• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    SEJDA: tak oni necekali s poslanim dalsich generaci na starship, ale zmenili velikosti satelitu. Kazdopadne eK je stale v norme :)))
    PES
    PES --- ---
    SEJDA: právě, je to jako srovnávat Trabant a Veyron (anebo SMS/EDGE versus 4G/5G) co do výkonu. Prostě systémy z jiných dob, jiných možností techniky a tím pádem použitelných do jiných segmentů.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    SATAI: To nemusí být až takový problém... u adopcí nových technologií je často růst v určité fázi exponenciální místo lineární. Ale musí to fakt stát za to a musí to být dostupné. Ale netvrdím, že to je pro každého. Kdo má napojenou optiku, tak to nebude dávat smysl pro něj.

    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PES: prenosova kapacita Iridium 10 kbit/s s 2 sekdovou latenci je tak akorat idelani na IoT
    PES
    PES --- ---
    SEJDA: Ale skoro 1.5M z toho má Iridium na IoT sekci, což se s trochou nadhledu dá považovat za "houby provoz" (na datové objemy)... takže spíš srovnávat s tím "data & voice", kde to pak už ve srovnání se SpaceX je pouze dvojnásobek (zaokrouhleně 200k vs 400k)
    SATAI
    SATAI --- ---
    SEJDA: a už mají dvacetinu toho, co plánovali na minulý rok! ;-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SATAI: s ohledem na spozdeni Starship, problemy nekterych generaci satelitu bych rekl, ze Starlink je 2 roky ve skluzu, proti puvodnimu planu.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JARDABEREZA: Iridium 2 mil., po 20 letech, stale rostou. Inmarsat 1,1 mil.
    Starlink se stale jeste neustanovil na trhu nemaji pokryte vsechny staty, teprve nedavno prislo s "go" sluzbou ..
    PES
    PES --- ---
    JARDABEREZA:
    Iridium Posts Double-Digit Revenue Increase in 2022, Surpasses 2M Subscribers - Via Satellite
    https://www.satellitetoday.com/business/2023/02/16/iridium-posts-double-digit-revenue-increase-in-2022-surpasses-2m-subscribers/
    Iridium Communications reported another year of record revenue in 2022, growing revenue 17% compared to 2021. The company reported full year 2022 revenue of $721 million in its financial results on Thursday, attributing growth to higher service revenue and record equipment sales.

    CEO Matt Desch announced on Thursday’s call with investors that Iridium eclipsed 2 million subscribers at the start of 2023, and is now nearly 2,020,000. The company grew subscribers 16% in 2022 compared to 2021, driven by growth in commercial IoT.

    At the end of 2022, Iridium reported 397,000 commercial voice and data subscribers, up 7% from the previous year. In commercial IoT data, Iridium has 1,448,000 customers, up 21% from the year-ago period, driven by growth in consumer personal communications devices. IoT data subscribers represent 78% of billable commercial subscribers, up from 76% last year.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    SATAI: Je nějaké srovnání kolik uživatelů má Iridium and Inmarsat? A tím myslím, že ty lidi to fakt používají na internet třeba 3× týdně. Né, že si jednou za rok pošlou pár SMS nebo zavolají.
    PES
    PES --- ---
    SATAI: zaleží na tom jak bude SX stíhat rozšiřovat konstelace popř. zvyšovat kapacity jednotlivých satelitů (+ optimalizace a-la laserové mezidružicové spoje)
    SATAI
    SATAI --- ---
    PES: pak je otázka, co dvacetinásobek zátěže udělá s výkony
    PES
    PES --- ---
    SATAI: bude muset s cenou provozu dolů (tak na polovinu), aby si to adoptovalo mnohem více lidí...
    SATAI
    SATAI --- ---
    SpaceX projected 20 million Starlink users by 2022—it ended up with 1 million | Ars Technica
    https://arstechnica.com/tech-policy/2023/09/spacex-projected-20-million-starlink-users-by-2022-it-ended-up-with-1-million/
    SATAI
    SATAI --- ---
    E2E4: já vím, že z toho dodnes defekují Magi v kostkách... ale třebas Taranto by byla lepší analogie... No, jen to prostě neobsahuje tu defekaci Magi v kostkách.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SATAI: myslím že Pearl harbor je Američanů největší historický trauma. Je to silně nabitý emocemi. jako kdybys v Evropě řekl cojavim, Osvětim.

    Teď je otázka jestli to jen tak placl, zda to bral "to by Ukrajina napadla Rusko a zatáhla ho do velký války" nebo zda ho Pearl Harborem jen vystrašili rusové. :)

    #kecy
    SATAI
    SATAI --- ---
    PER2: debilnější historickou analogii najít nemohl?
    PER2
    PER2 --- ---
    AVATAR: elonovo vyjadreni primo, kdyby nekdo chtel
    https://twitter.com/i/status/1701656123709722660
    PER2
    PER2 --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam