak ovlivňují a kazí i žádaný signál - tak ultracitlivé přijímače lovící signál na hranici šumu ze vzdáleností obřích násobků světelných let určitě moc dobře stráví přehlcení vstupu, když tam pár km nad anténou přeletí družice pálící signál přímo k Zemi).

    Stačí se podívat jakou snahou je udržet rádiovou "tichou zónu" (NRQZ) kolem rádiové observatoře v Green Bank ( https://greenbankobservatory.org/about/radio-interference/ )

    Radio quiet zone - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Radio_quiet_zone

    Další taková "tichá zóna" je de-facto až na odvrácené straně Měsíce (akorát tam jaksi chybí jak ty observatoře, tak ti astronomové :-/) a v Lagrange L2.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: historickým precedentem je pozemní světelný smog ve městech. Který už tak vyhnal astronomii do nejodlehlejších oblastí planety...

    DZODZO: nejde o vibe, ale to, jestli máš vlastní zdroj dat nebo jen provozuješ data mining nad zdroji cizími je pro vědu přeci jen rozdíl. jde taky trochu o měřítko a pak o určitou zbytečnost... pravda, pokrytí Internetem mimo civilizaci, pro letadla ve velké výšce nebo pro lodě je fajn. ale vzhledem k vzálenosti na orbitu a počtu je bandwith stejně dramaticky nedostatečná, takže stojí za zamyšlení, jestli to za to celé fakt stojí,
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SEJDA: ale ty to nechapes, pozeranie zo zeme do vesmiru je ich pravo! ...co na tom ze zachvilu bude lacnejsie nechat si vyniest teleskop na orbit a pozerat do vesmiru z vesmiru, to uz nema ten 16th century vibe :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS: no, 82% lidi na zemekouli ma smart phone, kdyby meli i mobilni data, mohli by si najit obrazky z teleskopu a netrapil by je ani svetelny smog.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Calls for ban on light-polluting mass satellite groups like Elon Musk’s Starlink | Satellites | The Guardian
    https://www.theguardian.com/science/2023/mar/20/light-polluting-mass-satellite-groups-must-be-regulated-say-scientists
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    https://twitter.com/SpaceX/status/1637942606020890624
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    taka mensia tesla diskoteka :)

    https://twitter.com/RRRMovie/status/1637697905950863361
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    STARE_CASY: Presne tak. Dabel, jak se obvykle rika, tkvi v detailu, ktery z verejne dostupnych informaci nezjistis. Tudiz tve zavery jsou pomerne nepresne, abych to vyjadril kulantne. Ale to je mimo diskusi o Space Karen.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    MAKROUSEK: jestli kompilátu veřejně dostupných informací u vás říkáte modelování, tak děkuju za optání, takovou práci nechci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam