• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    PES
    PES --- ---
    KOUDY: on se fakt tlačí do pozice monetarizačního gatekeepera?
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Twitter jako paywall: Musk umožní čtenářům jednorázovou platbu za články | Svět hardware
    https://www.svethardware.cz/twitter-jako-paywall-musk-umozni-ctenarum-jednorazovou-platbu-za-clanky/59421
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    STARE_CASY: není to Tesla ani jiné EM téma, ale ještě jednou se vrátím k hoření BEV. Na níže odkazovaném twitterovém vlákně je to rozebrané v souvislosti se stavem v ČR.

    Zajímavé údaje:
    - v celé ČR za posledních 15 let zahořelo 6 BEV, z toho tři byly hobby předělávky, předvčerejší BEV Jaguar byl první v Praze; většinou technické závady
    - ICE hoří 6× denně (!!!)
    - BEV obvykle nehoří ani při těžké nehodě (u nás ani jeden případ, přičemž těžkých nehod se už BEV pochopitelně účastní)

    a že nezahořelo třeba tohle, je pro mne neuvěřitelné (foto je ze zahraničí, byl to Nissan Leaf a crashtest DEKRA):



    - Dacia a Renault má u svých BEV v kabině poklop, který při požáru záměrně prohoří a dá se tamtudy napustit celý bateriový prostor vodou
    - dohašování v kontejneru není obvykle vůbec potřeba
    - toxicita a teploty hoření jsou podobné jako u ICE


    Požár BEV je prostě mediálně vděčné téma, u kterého četnost natož nebezpečnost neodpovídají mediálnímu pokrytí. Jak překvapivé.


    https://twitter.com/diagon_swarm/status/1654982917641105409?s=20
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SATAI
    SATAI --- ---
    Starlink nixes plan to impose 1TB data cap and per-gigabyte overage fees | Ars Technica
    https://arstechnica.com/tech-policy/2023/05/starlink-sticks-with-unlimited-data-nixing-plan-for-1tb-home-internet-cap/
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MRAKY: enviromental racism je asi je spise enviromental spiescm .. asi jako, kdyz chces chranit delfiny a velke ptaky ale nejaci krabi, zaby a krecci, brouci nebo trtiny ti jsou ukradeni.
    Nic o tomto ve vztahu k Muskovi nevim. Takze jsem se spise udivil, jestli je mozne, takto strcit do jednoho pytle vsechny velke firmy (nad 200 zamestnancu)?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    https://twitter.com/NASASpaceflight/status/1654562759453945858
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    SEJDA: enviromental racism ( nejsem si jist jak to prelozit ) vyvolal i nespoutane hahaha.
    :))
    CHAOS_RK: tenhle dil byl obvzlast dobry!
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CHAOS_RK: pekne, spousta ehm a eeh od Elona ;)
    CHAOS_RK
    CHAOS_RK --- ---
    nevim jestli tu probehlo, ale tenhle typek dela tydenni prehledy co se deje ve SpaceX
    Elon Musk Theorizes Starship Test Flight Problems, Lawsuit Filed
    https://www.youtube.com/watch?v=2bbTLigHzPI
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Hit me, hit me, hit me, hit me,
    Hit me with your laser beeeeeaaaaams

    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    K hořícím EV - zrovna dnes v noci byl v Praze jeden požár elektroauta v podzemní garáži.

    Celý zásah trval necelou hodinu od prvního oznámení, auto uhašeno a začali řešit odvoz mimo budovu.

    Je na tom vidět, že už to není žádná novinka a jsou na podobný požár připravení. Podle fotek to také nebyl nijak velký požár nebo byl zásah opravdu rychlý.

    https://twitter.com/HasiciPraha/status/1654254529259491328
    PER2
    PER2 --- ---
    za nasich mladejch let bylo vsechno lepsi (:

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS:

    In his tweet titled "WHY WILL UKRAINE DISAPPEAR? BECAUSE NO ONE NEEDS IT," he called Ukraine a "Nazi regime" and Ukrainians "blood-sucking parasites," comparing them to "a threadbare quilt, torn, shaggy, and greasy." The post garnered more than 7,000 retweets and 11,000 likes. In response, people asked Musk indignantly what that meant, and why he allowed Russian officials to preach something so outrageous.

    "All news is propaganda to some degree," Musk replied. "Let the people decide for themselves."

    It seems to me, that the return on investment in Twitter lies in something completely different than money. I’m pretty sure it’s about 2024. I can smell totalitarian strategy a mile away.
    PES
    PES --- ---
    DZODZO: Rychlovlaky v CA jsou vděčné téma na dlouhé zimní noci, od stylu fungování BART systémů, přes (ne)vhodné trasování přes Bay Area linky z LA, finanční zájmy různých stran a doslova černé díry...
    ...to tady přes půl světa nemůžeme pochopit v komplexnosti ani náhodou.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    OMNIHASH: rychlovlaky v kalifornii nezrakvil muskov hyperloop, ten projekt mal problemy este predtym, hlavne v amerike ta kultura cestovania vlakom medzi mestami neexistuje uz niekedy od druhej svetovej, odkedy zacali tie svoje majestatne interstate programy a autom kamkolvek a kedykolvek brainwashe :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    STARE_CASY: a toto je taky nazor a ja ho respektuji! :))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: proboha, já komentoval rozšíření ze 2 stanic na 38, jestli sis nevšiml. s tím, že pak by se nějaké výsledky projevit mohly (neříkám, že musely).

    Dogma je, že musíš posadit spousty lidí najednou na mnohatunovej podvozek, co stojí miliony, nezlob se. IAD je opačný extrém, kterého máme taky všichni plný zuby. Svět experimentuju se sdíleným kdečím, ale faktem je, že sdílená samořídící elektroauta na vyhrazené infrastruktuře jsou zajímavý kompromisní model - i když i já mám určité pochybnosti. Ale na škále mezi sdílenýma koloběžkama a metrem je to prostě jedna možnost. (taky by možná šlo v těch tunelech jezdit na elektrokoloběžkách a možná by měly větší kapacitu... kdo ví :-)

    Představa, že tam krtkuje jen proto, aby se zabránilo stavbě skutečného metra, je trochu paranoia. Je pravda, že asi jako výrobce aut má zájem na tom, aby se nerealizoval rychlovlak mezi LA a SF, to je bohužel problém, že meziměstské rychlovlaky by to tam chtělo a existuje lobby, co je proti nim. Na druhou stranu, když chceš jet z domova na vlak, asi nepojedeš autem, a snažím se ti vysvětlit, že v tom charakteru zástavby v amerických městech zkrátka žádnou příčetnou MHD nenatrasuješ... možná je to špatně celé, to souhlasím, ale on-demand přímá spojení by skutečně mohly MHD pozvednout a trvat na paradigmatu linkovosti je trochu zaryté šotouštví.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Elon Musk’s Great Leap Forward - by Alex Alvarova
    https://alexalvarova.substack.com/p/elon-musks-great-leap-forward
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: hele všechny tyhle tvý zvídavý otázky ti zodpoví ten youtube kanál, nebo nějakej obdobnej. Tohle nejsou dogmata z 19.století, ale normální inženýrskej obor se vším, co k tomu patří - vzorečkama, modelama a brutálním množstvím dat, který potřebuješ sesbírat, aby ses k něčemu rozumnýmu dopracoval.
    Vegas Loop obsloužil za celou svou existenci míň lidí, než pražský metro za jeden den. Musel by se rozšířit minimálně o dva řády, aby měl nějakou praktickou hodnotu jako dopravní řešení, do tý doby je to naprosto marginální záležitost srovnatelná s tím vláčkem v ZOO. Já rozhodně podporuju Elona v jeho zálibě vrtat tunely, ale tohle je zas další jeho cypovina, která akorát posere šance reálnejm hromadnejm dopravním stavbám ve Státech, co tam potřebujou jak prase drbání, na další dvě dekády, stejně jako hyperloopem úspěšně zrakvil rychlovlaky v Kalifornii.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam