• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jenomze kdyz Elon letos rekne ze 2025 bude mit smartphone, tak se na trh dostane prvni betaverze v roce 2027 :D
    PES
    PES --- ---
    Hehehe, to je statistika v průzkumu ;-)

    Loajalita jen na oko. Řada applistů by zběhla k Muskovi, zjistil průzkum - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/mobil/tech-trendy/elon-musk-smartphone-apple-iphone-uzivatel-zbehnuti-pruzkum.A230316_153518_mob_tech_LHR
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    BLACKHEAD: 4/20 +- 6.9 weeks ™
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    Wen orbital super-hop?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Tesla FSD Beta V11.3.2 - How does Full Self Driving react to Emergency Vehicle, No Right on Red.
    https://youtu.be/YO5INMHBMnk
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PES
    PES --- ---
    TOXICMAN: Aby ho brzy nechtěli antimonopolní byrokrati rozdělit ;-)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    The council shall decide your fate
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @elonmusk
    Provided there is no serious launch anomaly, SpaceX will deliver 80% of Earth’s payload to orbit this year.
    Not counting Starship.
    PES
    PES --- ---
    SEJDA: obecně pravidla jsou, že satelit má mít "sebevražedný systém", co ho po skončení funkce navede na predikovatelnou deorbit dráhu se zánikem do 5 let.
    Bohužel pro přesnější odhady bychom potřebovali znát tzv. balistický koeficient Starlink statelitu.

    Na Quora se da najít pár obecných grafů, pokud půjdou vložit

    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PES: to je asi pocitane pro nejakou kouli, pro objekt s "velkou plachtou", jako ma stalink, to bude radove mene
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: je fakt, že LEO 400-600 km se počítá samovolný deorbit na zhruba čtvrt století, což je dost pomalé vůči tomu co tam stihne jen SpaceX naflákat za měsíc.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: nad 400 km už ten úklid není nijak extra rychlý a Starlinky létají výše.

    Ale zajímá mi ten ten Oneweb, protože to byl jediný větší projekt kromě Starlinku. zajímavých odlišností je spousta - např. Elon se nikdy nevznal snahy působit přímo na koncovém trhu, zatímco Oneweb chce nabízet služby pouze velkoobchodně, telco operátorům. Vlastně hlavním rysem skoro všeho Elonova podnikání je, že se nikdy nevzdal přímého přístupu na maloobchodní trh (dokonce v USA řada států tohle automobilkám komplikuje a protěžuje různé místní dealery... by mi zajímalo, co na tohle říkají příznivci "neomezeného volného trhu", nadávající na zlou EU, která ale přístup na jednotný trh když už, tak garantuje na celém území :-))

    Astronomové jsou v tomhle postraní linie. Pravděpodobně nebudou schopni zdůvodnit výdaje na obří pozemní teleskopy a z rozpočtu na vědu si v budoucnu už vždy ukousnou aerospace společnosti, které postaví a vynesou kosmické teleskopy. Řada i obřích pozemních projektů teleskopů je díky Starlinku v podstatě mrtvá... nejde o amatéry, ti byli v oblastech zasažených světelným smogem ze hry už dávno...
    PES
    PES --- ---
    Jo a družice by dnes měly mít prakticky povinně nějaký sebedestrukční úklidový systém, aby z nižších drah šly rychleji do atmosféry a z těch vyšších (a-la GEO) se parkuje na hřbitov až nad GEO.
    Horší je, když satelit umře bez téhle řízené destrukce (a uplne6 nejhorší pokud se "rozprskne" na orbitě jako smetí :-/ )
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Co se bankrotů a zmrtvýchvstání týče, stačí se mrknout na prapůvodního průkopníka (to šlo spíš o telefonování a ne o data) Iridium.
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Tak záleží na výšce, ale LEO je dost "samočistící" a pak stačí rok aktivnějšího Slunce, které zvedne atmosféru více než obvykle a úklid zrychlí (z historie na to de-facto dojel SkyLab)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: ...a pokud se to přestane vyplácet a zůstanou tam zakouslé družice, porouchané nebo se spotřebovanou pracovní látkou pro iontové motory, na poměrně vysokých drahách, kde je samovolný úklid vlivem atmosféry už docela pomalý?

    Já osobně bych samozřejmě rád měl k dispozici (relativně) levný internet kdekoliv, kam se vydám mimo civilizaci. Ale megakonstelace měněj pravidla hry a nemyslím si, že v tomhle případě "trh vyřeší všechno". Minimálně vojenské využití nejde ponechat na tržních silách (viz UA). Strašně zajímavý je osud OneWebu - včetně toho, že po vlně postupných bankrotů se pořád buduje a naposledy se zapojila dokonce i Indie a to dokonce reálným vynesením části družic. Dokonce lze říct, že OneWeb je projekt staršího data, než Starlink. Disponuje podstatně méně družicemi a asi i menší šířkou pásma... to, co vadí astronomům je asi čistě jen počet družic (a tudíž pravděpodobnost průletu záběrem).
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Pokud se to bude řídit komercí, tak bandwidth poroste dokud to někdo zaplatí (resp. dokud někdo v tom dalším navýšení neutopí peníze investorů)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: mas pravdu, ja jenom, zakaz Cine, Indii nebo Rusku starlinky .. oni to zkousi banem jenom proto, ze uz zacali nenavidet Muska.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: pointa je, že obecně ne všichni na světě "jdou jen po penězích". Nejen astronové... a samozřejmě, tam jde taky o peníze, ale v jiné podobě: např. výzkumné granty (v případě evropské jižní observatoře určitě v řádu miliard). Ty už nyní zdůvodnit nepůjde... takže nakonec o peníze jde vždycky (akorát ty velké nefungujou tak, že by si někdo šetřil do nějakých kasiček...)

    Ano, světelné znečištění způsobené městy a leteckou dopravou je nesrovnatelně horší, akorát prostě na Zemi stále existovala místa, kde před ním šlo uniknout.

    PES: Hele, trochu jsme odbočili od Elona. Pro mě je otázka, zda podíl bandwith satelignich konstelací může narůstat. Jako jednak je jasné, že jsou míta, kde bez toho nepůjde být rozumně online (např. wifi pro cestující v letadlech) - na druhou stranu, ten trend růstu bandwidth se někde musí zastavit,
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam