• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    E2E4: článek jsi dal do svého virového auditka :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SITH: chápu (zní to teda hrozně, bohužel ale neznám kontext), nicméně si nemyslím, že je tohle to, o čem sem psal. Tohle spíš poukazuje na to, že to není dospělej chlap, spíš tak trochu infantilní z*rd..
    SATAI
    SATAI --- ---
    XCHAOS: mně taky. Omyl.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SITH: mě to přišlo jako nějaká bizarní ojedinělá epizoda, tehdy...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JONAS3: ciste chronologicky, ulici pojmenovali podle filmu. Vubec vyvoj popkultury je ohodne zajimavejsi nez vyvoj puberty u Muska ;)
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    TOXICMAN: To se dá dostat tak blízko? Husté
    XCHAOS: Běžte s off-topikem pěkně doprdele, prosím (Ale jen jednu poznámku si dovolím, pokud hrábne levici, jsou z toho pěkné rioty a mrtví, drancování a škody taky, tedy si nemá extrém co vyčítat. Konec OT)
    SITH
    SITH --- ---
    DRAGON: u mě se odkopal už dávno před covidem a to v roce 2018 kdy nazval toho britského potápěče / záchranáře pedofilem a doslova "child rapist". Ale chápu a vidím že některým to trvá nebo ještě potrvá déle :)

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SEJDA: tak pomenovali po nich symbolicky aj ulicu zejo, ironicky to podporoval aj ten republikansky sasek Ted Cruz (zrejme aby nazbieral PR body :)))

    Hidden Figures: Nasa renames street after black female mathematicians - BBC News
    https://www.bbc.com/news/world-us-canada-48617919
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    E2E4: největší chyba je přisuzovat nějakému nadanému člověku perfektní všeobecné znalosti, protože je znám svou profesí. Jestli nám něco covid ukázal, pak to, jak se spousta odborníků strašným způsobem odkopalo. A Elon je toho velkým příkladem:)
    že je nekdo celebrita, ještě neznamená, že je na jeho politické/odborné názory někdo zvědavej. Elon už je bohužel za tím pomyslným event horizonem, kdy si myslí, že se vyzná ve všem a vzhledem k tomu že je to sociopat, tak mu to asi jen tak někdo nevysvětlí..
    Bohužel tento ubikvitní trend je veřejně exponovanými osobnostmi hojně rozšířen.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    YMLADRIS: já chápu, že si myslíš, v Urbanově názvosloví, že Elon je high-rung deep thinking idea-lab centrist, free speech absolutist (=liberál / idea marketplace v Urbanově pojetí), navíc geniální inženýr, businessman a renesanční člověk, který rozumí všemu, který zastaví low-rung fundamentalistický wokeism.

    Nepřestává mě to u tebe překvapovat.

    1) neshoduje se to s jeho činy

    ty spíš ukazují, že je low-rung alt-right cenzor. příklad, ve kterém je všechno:

    1. srdeční zástava nějakého sportovce.
    2. způsobená údajně covid očkováním (náhlá úmrtí sportovců je alt-right antivax konspirace, nepříliš sofistikovaná a odvolávající se na strach / zradu elit)
    3. Elon napíše, že nemůžeme očkování připsat všechno, ale že tím pádem mu nemůžeme připisovat vůbec nic a že myokarditida je známý vedlejší účinek, otázka je, zdali je vzácná nebo běžná. - to není moc brilantní úvaha génia, ale snadno ověřitelná, mělká hloupost - srdeční zástava není myokarditida a na četnost je několik solidních, nezávislých studií, nakonec je to i v příbalovém letáku!, navíc base rate fallacy)
    4. (pravděpodobně) Elon smaže Community note fact check. - power games, idea supremacy. (A ty Community notes nevymyslel Elon, ale starý dobrý woke Twitter.)

    2) očekávaný výsledek jeho akce nemají.

    Výsledkem Elonovy činnosti není likvidace low-rung wokeismu na Twitteru a obrat do zisku, ale snížení rungu, včetně obyčejného rasismu/antisemitismu a byznysový propad. Kde byla dřív sofistikovaná idea lab high-rung diskuse, jsou low-rung výkřiky od blue checks. Z Twitteru odchází vědci, ne wokeisti. Pochopitelně, když v soutěži myšlenek nevyhrávají ty lepší, ale ti, kdo zaplatili 8 dolarů.

    3) cenzura pro vlády a názorových odpůrců

    Elon se podvoluje cenzurním požadavkům vlád, které rozhodně nejsou idea-lab/liberal (Turecko, Modiho indie), tam jde naopak o hubu / svobodu apod. Tohle předchozí woke vedení Twitteru nedělalo, cenzurní požadavky rozporpovalo apod. Taky Elon cenzuruje novináře, kteří ho kritizují - to je přece úplný opak idea labu..

    Argumentace "všechna média jsou propaganda", "systém je prohnilý a woke, tak je třeba ho kompenzovat, klidně cenzurou". To je ale stejné, jako ta "Force" v Urbanově pojetí (takový to "systemický rasismus je natolik neviditelný, že běloši jsou vinni i když nic nedělají a tím pádem černoši musí mít velké výhody") - obecně, účel světí prostředky.

    4) zkreslení zbožštěním

    Fascinující je, že u tebe došlo k takovému jakoby posunu - je to geniální inženýr, který dělá rakety a má master plan .. a tudíž rozumí všemu, včetně geopolitiky a společenské dynamiky sociálních platforem. Navíc je neutrální a nezaujatý a bez osobních zájmů.

    Proto ti vůbec nepřijde divná taková absurdita, jako že se lidstvo nestane interplanetary species když nedostraní woke mind virus.

    Těžko někomu vyvrátit víru.

    Ale prosím, zvaž toto:

    1. část z Elona je nepochybně charisma, schopnost přesvědčit. Tedy je možné, že z toho co ti z jeho myšlenek přijde geniání je tím charismatem. Že to není 100% genialita a 0% charisma. Zrovna tak, je tam nenulový podíl víry, že Elon něco dělá dobře, i když ty sama to nejsi schopna ověřit. Něco z toho bude, že věříš člověku s velkým charismatem, ale on se někdy mýlí a je neracionální, přinejmenším jako každý člověk.

    2. útoky na Elona vnímáš jako útoky nepřátel, zejména ideologických nepřátel (cos napsala o tom článku guardianu který někdo smazal - přitom ten článek jen neutrálně shrnoval nejzajímavější fakta, která píše Elonem autorizovaný životopisec. Je možné, že ti nějaká část z nich nekonvenuje, protože ti rozbíjí image neomylného Elona?

    XCHAOS: SEJDA: je to složitější, přečtěte si toho Urbana, je to sice občas zbytečně detailní, ale inteligentní a ten element hloupé ale nezpochybnitelné ideologie tam je (a je to jiný fenomén než ujetá americká levicovost/pravicovost)

    Library Genesis
    http://libgen.is/search.php?req=tim+urban+problem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: situace v Americe je celkově složitá a polarizace společnosti tam přesáhla únosné meze. Velkým paradoxem podle mě je třeba to, že pochopení reálnosti klimatické krize vyžaduje poměrně složitý matematický a fyzikální model reality. Ten většina lidí nemá, proto se pro ně otázka redukuje na to, jestli věří nebo nevěří nějakému narativu a nějakým vědeckým autoritám...

    Myslím, že se tu dostáváme #offtopic ale stejně je faktická Elonova "změna stran" zvláštní. Podle mě za tím ale můžou být jednoduše ekonomické tlaky, kterým při realizaci svých vizí čelí. Jednoduše potřebuje přístup k větším balíkům peněz, než ke kterým by se kdy mohl přes sebevětší pobídky a státní zakázky dostat, kdyby nadále kamarádil s progresivisty.

    Bylo by tady skuteřně hodně #offtopic rozvádět, v čem všem si myslím, že se Elon mýlí, ale pro zjednodušení bych napsal, že architektura pro Mars by měla být přeci jen třístupňová, i když samozřejmě vícenásobně použitelný 3 stupeň je výzva. Dotankování na oběžné dráze je koncept starý, jako samotná kosmonautika, ale existují určité důvody, proč se místo dotankování používají vysokoenergetické horní stupně a pro bezpilotní mise iontové motory.

    Ale tím to jen začíná: místo centralizace médií skrze koupi Twitteru bychom měli jít cestou decentralizovaného Mastodonu, místo nereálného požadavku nahrazení všech aut elektomobily by bylo lepší omezit množství aut používáním elektrokol, místo toho stát se oligarchou je lepší usilovat o vytlačení oligarchů z trhů (realitních, energetických, všech), místo kryptoměn je potřeba vymyslet něco, co nebude tak energeticky náročné, apod. Místo obřích raket malé vícenásobně použitelné rakety. Místo soukromých tryskáčů solární letadla. A tak dál.. zkrátka Elon se zajímavým způsobem postavil k výzvám, které tu byly před 20 lety, ale směr, kterým se vydal dál, nedává smysl. Ekonomicky, technicky, politicky.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Kamarád je v Port Isabel, tak se jeli podívat i do Starbase
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: matematika nemuze byt rasizmus, jenom to jak by lidi o matematice mluvili by mohlo byt rasisticke.
    Tvuj priklad ukazuje vedce/inzenyra ci dokonce pracovnika na nizsi pozici, sice klicoveho, ale i tak v pozadi. Neni divne, ze clovek v pozadi neni veleben. Je mile, ze o ni natocili film.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: ok, pokud hrábne levici, začne hlásat "matematika je rasismus" (proti tomu stojí zajímavé odhalení, že jedna z důležitých "počtářek" NASA od 50tých let do projektu Apollo byla afroameričanka, ovšem za celá léta moc slávy nesklidila, takže skutečná podoba té sebereflexe Ameriky ohledně skrytého rasismu bylo spíš tohle). No a když tam hrábne pravici, tak je z toho nějaká další střelba na základní škole... najdi nějaký rozdíl, zamysli se nad tím, co ne nevratné...

    Tradičním problém levice je, že žvaní nesmysly a neumí vest diskuzi. To je samozřejmě otravné, ale neumírá se na to. Tradičním problém pravice naproti tomu je, že miluje zbraně a miluje prosazovat svoje pomatené ideje brutálními regulacemi (typu absolutní zákaz potratů, apod.)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    CROME si odpočine, za neustálé vulgarizmy a napadaní ostatních diskutujících
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: isaacsonuv cv muska uz je na libgenu
    Library Genesis
    https://libgen.is/search.php?req=isaacson+musk&lg_topic=libgen&open=0&view=simple&res=25&phrase=1&column=def

    Zde svodka z Guardianu, pokud je to to nejhorší co ideologická opozice zaznamenala, tak asi dobrý, vláčení skrz kanály nebude a musk neudělá ze vzteku nějaký zkrat :)

    Eight things we learned from the Elon Musk biography | Elon Musk | The Guardian
    https://www.theguardian.com/technology/2023/sep/12/elon-musk-biography-eight-things-learned

    Pokud někoho více zajímá ten "woke mind virus", tak dlouho jsem si myslela, že to jsou alt right výmysly snažící se zdiskreditovat social justice hnutí, ale Tim Urban (waitbutwhy) v jeho What s Our Problem, kapitola 5 a 6, me presvedcil, ze amerika ma vazny problem. Jednou vetou, woke mind virus je fundamentalismus, jde to až k pozicím typu "matematika je rasismus", brutální třídní boj.
    taktéž kdyžtak na libgenu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Elon Musk biographer admits suggestion SpaceX head blocked Ukraine drone attack was wrong | Books | The Guardian
    https://www.theguardian.com/books/2023/sep/12/elon-musk-biographer-admits-suggestion-spacex-head-blocked-ukraine-drone-attack-was-wrong
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    E2E4: keby som sukromny investor, tak radsej idem do SpaceXu nez do Roskosmosu, Musk s tebou v pripade zlyhania mozno maximalne vyrazi dvere, ale z okna vypadnut nechces
    E2E4
    E2E4 --- ---
    CROME: celý text

    ( smysl téhle pochvaly úplně nechápu, jako že Elon super a chtěl by mít vlastního? )

    "Co se týče soukromého podnikání Elona Muska, je nepochybně výjimečný člověk. To musí být uznáno a myslím, že to je uznáváno po celém světě," řekl Putin. "Je to aktivní, talentovaný podnikatel," dodal prezident.

    Přitom ruský vůdce upozornil, že Muskovi se mnoho věcí daří, "včetně s podporou americké vlády." "Z naší strany také máme v úmyslu tuto práci rozvíjet a v Roskosmosu bylo již rozhodnuto s podporou vlády [o přilákání soukromých investorů k výzkumu/ovládnutí vesmíru]," řekl Putin.

    Путин назвал Илона Маска выдающимся человеком, активным и талантливым бизнесменом
    https://tass.ru/obschestvo/18726049
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam