• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    dneska to mali riadne zamlzene :)

    https://twitter.com/i/broadcasts/1djGXlWoYBvGZ
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KOUDY: porad lepsi nez pojmenovat syna Mercedes Messi Adidas.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KOUDY: chtěli by, ale nebudou. Podobný plány má dalších tucet měst v Zálivu, a neomezenej budget taky. Za pár pětiletek nepoznáš rozdíl mezi Dubají, Bahrajnem, Kuvaitem, nebo jedním z těch 10 měst, co budoujou v Saudský Arábii. A zas tolik milionářů, co by chtěli trávit dovolenou v pouštním discolandu, na světě není.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    OMNIHASH: Nemyslim si. Uz ted jsou velkej financni hub pro stredni vychod a do 20 let se to jeste mnohoznasobi + budou dost profitovat z turismu.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KOUDY: Singapur je bohatý město už od svýho založení díky pozici v průlivu, kterým prochází 2/3 námořnímu obchodu, a Dubaj je za prvý v hajzlu a za druhý zaplacená pár krychlovejma kilákama ropy... zrovna tam budou za pár let hodně rádi, když nebudou muset zasejc na velbloudy.
    ARAON
    ARAON --- ---
    KOUDY: Tak ja sice myslel spis ty UAE, ale ty jsi z nejakeho duvodu nezminil?
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ARAON: Jak rikas. Sraci jsou to!..Jeste ze s nimi Elonek nespolupracuje.

    The economy of Singapore is a highly developed free-market economy with dirigiste characteristics.[22][23][24][25] Singapore's economy has been consistently ranked as the most open in the world,[26] the joint 4th-least corrupt,[27] and the most pro-business.[28] Singapore has low tax-rates[29] and the highest per-capita GDP in the world in terms of purchasing power parity (PPP). The Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) is headquartered in Singapore.
    ARAON
    ARAON --- ---
    KOUDY: Tak ropa a otroctvi, to se jim to buduje, ze?
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    JARDABEREZA: jj..Mrkni na dubai pred triceti lety a dnes. Nebo na Singapul pred padesati lety a dnes. Osviceny diktatorstvi rulezz. Samozrejme jsi doufam necekal, ze v osvicenym diktatorstvi bude stoprocentni mira svobody zejo?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SATAI: díky za plný text zde

    https://www.nyx.cz/discussion/275939/id/56157305

    zaznamenáníhodné je, že Ukrajinci o pár týdnů útok úspěšně zopakovali s jinou komunikační technologií než starlink. a žádná třetí světová se nekonala. (stejně jako později u dalších překrocených ruských červených linií.)

    článek taky zmiňuje, že Elon uvěřil ruskému velvyslanci, protože narativ reálnosti ruských jaderných hrozeb běží v amerických pravicových echo chambers, které navštěvuje.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KOUDY: vsak pockej, az se vlady ujme princ, ktery se proslavil stahovanim lidi z kuze za ziva. To bude prosperita.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: jj, sem tam nějaký ten trest smrti za držení drog, jinak ok...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KOUDY: To nepochybne. Ale musis trefit na osviceneho diktatora, coz je pomerne obtizne.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: osviceny diktatorstvi je nejlepsi forma rozvoje spolecnosti no..Maj ho tusim treba v singapuru?..Nebo meli? Dubaj imho to same. Kapitalismus zas umoznuje ve spolecnosti prezit i jedincum, kteri umi picu a jsou to jen paraziti.

    Singapore Leads the Good Life Under a Benevolent Dictator - The Donella Meadows Project
    https://donellameadows.org/archives/singapore-leads-the-good-life-under-a-benevolent-dictator/
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    XCHAOS: tak jiste, nic neni dokonale a demokracie uz vubec. Ale porad je to nejlepsi system, ktery jsme vymysleli. Za ucelem rozdeleni moci, protoze i kdyz je to neefektivni, nevede to do sracek.

    Ale to uz jsme dost ot.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    AVATAR: já neobhajuju diktatury, ale obecně demokracie je křehká věc a historicky se sebe-destruovala více než jednou (totalita se dostala k moci v demokratických volbách - námatkou 1933 Německo, 1946 my...). Jindy se zase demokratické země propadly do režimu občanské války. Není vůbec samozřejmé, že je demokracie stabilní a dlouhodobě funguje. Média a kontrola nad nimi v tom hrajou značnou roli, zdá se...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MRAKY: ano, já tomu říkám, že se "vezou na vlně". Ale nejsou její příčinou... tohle má i jiné souvislosti (např. hledání viníků klimatické krize, apod.). Lidem, co surfují na tsunami, můžeme vyčítat, že si užívají katastrofu, ale nemůžeme je obvinit, že tu tsunami způsobili. Je to mimoběžný fenomén.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam