• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    https://twitter.com/SpaceX/status/1637942606020890624
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    taka mensia tesla diskoteka :)

    https://twitter.com/RRRMovie/status/1637697905950863361
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    STARE_CASY: Presne tak. Dabel, jak se obvykle rika, tkvi v detailu, ktery z verejne dostupnych informaci nezjistis. Tudiz tve zavery jsou pomerne nepresne, abych to vyjadril kulantne. Ale to je mimo diskusi o Space Karen.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    MAKROUSEK: jestli kompilátu veřejně dostupných informací u vás říkáte modelování, tak děkuju za optání, takovou práci nechci.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    STARE_CASY: To je skvele, ze jsi takhle zfleku namodeloval jak Nizozemi, tak Ceskou republiku a to nejenom plyn, ale i elektrinu a vodik a ze svych modelu jsi odvodil zavery, ze prece se tema starejma trubkama posle vodik, zadnej problem. Nechces praci? Jiste vydelavas miliardy, kdyz to takhle dobre umis.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    MAKROUSEK: Takže katastrofa přenosové sítě se nekoná. Jak překvapivé, ale důležité je to zmínit, jaká apokalypsa by nastala.

    Ono totiž budování vodíkové backbone je v případě Nizozemí tak trochu potěmkiáda. Mají nejhustší síť plynovodů a do budoucna chtějí některé linky vyhradit čistě pro vodík, při přechodu pak přimíchávat vodík do zemního plynu. Takže je pak snadné vykázat vodíkovou backbone, když jenom změníš produkt v už položených trubkách. Mají na tom postavenou ekonomiku a ano, v jejich případě to předělat na elektřinu by bylo drahé, protože na rozdíl od plynovodů mají rozvodnou síť horší a hlavně počítají s rozšiřováním větrných farem na moři a na to jim přenosová síť nedostačuje, naopak spojení VE s výrobou vodíku a posílání do už existujících terminálů a dále do plynové sítě je v jejich případě podstatně výhodnější i se zohledněním relativně malé účinnosti výroby vodíku z elektřiny.

    V takových podmínkách má přechod na vodík smysl. Za pohádku pokládám výrok, že by bylo nutné upgradovat elektrickou síť desetkrát. Mají ji sice mizernou, ale ne tak mizernou.

    U nás je situace přesně opačná. Máme pár páteřních plynovodů a už jen řídkou vnitrostátní přepravní soustavu, naopak velmi hustou elektrickou síť, která je průběžně posilována s ohledem na rostoucí přeshraniční toky. Neplánujeme taky obří větrné farmy (není je kam dát a nefouká tu dostatečně) a kdo ví, jak to bude s růstem velkých FVE. Aktuální vývoj (a hlavně legislativní i finanční podpora) směřuje spíše k menším instalacím a lokální spotřebě. Problém, který brzo nastane u nás, je jinde - budou postupně končit velké uhelné zdroje a OZE to rozhodně nezachrání.


    Nizozemí - plynová soustava:


    ČR - plynová soustava (klik na hires):


    Nizozemí - elektřina:


    ČR - elektřina (klik na hires):



    A výmluvný graf na závěr:






    To je prostě úplně jiná siituace.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    MRAKY: boční stupně vždy přistávaly, teď se vymáčkne maximum ze všech
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    TOXICMAN: nebyla uz nejaka geosat? mam pocit ze neco takoveho letelo.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    STARE_CASY: 2024 zacinaji budovat vodikovou backbone, penize uz maji, pohadkari jedni :-)))
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    MAKROUSEK: a proto se fosilní paliva nezruší ještě hodně hodně dlouho bez ohledu na to, co se kde projedná. Holanďan je ale dobrý pohádkář, o tom žádná.

    Nicméně - bavili jsme se tady o přechodu na EV, ne o zrušení fosilních paliv obecně.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    STARE_CASY: To je hodne roztomile, jak lide vzdy pocitaji s navysenim jenom tech auticek. U me na konferenci byl Holandan, ktery se zodpovedny za prenos energie v Nizozemi. A povidal, ze kdyby se zrusily fosilni paliva, konkretne tedy plyn, znamenalo by to upgrejdnout prenosovku a distribucni sit desetkrat. Vzhledem k tomu, ze dnesni draty se stavely sto let...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    OMNIHASH: však jo, to byla reakce na STARE_CASY že si každý udělá dobíjení z domácí zásuvky.. pro lidi ve městech dobíjecí stanice neskaluji, takže dobíjení na parkovacích místech je řešení..
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN: a vůbec poprvé to bude fully expendable Falcon Heavy
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    The ViaSat-3 Americas satellite has been delivered to Florida ahead of its launch aboard Falcon Heavy on April 8 at 23:25 UTC!

    PES
    PES --- ---
    MRAKY: nepotřebuji studii, také jsem to měl na VŠ plus z praxe zkušenosti jak ty rozvody stárnou a popř. v průběhu času sem tam něco schytají, tak stabilní provoz na limitech zvyšuje riziko
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: eh?

    https://twitter.com/FullyChargedShw/status/1164161010598653952
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    PES: mas nejakou studii, ktera by rikala, ze prenosy v mezich toho co rikaji normy, mohou neco zpusobit ? Uz je to opravdu hodne let co jsme ve skole navrhovali velikosti rozvodu jak u VN , tak i VVN atd +, na vetsinu jsem uz zapomel, ale imho nejake omezeni vykon & cas ve vypoctech nefigurovalo
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: Asi by předpokládal nabíjecí sloupek na úrovni obrubníků a ne "na paletě" na sousedním parkovacím místě ;-))
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    E2E4: asi tě moc nechápu, kde jinde bys chtěl nabíjet, než na parkovacím místě?
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    E2E4: vedle by ti rekli ze parkovaci misto nenipravo ale komodita co je prilis levna! :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam