• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    ARAON
    ARAON --- ---
    OMNIHASH: Já myslím, že nedávná taškařice v Suezském průplavu dokázala, že občas je mnohem dražší tam tu posádku mít.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    STARE_CASY: I call it bullshit. Tohle imho nikdy neprojde. Nechat bez dozoru púlkilometrovej tanker uprostřed Pacifiku je fakt něco jinýho, než správa vzdáleného serveru v sousední zemi. Stačí blbá závada na motorech a seš v hajzlu za bilión.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    MRAKY: u těch lodí jde dost o to, že tam potom nebudeš potřebovat posádku. Prostě vůbec. Teď se tam plaví sice nevelká skupina, ale zato dlouho a musejí tam být furt. Plavba z Číny do Hamburku pořád trvá měsíc až dva. Nově bys měl na směny lidi v centrále, kteří by měli na loděmi dohled. Kvůli regulacím tam můžeš poslat posádku vrtulníkem, pokud budou blízko pobřeží, ale na volném moři by to mohlou plout bez posádky (ano, já vím, že pořád platí stovky let staré námořní právo a je tu spor, jak takovou loď bez posádky chápat, ale měnit lze vše, když je motivace vydělat tím víc peněz).
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    STARE_CASY: ja jsem sice nikdy nedelal u nejake velke dopravni spolecnosti, ale z cisteho fanouskovstvi tohle uz dlouho sleduju a uz ted ty nejvetsi kontejnerove lode jsou velmi automatizovany a vlastne zapojeni do zizal, ktere se prekryvaji s navaznym transportem a logistikou.
    Imho se uz ted narazi na podobne limity jako jsou v letecke doprave. I letadla dokazi sama startovat, pristavat .. Limitem nejsou schopnosti automatizace, ale rizeni provozu, ktere se musi vyrovnavat s nekontrolovanymi ucastniky, zmenami v regulacich atd - coz je mozna i neresitelne.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    STARE_CASY:

    twl vystrašil jsi mě!

    jak jsem to prolitl zběžně tak jsem četl že Musk vynášel oddíly SS a bál se, že nám tu Koudy bude vysvětlovat, že to taky muze být 2x severská runa pro slunce.. :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    XCHAOS: Ano, to je pravda, letadla i lode jsou jasny cil, vzdyt ma Starlink dokonce na lode specificky produkt a tarify. O letadlech hovoril Musk pri spusteni taky, ze bude uzavirat dohody s airlinkami.
    SATAI
    SATAI --- ---
    MRAKY: Verit tomuhle je jako verit Zuckovi s jeho whatsappem...
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    XCHAOS: kdyby jen výletní lodě, ale hlavně provoz všech nákladních lodí půjde snadno automatizovat s plným online dohledem. A kolik vědeckých aplikací se na tom dá provozovat! Výzkum oceánu by se mohl dost rozjet.

    A teda celkově ten vědecký potenciál těchto megakonstelací je obrovský. Fakt se těším na Starlink 2 vynášený SS/SH, kde od začátku SpaceX avizuje, že bude možné družice doplnit o další možnosti - kamery, senzory, téměř cokoli. Online pozorování Země i jejího okolí v takovém rozsahu, jaký umožní tisíce družic...
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    https://twitter.com/elonmusk/status/1656570790039678976


    z aplikace twitter sifrovane DM spusteny. vcera oznamil musk, ze videohovory jsou na ceste taktez...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: já si myslím, že budoucnost starlinku budou nejen vlaky, tam bude nějaké 5G pozemní pokrytí soutěžit vždy, hlavně v tunelech a tak... ale Starlink podle mě masivně cílí na letadla a výletní lodě. Podle mě ale je potenciál na letadlo umístit nějakou větší phased-array anténu s větším ziskem, takže předpovídám v nějaké fázi větší stance, určené pro připojení stovek lidí.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    DZODZO: to jo, ale ze by CD poridily Starlink, to je utopie :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DRAGON: do vlaku brno-praha by sa ten starlink miestami hodil, tam mi vypadavali miestami mobilni operatori akurat v tuneloch se neda svitit
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Koudy, bež už se svojí obvious swastikou do prdele. Každej tu informaci ví, jen tys jaksi nepochopil, že jde o kontext. Tenhle klub není o tobě a tvých kecech, nikoho tu nezajímáš.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: Čína zase nemá tak blbé vědce, aby nějak nepřemýšleli o tom, jestli je to možné a co by se stalo apod. Myslím je problém, že jsou ve velmi materialistické a technokratické fázi, takže oni to předstižení pořád vnímají v nějakých tunách oceli a betonu.. což je sice taky do jisté míry potřeba, ale není to podstata.

    Pointa samozřejmě není v tom, jak je která ekonomika velká, ale ve prospěch koho nebo čeho ta ekonomika pracuje.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ARAON: Tak ten muj text myslenej nikdy nebyl a neni muj problem, ze ho nekteri zdejsi hnupove takto pochopili. K nackovi jsem hned napsal ze je to nacek jak poleno. Peace.
    ARAON
    ARAON --- ---
    KOUDY: Ano. Porad z toho vychazis jako nekdo, kdo na zjevneho nacka, o kterem vsichni vedi, ze je nacek, reagujes informaci, kterou vsichni vedi, ktera v kontextu vyzniva, jako ze by to treba nemusel byt jenom nacek. Takze uz na to radsi asi vazne ser.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    https://twitter.com/SpaceX/status/1656393245767913473
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ARAON: Ne nebylo to ironicke. Tak naposled jo? Jestli to ani ted nepochopis, tak uz na to seru. Typek, kterej vystrilel nekde v texasu nakupak nebo co a mel tetovani svastiky a SS BYL NACEK, hlasil se k te ideologii apod. To jsem nikde nezlehcoval, nerozporoval apod. ALE NE KAZDEJ, kdo ma vytetovanej symbol svastiky JE NACEK, protoze ten symbol JE TISICE LET STAREJ a pouziva se treba v tantre. Mela ho vytetovanej i moje byvala pritelkyne a ta rozhodne kazdy rano nehailovala na pozdrav ani nechtela nekoho vystrilet. Je to tu naprosto OT a uz me trochu unavuje to tu neustale vysvetlovat jak prvnackum ve skolce. NE KAZDEJ, KDO MA VYTETOVANOU SVASTIKU JE NACEK, stejne jako ne kazdej muslim je tetorista. To jsem tu resil uz v prvnim prispevku, kde jsem k tomu linku na wiki psal "On to neni jen symbol nacismu no :)"..To ze to typek jako symbol nacismu mel nijak nerozporuju. Tak se snad muzeme vratit k tematu klubu a neresit tu to, ze nekdo nevi jak stara je svastika a ja mu to musim na 20 prispevku vysvetlovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam