• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    PALEONTOLOG: Elon si koupil hlavne uzivatele a platformu kde muze uplatnovat co nejvetsi svobodu slova v zemich kde je to mozny (v turecku, belorusku, vietnamu, cine, iranu apod je to horsi ze). Takovou socialni sit z nuly nevybudujes a pokud jo, tak je to presne sit typu TikTok, diky ktery umiraj maly deti protoze tam jedou challenges jak se obesit paskem na dverni klice v koupelne a u toho se tocit kvuli sledovanosti + je ta sit napojena na cinskou vladu a sbira o cloveku dost dat.

    ARAON: Ano. Elon psal, ze si nekoupil twitter kvuli tomu aby byl bohatsi, ale kvuli tomu, aby tam byla vetsi sboboda slova nez za predchoziho vedeni a 10 milionu lidi nemelo shadowban. Coz objektivne je. Bylo jasny ze klesnou prijmy z reklam, zaroven se Elon snazi o monetizaci jinym zpusobem aby ta sit zacala vydelavat a byla financne sobestacna. O neco podobneho se snazi treba snapchat kde uz je subu 2 miliony - https://techcrunch.com/2023/01/31/snapchat-now-has-more-than-2-million-paid-subscribers/

    Statista.com rika ze tvoje cislo 440 je nepresne. Ted je jich kolem 640 tisic a to cislo neustale roste - https://www.statista.com/statistics/1389933/number-of-twitter-blue-subscribers/
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    KOUDY: To je v zasade na Muskovi, jak chce spravovat svoji "investici". Coz nemeni nic na tom, ze chaos a panika nejsou jediny zpusob, jak restrukturalizovat problematickou firmu. Muzes si zampovat situaci ve firme, pochopit jak co funguje, kdo co dela, kdo nic nedela... Pak si vytvorit vizi, jak by firma mela fungovat a tu postupne implementovat pomoci konkretnich projektu, ktere rizene vedou ze soucasneho stavu smerem k te vizi.

    U Testly a Space-X tahle vize existuje. Jasne, jeji naplneni je provazene chaoticnosti, Elon time, problemy s vladou (vladami) a obcasnym prusvihem. Vize u Twitter je free speech (pokud se hodi), za kazdou cenu snizit naklady, nejak zvednout prijmy a expandovat vsemy smery, az z toho bude apka pro vsechno (at uz je "vsechno" zrovna dnes cokoliv).

    Kdyz se vratime k Apple, tak soucasny Twitter je, jako kdyby prvni iPhone vydali s fyzickou klavesnici ze zadni strany. A o 14 dni pozdeji oznamili, ze to je premiova vec, takze za jeji pouzivani je treba od nejblizsi pulnoci platit (ve ktere casove zone je to mysleno se dozvite, az vam prestane fungovat). A o mesic pozdeji vyhlasili, ze iPhone zadnou klavesnici nepotrebuje a nikdy nepotreboval, takze ji vsem deaktivuji.

    BTW, Jobs vyhodil neco jako 31% lidi, ne 40%.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DOKIS: hodnota twitteru/jakýkoliv podobný firmy je z 90%+ tvořena uživatelskou základnou. Za milardu $ ho uděláš novej dvakrát i s děvkama a chlebíčkama. Zbylejch 14 je přidaná hodnota userbase, a pokud jim twitter bude takhle házet klacky pod nohy ještě chvíli, tak se asi podíváme, kam až může klesnout.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    B3DA: Treba AI, Metaverse, Bryle od Applu apod. U twitteru je take plno ruznych neprobadanych cest kterymi se zkouseli vydat a pak sam Musk uznal ze je to picovina a ze to rusej. Vzdyt jeden z jeho prvnich tweetu po koupi twitteru byl at jsou uzivatele shovivavi, ze ta firma je uplne v pici a ze v nasledujicich mesicich budou zkouset plno featu z nichz nektery se uchytej a jiny ne. To uz si tu lidi fakt nepamatujou nebo co? Nebo si jako nyxi nymandi mysleli ze Musk koupi za 44 miliard firmu, ktera je ztratova, jeji vedeni dela uplne hovno, ma 8k zamestnancu z nichz tak 6k neni potreba a Musk s tim jako nic delat nebude a vklidu tu firmu bude dotovat 2 miliardickama dolaru rocne? To si snad nemohl myslet ani ten posledni nyxackej nouma a elonhater z tohohle klubu ne? :)

    win vista treba zde - https://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_Windows_Vista

    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOUDY: prosimte, s temi ztratami, muj fotr zaplatil dan ze zisku az po 20 letech podnikani a expanzi na dve pobocky, do ty doby byl ucetne ve ztrate :) ja uz bych tenhle argument velmi nerad resil znovu.
    a k tem tdchnologiim, melon si koupil neco jako knihovnu a dela z toho za provozu lunapark. za provozu - v produkcnim prostredi. mozna si mohl misto toho nejakej lunapark postavit nebo koupit, ale ja nejsem miliardar, idk :)
    ARAON
    ARAON --- ---
    KOUDY: Twitter ma momentalne pry as 440 tisic platicich uzivatelu. Tyhlety algoritmy mazajici "offensive content" tam jsou prevazne proto, aby zadavatele reklamy nemeli svuj obsah vedle nejakeho Pcka ci nacku. Cim vetsi svoboda, tim mene velkych zadavatelu reklamy. To je celkem jednoducha rovnice. Pokud doted za vicemene fungujici sluzbu Twitter prilakal ani ne pul milionu platicich subscriberu, nevidim to na nejaky nahly raketovy vzestup. Takze prijmy z reklamy dolu, prijmy za subscribery nedostacujici ani na pokryti plateb za servery. No, necham se prekvapit. Jeden Truth Social uz tu mame.
    B3DA
    B3DA --- ---
    KOUDY: ale ano, ze se tihle hraci snazi inspirovat necim co tahne je preci zrejme.
    ale co jsou teda ty neprobadane cesty?
    subscriptions? nebo podpora videa? zvednuti poctu znaku na post? rate limiting?

    a co bylo konkretne spatneho na tech vistach (a zaroven neni spatneho na dalsich verzich)?
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    JIMIQ: Jine soc site vydelavaji miliardy dolaru, tak si asi muzou dovolit vic serveru a vetsi zatez nez prodelecna firma :)..a rekl bych ze AI cili hlavne na twitter vzhldem k tomu ze je to hlavne platforma aktualnich news, zatimco instac jsou libive obrazky/videa a facebook jsou spoluzaci.cz 2.0 :).

    B3DA: Vsichni od vsech kopiruji. Tiktok prijde s kratkejma videama, za mesic tu mas instagram reels a youtube shorts. Doba kdy velky hraci skupovali ty male jsou asi pryc. Dneska se primarne kopiruje. U twitteru mi davaji videa, subscriptions a dalsi veci smysl, protoze tam neni ban na nude content a je tam daleko vetsi svoboda nazoru nez na youtubu nebo na insta/fcb. Fcb ti podle algoritmu smaze 12 let starou fotku, protoze by v dnesni dobe mohla offendovat nejakyho noumu z generace z kterej se identifikuej jako pes.
    B3DA
    B3DA --- ---
    KOUDY: neprobadane cesty afaik neni kopirovani adiktivni funkcionality (ktere jsi tu btw vcera treba taky popisoval) z tiktoku a podobnych sracek.
    co bylo spatneho na w vista?

    muze byt tezky se na sve oblibence koukat s nejakym strizlivym odstupem, ale ..
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Btw jine soc site nemaji problem se scrapingem? AI ciluje pouze na twitter?
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    DOKIS: Musk je stejnej jako Jobs v tomhle. Jenze Teslu i Spacex budoval z nuly defakto, takze meli cas ten produkt vypiplat, zatimco Twitter koupil v dobe, kdy ten produkt stal naprosto zahovno, byla tam tuna shadowbanu a vedeni bylo uplne jedno, ze je ta firma ztratova a produkt stoji zahovno, takze je samozrejme daleko slozitejsi to cele opravit a otocit firmu do plusu, coz nazorne posledni pulrok vidime. Kdyz se Jobs vratil do applu, tak vyhodil 40% lidi, protoze jim rekl ze nesplnujou jeho naroky na precizni praci a osekal produktovou radu aby tu firmu vytahl ze sracek. I tak to ale trvalo nekolik let nez se to cele stabilizovalo a otocilo do plusu. Dneska ma Apple valuaci 3 biliony dolaru, takze ja bych Elona nepodcenoval a myslim ze Twitter bude za rok-dva daleko lepsi socialni sit nez byla pred dvema lety..a hlavne bude profitabilni :)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    PALEONTOLOG: Vsak se to tu jak ucitel ve skolce snazim vysvetlovat po padesaty. Neni to zadny fanboyovstvi. Musk je proste stejny prerostly technologicky nadseny dite jako Balmer, Zuck a dalsi tuna miliardaru. I u facebooku/instace se zavedlo plno featur, ktery se ukazaly jako debilni, tak se upravovaly nebo rusily. To same ve windows. Treba Win ME byly velka tragedie, to same visty. Neni to jen o Muskovi.

    Kdyz chce clovek technologie nekam posunout, tak se musi vydavat neprobadanejma cestama a neco z toho jsou proste picoviny. Pamatuju si jak jsem pred lety kupoval akcie Tesly a plno pratel mi rikalo, ze Musk je totalni kokot a Tesla do roka krachne. Dneska maj asi 20x vetsi hodnotu. Tesla prodala 2 miliony aut a zmenila celej svet elektromobility. Pred lety si lidi klepali na celo, kdyz Musk rikal ze chce aby prvni stupne raket pristavaly a byly znovupouzitelny. Opet plno nazoru jak je to kretenskej napad kterej nema nadeji na uspech. Dneska spaceX posila na orbitu jednu raketu tydne a prvni stupen bouchnul naposled buhvikdy. Opet Elon a jeho tym zmenili zpusob jakym se dopravuje material na orbitu.

    Zuck se pousti do metaversa, do AI a dalsich veci. Kdyz jsem psal do jednoho klubu, ze kupuju za milion akcie Mety pod 100 dolacema - [KOUDY @ Co vas sere??? Kdo vas sere ??? Aneb...1) ja 2) ja 3) ja 4) ti ostatni] ...tak mi psal omnihash a dalsi ze je to hrozna picovina a ze mam asi hodne zbytecnejch penez - [KOUDY @ Co vas sere??? Kdo vas sere ??? Aneb...1) ja 2) ja 3) ja 4) ti ostatni] ..Dneska jsou o pul roku pozdeji akcie mety na skoro 300 dolarech a musim rict, ze mam opravdu hodne zbytecnejch penez :)..Vzdycky budou nejaci noumove a tulpasove, kteri zpochybnuji mysleni a uvazovani technologickejch miliardaru, protoze sami nic nedokazali a jen remcaji, ale kdyz to jejich mysleni clovek pochopi, tak na nem muze hezky profitovat.

    Elon koupil firmu ktera byla ztratova. Uz ji nevlastnej akcionari, kteri vubec nechapali, proc je ta firma na burze, kdyz hovno vydelava. Elon ji stahnul z burzy a snazi se ji opravit a udelat ji financne zivotaschopnou, coz se puvodnimu vedeni plno let nedarilo. Samozrejme ze to bude bolet jak lidi, tak uzivatele. Samozrejme ze se budou prijimat nepopularni opatreni jako platby za API, ktery zavadi i treba reddit a zavedou je dalsi platformy. Proste zijeme v dobe subscriptions. Plati se i za to, aby clovek dostal svoje data z prstenu oura nebo naramku fitbit - https://www.fitbit.com/global/us/products/services/premium , https://ouraring.com/membership ..Takze je jasne ze i na facebooku, tiktoku a dalsich platformach budou mit platici uzivatele brzo lepsi vyhody.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    https://twitter.com/heykahn/status/1660750630611300353

    "ChatGPT is just the tip of the iceberg.

    1,000+ AI tools were released last month.

    Follow me to hear about these tools and how you can boost your productivity with them."

    ten sber dat musel vystrelit naprosto brutalne a imho se s tim budou potykat veskere verejne pristupne zdroje dat/diskuzi.
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    Je treba myslet na to, ze Twitter uz neni akciovka, ale je privatne vlastneny, takze tam nehraji roli veci jako ochrana minoritnich akcionaru. Takze si s tim asi Musk muze delat vicemene, co chce. Nevim, jesli by mel legalni trable, pokud by to ze dne na den cele zavrel, ale asi nic tak dramatickeho. Takze krome obecnych regulaci ze zakona (v USA ne az tak duraznych) si muze delat, co chce.

    Pokud nektere organizace zacaly pouzivat Twitter jako platformu pro sireni "nouzovych informaci", tak to je jejich problem. Mobilni site maji celkem regulovane prostredi a ani v USA se jim jeste nepodarilo se uplne zbavit sitove neutrality (i kdyz delaji, co muzou), takze se nekdo nemuze jen tak rozhodnout prestat posilat SMS varujici pred zemetresenim nebo odriznout pripojeni seismickych senzoru od internetu, protoze neveri na zemetreseni.

    Twitter si to dovolit muze (do znacne miry, obzvlast v USA). Jenom se jim muze snadno stat, ze prijdou o duveru zakazniku a pak i o ty zakazniky. Je to neprijemne pro novinare/vedce/... kteri pouzivali Twitter jako zdroj dat, ale narok na to nemaji. Muzou si hlasite stezovat a tim pomoct Twitteru v jejich snaze prijit o duveru/zakazniky, ale vysoudit si ty sluzby zpet nemuzou. Pokud je to pro ne tak zasadni, tak meli napriklad tlacit Fediverse, ne se usadit na Twitteru a doufat, ze to je na vecne casy a nikdy jinak.

    Z toho pohledu si tady samozrejme muzeme brblat, ale je to nas problem. Na druhou stranu, Twitter jako firma by se v principu mel snazit o to byt uspedny. K cemuz potrebuje zakazniky. Hromady zakazniku. Krome par magoru je naproste vetsine jedno, jak to funguje vevnitr technicky. Krome zamestnancu, dodavatelu a podobneho okoli je vetsine i jedno, jak to funguje vevnitr personalne. Staci se podivat na "fast fashion" a je jasne videt, ze to je lidem fakt jedno. Takze klidne at si vyhaze vetsinu lidi, neplati za sluzby a pouziva spatne navrzeny, horko-tezko zalatany SW. Dokud to zvenku vypada OK.

    Coz je ten zasadni rozdil oproti tomu, co Koudy rad pripomina, kdyz se Jobs vratil do Apple a vyhazel hromadu lidi. Jobs delal ve firme peklo, aby zakaznici dostali vyladeny a "perfektni" produkt. Musk dela peklo ve firme i z produktu, protoze to jinak neumi. A jakmile se jednou dostane firma do stavu "chaos, panika, hasime pozary", tak se z toho hodne spatne dostava. Zatim jim setrvacnost a neexistence dobre alternativy staci. Ovsem stesti, duvera a zakaznici jim casem muzou dojit. Coz neznamena, ze nemuzou zkusit Twitter transformovat do mnohem mensi site, kde bude sice malo zakazniku a dramaticky mensi prijmy z reklamy, ale platici zakaznici budou stacit na to, aby to firmu utahlo. A Musk nebude dostavat zachvaty pri pohledu na ucet za elektrinu (resp. cloud) :-).
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AVATAR: v jedny veci clovek musi dat koudymu za pravdu, musk fakt taha kraliky z klobouku dlouho a staci si zvyknout, ze tohle prerostly dite jiny nebude. jen fakt nevim jak za timhle pocinanim najit konzistentni bussinesplan. asi je chyba ho vubec hledat.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    twitter zrusi bezplatny pristup k api
    - musi nejak vydelavat!

    twitter prestane fungovat pulce sveta
    - no tak ma vypadek, co to resite? Vypadky jsou v pohode, bezte ven na slunicko.

    twitter omezi cteni na uzivatele s registraci
    - no co, tak se registruj, ja uz jsem, tak se mne to netyka a ze to lidem vadi je jejich problem. At si jdou na telegram!

    twitter zpoplatni cteni cteni postu dle absurdne nizkeho mnozstvi i pro bezne uzivatele
    - elon vi co dela, pamtujete jak jste pred rokem rikali, ze ho uplne domrda? A kdo mel pravdu?

    ...z denicku sektare
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NECROMAN: tak ta amaterstina a vidlacka upachtenost jsou cejtit od momentu zavedeni blue, a dodatecny sleve, aby to nebylo drahy, a celebritam zadarmo, i mrtvejm. soucasnej vyvoj je determinovanej timhle tezce neprofesionalnim, micromanagement-like usilim. to je jako sledovat babise za covidu, zatocime kolem stesti!
    myslim, ze to muzu rict, musk je toxickej a chaotickej a sebestrednej curak a jeho kroky nedavaji smysl.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    Au.

    FRIENDSHIPPOWER
    FRIENDSHIPPOWER --- ---
    Elon ma lehkou bipolarku, ale jen lehkou. Ted to priznal. Tim je vse vysvetleno.

    Independent: Musk je kvůli depresím závislý na ketaminu - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-amerika-independent-musk-je-kvuli-depresim-zavisly-na-ketaminu-40436498#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.hp
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    NECROMAN: uvidime. imho to je jen vlna podobna pri vypadku facebooku.... Proste se vlny uklidni a pojede se bez problemu dal ... pak se muzeme vratit k tehle diskuzi a zhodnotit kdo mel lepsi odhad :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam