• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    E2E4
    E2E4 --- ---
    YMLADRIS: ten článek v guardianu byla zpráva, ne komentář.

    komentář / recenze životopisu je zde.

    Elon Musk by Walter Isaacson review – arrested development | Biography books | The Guardian
    https://www.theguardian.com/books/2023/sep/13/elon-musk-by-walter-isaacson-review-arrested-development
    SPLNYX
    SPLNYX --- ---
    Taky je otázka, jestli tady za deset let vůbec nějaký Starlink bude (nebo jestli budou další satelity přibývat), protože s sebou nese celou řadu negativních jevů jejichž impact teprve průběžně vyhodnocujeme. Ať už je to světelný smog, který komplikue výzkum astronomům, únik radiace, poškozování ozónové vrstvy nebo s přibývajícím počtem satelitů větší riziko kolizí a víc vesmírého odpadu, ale taky se mluví o air pollution a negativním dopadu na klima, těch negativních dopadů můžeme časem objevit mnohem víc, hlavně v závislosti na tom čím více těch satelitů bude.
    PES
    PES --- ---
    DZODZO: Kritická hmota k explozi/anihilaci? ;-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    musel byt dobry cringe jak v jednej miestnosti sedeli musk, zuck a gates :)

    Zuckerberg, Gates, Musk zamířili do amerického Senátu. Kvůli regulaci umělé inteligence - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-software-zuckerberg-gates-musk-zamirili-do-americkeho-senatu-kvuli-regulaci-umele-inteligence-40443669
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Flambovali jsme nějaké nové tesly. K zapálení elektroaut v Německu se přihlásili extremisté - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-flambovali-jsme-nejake-nove-tesly-k-zapaleni-elektroaut-v-nemecku-se-prihlasili-extremiste-40443656
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DZODZO: jo, dyt to píšu, že teď je to schopné konkurovat připojení v obydlených oblastech. akorát nevím, zda bude i do budoucna, až se naplní kapacita.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MRAKY: pokud jde o SOS sluzby, chces mit co nejvice operatoru/satelitu
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    E2E4: pouzitie spis pre neobydlene oblasti bolo proklamovane od zaciatku, ale pre mna by to malo zmysel aj v obydlenej oblasti, ked ti obecny urad zablokuje optiku a ty si odkazany na 20mbit od o2 lebo nic rychlejsieho tu nie je fyzicky mozne, veduci uz ma starlink na streche, ale nemusi platit deckam skolne a logicky zaraba trochu viac nez ja
    PES
    PES --- ---
    MRAKY: svého času třeba v SK byl W@P docela rozjetý (samo, než ho převálcovaly lepší technologie datového přenosu v mobilních sítích), protože tam ho nezabila cenová politika opů, což byl důvod totálního neúspěchu tady v CZ, protože za ty prachy, které si za to opové účtovali (za minutu a za kB), si to - oprávněně - mohli narvat akorát tak do prdele (s prominutím)...
    ...jinak stejně tak čekám, že u nás mob.opové zabijí cenou a neflexibilitou ten jejich pokus o IoT síť Cat-M (popř. i tu IoT-NB).
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    PES: tady je odkaz na to co pisi zde : https://www.vodafone.com/news/technology/space-based-mobile-network-test-satellite-launch
    bezne telefony. Ale me to prijde jako kdyz se opove snazili uspet s WAPem...
    JARDABEREZA: tak inreach je imho primarne o hardcore zarizeni s mizivou spotrebou co dokaze trackovat po tydny v drsnem podnebi. tak ta mala rychlost s mizivou spotrebou bude davat smysl. Stejne tak se objeci nejake agenturni aplikace ( mysleno bezpecnostni sluzby ), ktere maji specialni pozadavky.


    //pardon za reposty
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    MRAKY: Souhlas. Je to jen příklad. Pro moje účely to stačí a dává smysl i cenově. Lepší alternativu jsem zatím nenašel. Problém je, že to na túrách musím tahat s sebou, takže to musí být malé, lehké a žrát málo baterie.
    PES
    PES --- ---
    JARDABEREZA: To všechno souvisí s "rádiovým pokrokem" na satelitech schopných dnes již i detekce a příjmu signálu z celkem běžného mobilního telefonu z povrchu Země až na LEO . což trochu "trendově" popisoval na začátku roku Mobil (iDnes)
    Přepsali mobilní historii. Přes satelit volali poprvé běžným smartphonem - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/mobil/tech-trendy/prvni-hlasovy-hovor-satelit-smartphone-samsung-galaxy-s22.A230426_111933_mob_tech_LHR

    A o nouzových SMS přes satelit to už platí pro iPhone
    Použití funkce Tíseň SOS přes satelit na iPhonu - Podpora Apple (CZ)
    https://support.apple.com/cs-cz/guide/iphone/iph2968440de/ios

    a bude i pro Android
    Qualcomm dostane satelitní komunikaci do Androidů. V první vlně se bude týkat šesti značek – MobilMania.cz
    https://mobilmania.zive.cz/clanky/satelitni-sluzba-snapdragon-satellite-se-dostane-do-vsech-spickovych-androidu-textova-komunikace-bude-obousmerna/sc-3-a-1356853/default.aspx
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    SEJDA: tento rok probehly lab testy s i normalnim telefonem...
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    JARDABEREZA: ale to je vsechno tak dobre na sledovani, posilani nejake telemetrie apod. dnesni aplikace potrebuji mbps a nizkou latenci... iridium je takove nmt v dobe nastupujiciho 5g :) ona nmt mela taky sve vyhody, ale...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JARDABEREZA: antena Iridium ma tusim mene nez 50 gramu, a rozmery neco jako 3x3 cm, bezproblemu muze byt v mobilu. Problem je jenom s cipem, pro dekodovani signalu ten stoji okolo 200 - 300 $. Dost mozna je antena kompatibilni s antenou GPS.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    SEJDA: Já když jsem šel na Nový Zéland tak jsem si do hor pořizoval Garmin Mini 2 inReach. Vypadá to trochu jako menší mobil z devadesátek a umí to posílat SMS přes satelit... a taky je to vééélmi pomalé :-D ...no a včera jsem koukal, že iPhone by měl umět v některých zemích satelitní volání. A u androidu jsou nějaké spekulace.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    dlužno dodat, že iridium mezitím zkrachovalo, a že je to jiná služba, primárně mobilní telefon odkudkoli, plus nějaké drobná data pro různé iot apod. zkrátka minulost.

    naproti tomu starlink je normální připojení k internetu odkudkoliv (teda teoreticky, v praxi jen ve vyspělých zemích), dokonce konkurující pozemnímu připojení i v obydlených oblastech.

    co má budoucnost je nabiledni, protože totéž co jde dělat s iridiem jde dělat i se starlinkem.

    jak starlink vychází byznysove netuším, konkurují mu mobily, náklady jsou asi větší než na mobilní síť (zejména počáteční investice) a kapacita je omezená. takže bych čekal, že až se to saturuje, ceny starlinku porostou a použití bude spíš pro ty neobydlené oblasti.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PES: a predevsim Iridium IoT nestoji 110 $/mo .. je to neco jako FUP 10 MB za 30 $/mo, akorat ty terminaly/telefony jsou asi drahsi, nez antena Starlinku.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    SEJDA: tak oni necekali s poslanim dalsich generaci na starship, ale zmenili velikosti satelitu. Kazdopadne eK je stale v norme :)))
    PES
    PES --- ---
    SEJDA: právě, je to jako srovnávat Trabant a Veyron (anebo SMS/EDGE versus 4G/5G) co do výkonu. Prostě systémy z jiných dob, jiných možností techniky a tím pádem použitelných do jiných segmentů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam