• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    JARDABEREZA: jj..Mrkni na dubai pred triceti lety a dnes. Nebo na Singapul pred padesati lety a dnes. Osviceny diktatorstvi rulezz. Samozrejme jsi doufam necekal, ze v osvicenym diktatorstvi bude stoprocentni mira svobody zejo?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SATAI: díky za plný text zde

    https://www.nyx.cz/discussion/275939/id/56157305

    zaznamenáníhodné je, že Ukrajinci o pár týdnů útok úspěšně zopakovali s jinou komunikační technologií než starlink. a žádná třetí světová se nekonala. (stejně jako později u dalších překrocených ruských červených linií.)

    článek taky zmiňuje, že Elon uvěřil ruskému velvyslanci, protože narativ reálnosti ruských jaderných hrozeb běží v amerických pravicových echo chambers, které navštěvuje.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KOUDY: vsak pockej, az se vlady ujme princ, ktery se proslavil stahovanim lidi z kuze za ziva. To bude prosperita.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: jj, sem tam nějaký ten trest smrti za držení drog, jinak ok...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KOUDY: To nepochybne. Ale musis trefit na osviceneho diktatora, coz je pomerne obtizne.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: osviceny diktatorstvi je nejlepsi forma rozvoje spolecnosti no..Maj ho tusim treba v singapuru?..Nebo meli? Dubaj imho to same. Kapitalismus zas umoznuje ve spolecnosti prezit i jedincum, kteri umi picu a jsou to jen paraziti.

    Singapore Leads the Good Life Under a Benevolent Dictator - The Donella Meadows Project
    https://donellameadows.org/archives/singapore-leads-the-good-life-under-a-benevolent-dictator/
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    XCHAOS: tak jiste, nic neni dokonale a demokracie uz vubec. Ale porad je to nejlepsi system, ktery jsme vymysleli. Za ucelem rozdeleni moci, protoze i kdyz je to neefektivni, nevede to do sracek.

    Ale to uz jsme dost ot.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    AVATAR: já neobhajuju diktatury, ale obecně demokracie je křehká věc a historicky se sebe-destruovala více než jednou (totalita se dostala k moci v demokratických volbách - námatkou 1933 Německo, 1946 my...). Jindy se zase demokratické země propadly do režimu občanské války. Není vůbec samozřejmé, že je demokracie stabilní a dlouhodobě funguje. Média a kontrola nad nimi v tom hrajou značnou roli, zdá se...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MRAKY: ano, já tomu říkám, že se "vezou na vlně". Ale nejsou její příčinou... tohle má i jiné souvislosti (např. hledání viníků klimatické krize, apod.). Lidem, co surfují na tsunami, můžeme vyčítat, že si užívají katastrofu, ale nemůžeme je obvinit, že tu tsunami způsobili. Je to mimoběžný fenomén.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    XCHAOS: dejiny primocare nejsou a ano, existuji v nich i osviceni monarchove / diktatori (no, historii pisi vitezove, takze se o jejich zverstvech casto nedozvime). Jenze staci v dalsi generaci jeden neosvicenej a je z toho genocida.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    Nechci vám do diskuze moc kecat, ale opravdová volnost lidí jako je např Gates , musk apod je značně limitovaná tím jak je jejich vlastnictví strukturované a tím jak jsou limitováni pravidly fungování veřejné obchodovatelných společnosti.

    To není sešlost vládců světa, ale skupina lidí co jsou táhnutí proudem.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    XCHAOS: tbh v pripade MS hate okolo 90-00's vidim zdroj problemu spis v Ballmerovi

    YMLADRIS: "že by se sešli jako jedna rodina, překonali rozpory a začali soustředěně jednat;"
    afaik nekteri uz docela intenzivne jednaji a spolupracuji .. akorat cilem je mit samostatne kolonie, kam se povl nedostane (Elysium anyone?)

    The super-rich ‘preppers’ planning to save themselves from the apocalypse | The super-rich | The Guardian
    https://www.theguardian.com/news/2022/sep/04/super-rich-prepper-bunkers-apocalypse-survival-richest-rushkoff
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    AVATAR: nástupu demokracie předcházel osvícenský absolutismus. Bůh ví, jak by demokracie dopadla, kdyby se lidi v Evropě nejdřív nenaučili povinně číst a psát ;-)

    Žertuju, ale jen trochu. Progresivní konservativismus (Disraeli, apod.) dosáhl zrušení otroctví v Britském impériu o půl století dřív, než v demokratických USA. Ano, nebylo to úplně čisté, bylo to o belkých penězích a tak. Ale kupodivu se o tom moc nemluví...

    Dějiny nejsou přímočaré. Já jsem na straně demokracie a věřím taky v decentralizovaný volný trh bez oligarchů. Ale vztah Elona k Twitteru vidím trochu optikou britských tajných služeb a atentátu na Hitlera: Elon je nejlepší zárukou toho, že Fediverse vytlačí komerční centralizovaná sociální média. A Fediverse podle mě představuje budoucí podobu Internetu médium pro demokracii budoucnosti. Facebook ani X/Twitter nikoliv...

    (jsem @xchaos@f.cz BTW... pojďte do toho s náma...je to velký, kryptoměny proti tomu byly čajíček...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: Nikdo nestmelil geeky a nerdy proti Microsoftu a Windows, jako Gates ;-) Ok, teď už si jede možná ty svoje nadace. Ale Windows vrhly informatiku na minimálně 30 let do doby temna. To je nesrovnatelné s tím, jaký dopad mají Tesly a Falcony... dlouhodobě, už jen tím že jsou. Ano, Tesly si na sebe evidentně nevydělaly (globálně vzato) a Elon opravdu hodně improvizuje, aby tu nafouklou cenu akcií udržel (což povede místo různých blbostí prostě k elektromobilu pro všechny - model T a hotovo...). Ale zvrat v kosmonautice je dramatický. A zřejmě si na sebe vydělal. Evropa to hrozně podcenila a srovnatelnou raketu hned tak mít nebude.

    Problém vidím jinde - třeba Starlink vs. Krym. Aby se nějaká americká firma takto otevřeně a zásadně postavila americké zahraniční politice je bezprecedentní. Proti tomu Twitter může vzít čert - já jsem vlastně vděčný za příliv uživatelů na Mastodon a vzorový kolaps nějaké centralizované služby pokládám za důležitý pro to, aby se Internet vydal směrem, kterým já věřím, že by měl jít. Žadný megasubjekt, který je pro Činu snadno zabanovatelný a ostatní diktátoři si u něj mohli vyjednat podmínky cenzury na míru, v první řadě ani neměl vzniknout...

    Ale pokud díky Elonovi jakožto východoevropané znovu skončíme pod Rusákama, tak to bude horší..
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    YMLADRIS: wtf? To jako fakt chces? Vic moci v rukou v rukou par lidi?

    V historii civilizace to vedlo vzdy jen k tragediim, civilizovanej svet se shodnul na demokracii, coz je pravej opak, z nakyho duvodu. Vsechny vize budoucnosti pred tim varuji.

    Ale ty v to doufas. Tak jo.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    double standards... double standards everywhere... ked do charity ulieva peniaze gates, tak su to noblesne ciele, ked do charity ulieva peniaze musk, tak je to tax evasion scam :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: mno, sériově vyráběné elektromobily a vícenásobně použitelné rakety jsou na druhou stranu větší dobro, než Windows ;-) já neumím posoudit, nakolik je Gatesova filantropie reálná a do jaké míry jde o daňovou optimalizaci. Ale až do té nešťastné koupě Twitteru byly vlastně Elonovy aktivity dost filantropické samy o sobě (když nepočítáme Dogecoin, hehe).

    Twitter nečekalo nic dobrého tak jako tak, protože vždycky prodělával. Mj. měl (a má) minoritní saúdské akcionáře. Nevím, jestli by bylo zrovna super, kdyby Twitter místo Elona ovládli oni... problém byl, že třeba já se upnul na to, že to "není Facebook" a to, že to někdo vlastní, celá léta úspěšně vytěsňoval...

    Jako to pokažení image za tak relativně krátkou dobu se asi zapíše do historie. Ale tak úplně mu to nevěřím... stejně jako nevěřím Gatesově filantropii (ale X jsem si na nový mobil už vůbec nenainstaloval - instalace Mastodonu jistí, že se Elon vrátí k tomu řešit místo ptákovij let na Mars).

    Momentálně mi nejvíc štve, že Elon si nenechal poradit a nevložil mezi 1.stupeň marsovské rakety a Starship vícenásobně použitelný kyslíkovodíkový 3. stupeň). Těch dotankování je prostě moc. Fyzika mluví jasně, měsíční a marsovské rakety vychází dobře 3-4 stupňové (podle toho, jak to počítáte). Sověti teda měli stupňů dokonce 4-5, ale to byl Kerbal space program, to se nepočítá. Ten počet startů pro dotankování mi.přijde stále víc monstrózní...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS: gates je fajný člověk. Tráví dekády eradikovanim obrny a dáváním dohromady investorů pro řešení Energo krize.

    Zuckerberg je ok člověk

    Andreesseen je ok člověk
    Balaji je ok člověk
    Google jsou fajn lidi
    Noví AI overlords (Altman..) jsou fajn lidi

    Každý z nich jede linku dle svoji povahy. Musk se probourava realitou to the other side. Gates je víc normouš, shorting je jednou legální, tak co jako? Ale zase dokáže stmelovat lidi a má obří nadaci, na což musk nemá buňky atd

    Problém je, že techno Bros stále nejsou v pozici Earth Spaceship, tj že by se sešli jako jedna rodina, překonali rozpory a začali soustředěně jednat; když nepotřebuji aby je za 4 roky zase někdo zvolil. Snad se toho dočkáme. IT si spojuju s tím, že je tam obří drajv na inovace, na touhu řešit problémy. Je to jiné než ocelárny a uhlobaronstvi. Tech lidi chtějí "zlepšit svět" místo aby si užívali miliony s kulecnikem a devkama

    Zatím jsou ale ohledně té kooperace ve školce; mobily na sebe mají ale dal ještě nic moc
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam