• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: vlastnima ocima uz asi starlinky ani neuvidis. Za to uvidis, podle toho kde jsi, pomerne hodne letadel. Ted uz jde vazne jenom o ta pozorovani teleskopem pod konstelacemi.
    "ban" mi prijde az moc trucovity, stacilo by vytvorit "konstelacni fond", do toho prispivat cent za kazdy prulet nad teleskopem a za chvili by jsi mel na vselikere pozorovaci a vzdelavaci projekty. Kdyby sli astronomove po penezich, uz davno je podle mne maji. Ale jim jde o to aby byl svet jako "drive", coz je zasluzne ale asi i nemozne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: tak o tom, že rádioastronomii bude nutné přesunout na odvrácenou stranu Měsíce se mluví dlouho a tam takový problém nevidím.

    Ano, limity bandwith u konstelací na LEO jsou lepší než na GEO ale to je jediné, co se o tom dá říct. Existujou jasné fyzikální limity, sice přidáním dalších frekvencí a nějakými šílenými modulacemi to trochu zvednou jde, ale odstup signál-šum při dané vzdálenosti to limituje, výkon taky nejde zvedat donekonečna, nakonec se ustálí ekonomická rovnováha při jaké životnosti družice (pracovní látky, apod.) má ještě cenu ji tam vypouštět (i kdyby díky Starshipu start byl zadarmo).

    Spíš je otázka, zda se někdy zastaví rostoucí nároky na bandwidth u uživatelů Internetu obecně - je to svým způsobem zajímavější debata, než Starlink či elektromobily či tak něco. Přesnosy uživatelů dnes rostou o 50% každé 2 roky - a kromě růstu rozlišení videa je za tím nejrůznější zálohování do cloudu, apod. Prostě ta zákonitost tam je. Několik poweruserů ten trend tlačí, ostatní jsou spíš ve vleku toho trendu, ale trend je zřejmý.

    Starlink dává smysl, když výrazně zdraží a bude pro zákazníky, kteří ho fakt potřebují (letadla a lodě, zejména... a pak určitý počet uživatelů mimo civilizaci). Některé dílčí parametry si najdou zákazníky, např. latence lepší, než na optických vláknech, apod. Ale celkově budou satelitní konstelace jen kapka v moři proti kapacitě pozemních sítí... otázka je, kterým směrem se to celé vydá... jestli třeba půjde o více menších družic, jejichž vliv na astronomii bude menší...
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: z LEO máš bandwidth už dost kapacitní (proti GEO nebe a dudy, jak se říká).

    Samo je to likvidace pozemní astronomie (od optické až po rádiovou, to si nenamlouvejme, ať už máte pásmové filtry jakékoliv - které samy pak ovlivňují a kazí i žádaný signál - tak ultracitlivé přijímače lovící signál na hranici šumu ze vzdáleností obřích násobků světelných let určitě moc dobře stráví přehlcení vstupu, když tam pár km nad anténou přeletí družice pálící signál přímo k Zemi).

    Stačí se podívat jakou snahou je udržet rádiovou "tichou zónu" (NRQZ) kolem rádiové observatoře v Green Bank ( https://greenbankobservatory.org/about/radio-interference/ )

    Radio quiet zone - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Radio_quiet_zone

    Další taková "tichá zóna" je de-facto až na odvrácené straně Měsíce (akorát tam jaksi chybí jak ty observatoře, tak ti astronomové :-/) a v Lagrange L2.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: historickým precedentem je pozemní světelný smog ve městech. Který už tak vyhnal astronomii do nejodlehlejších oblastí planety...

    DZODZO: nejde o vibe, ale to, jestli máš vlastní zdroj dat nebo jen provozuješ data mining nad zdroji cizími je pro vědu přeci jen rozdíl. jde taky trochu o měřítko a pak o určitou zbytečnost... pravda, pokrytí Internetem mimo civilizaci, pro letadla ve velké výšce nebo pro lodě je fajn. ale vzhledem k vzálenosti na orbitu a počtu je bandwith stejně dramaticky nedostatečná, takže stojí za zamyšlení, jestli to za to celé fakt stojí,
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SEJDA: ale ty to nechapes, pozeranie zo zeme do vesmiru je ich pravo! ...co na tom ze zachvilu bude lacnejsie nechat si vyniest teleskop na orbit a pozerat do vesmiru z vesmiru, to uz nema ten 16th century vibe :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS: no, 82% lidi na zemekouli ma smart phone, kdyby meli i mobilni data, mohli by si najit obrazky z teleskopu a netrapil by je ani svetelny smog.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Calls for ban on light-polluting mass satellite groups like Elon Musk’s Starlink | Satellites | The Guardian
    https://www.theguardian.com/science/2023/mar/20/light-polluting-mass-satellite-groups-must-be-regulated-say-scientists
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    https://twitter.com/SpaceX/status/1637942606020890624
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    taka mensia tesla diskoteka :)

    https://twitter.com/RRRMovie/status/1637697905950863361
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    STARE_CASY: Presne tak. Dabel, jak se obvykle rika, tkvi v detailu, ktery z verejne dostupnych informaci nezjistis. Tudiz tve zavery jsou pomerne nepresne, abych to vyjadril kulantne. Ale to je mimo diskusi o Space Karen.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    MAKROUSEK: jestli kompilátu veřejně dostupných informací u vás říkáte modelování, tak děkuju za optání, takovou práci nechci.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    STARE_CASY: To je skvele, ze jsi takhle zfleku namodeloval jak Nizozemi, tak Ceskou republiku a to nejenom plyn, ale i elektrinu a vodik a ze svych modelu jsi odvodil zavery, ze prece se tema starejma trubkama posle vodik, zadnej problem. Nechces praci? Jiste vydelavas miliardy, kdyz to takhle dobre umis.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    MAKROUSEK: Takže katastrofa přenosové sítě se nekoná. Jak překvapivé, ale důležité je to zmínit, jaká apokalypsa by nastala.

    Ono totiž budování vodíkové backbone je v případě Nizozemí tak trochu potěmkiáda. Mají nejhustší síť plynovodů a do budoucna chtějí některé linky vyhradit čistě pro vodík, při přechodu pak přimíchávat vodík do zemního plynu. Takže je pak snadné vykázat vodíkovou backbone, když jenom změníš produkt v už položených trubkách. Mají na tom postavenou ekonomiku a ano, v jejich případě to předělat na elektřinu by bylo drahé, protože na rozdíl od plynovodů mají rozvodnou síť horší a hlavně počítají s rozšiřováním větrných farem na moři a na to jim přenosová síť nedostačuje, naopak spojení VE s výrobou vodíku a posílání do už existujících terminálů a dále do plynové sítě je v jejich případě podstatně výhodnější i se zohledněním relativně malé účinnosti výroby vodíku z elektřiny.

    V takových podmínkách má přechod na vodík smysl. Za pohádku pokládám výrok, že by bylo nutné upgradovat elektrickou síť desetkrát. Mají ji sice mizernou, ale ne tak mizernou.

    U nás je situace přesně opačná. Máme pár páteřních plynovodů a už jen řídkou vnitrostátní přepravní soustavu, naopak velmi hustou elektrickou síť, která je průběžně posilována s ohledem na rostoucí přeshraniční toky. Neplánujeme taky obří větrné farmy (není je kam dát a nefouká tu dostatečně) a kdo ví, jak to bude s růstem velkých FVE. Aktuální vývoj (a hlavně legislativní i finanční podpora) směřuje spíše k menším instalacím a lokální spotřebě. Problém, který brzo nastane u nás, je jinde - budou postupně končit velké uhelné zdroje a OZE to rozhodně nezachrání.


    Nizozemí - plynová soustava:


    ČR - plynová soustava (klik na hires):


    Nizozemí - elektřina:


    ČR - elektřina (klik na hires):



    A výmluvný graf na závěr:






    To je prostě úplně jiná siituace.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    MRAKY: boční stupně vždy přistávaly, teď se vymáčkne maximum ze všech
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    TOXICMAN: nebyla uz nejaka geosat? mam pocit ze neco takoveho letelo.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    STARE_CASY: 2024 zacinaji budovat vodikovou backbone, penize uz maji, pohadkari jedni :-)))
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    MAKROUSEK: a proto se fosilní paliva nezruší ještě hodně hodně dlouho bez ohledu na to, co se kde projedná. Holanďan je ale dobrý pohádkář, o tom žádná.

    Nicméně - bavili jsme se tady o přechodu na EV, ne o zrušení fosilních paliv obecně.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    STARE_CASY: To je hodne roztomile, jak lide vzdy pocitaji s navysenim jenom tech auticek. U me na konferenci byl Holandan, ktery se zodpovedny za prenos energie v Nizozemi. A povidal, ze kdyby se zrusily fosilni paliva, konkretne tedy plyn, znamenalo by to upgrejdnout prenosovku a distribucni sit desetkrat. Vzhledem k tomu, ze dnesni draty se stavely sto let...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    OMNIHASH: však jo, to byla reakce na STARE_CASY že si každý udělá dobíjení z domácí zásuvky.. pro lidi ve městech dobíjecí stanice neskaluji, takže dobíjení na parkovacích místech je řešení..
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN: a vůbec poprvé to bude fully expendable Falcon Heavy
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam