• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    PER2
    PER2 --- ---
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    JARDABEREZA: hele ja fakt nevim, jaky je to makat pod elonem a je mi to uprimne uplne jedno. Ani si o nem nemyslim, ze by byl naka zruda, nebo tak neco.

    Myslim si, ze o necem celosvetovem, jako je starlink, by nemel mit pravo rozhodovat jeden clovek (ale demokraticka vlada), obzvlast kdyz to ovlivnuje aktivni konflikt, a myslim si, ze jeho zpusob chaoticke likvidace twitteru je necitlivej a hloupej. Coz me nijak zvlast netrapi, protoze jsem ho nikdy nevyuzival a ani to neplanuju.

    Co konkretne mi prijde hloupy a na hovno, si muzes vyfiltrovat, opakovat se nebudu.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BINARY_PARANOIC: on je tam element "access journalismu", kde je ticha dohoda ze celebrita da zivotopisci pristup k sobe, a novinar bude psat a priori pozitivne, aby o ten pristup neprisel.

    Toto receno, ten zivotopis neni nejak 100% nadsenej, urcite do nejaky miry i Elonovu temnou stranku. (Samozrejme lecos proste vynechava, jak rikas.)
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    MRAKY: ok, vycházel jsem z předpokladu, že autorizovaný — např. rozhovor — znamená „finální verze textu je schválená dotazovaným“, a to v českém i anglickém prostředí. Je fakt, že v trochu obecnějším smyslu to u životopisů může znamenat i jen „napsaný se souhlasem dané osoby“ a nutně to nemusí implikovat ovlivňování. Byť teda zrovna u Muska, který si dost pečlivě hlídá, co o něm kdo napíše (viz jeho chování na Twitteru), bych byl v tomhle hodně podezřívavý :) Obdobně bych moc vážně nebral ani to, co zaznívá ve Tweetech Muska (autokorekt mi to opravil na „Ruska“, ehm :D). Elon Musk lže dost často.

    Četl jsem recenze knihy v respektovaných médiích (NYT apod.), které se právě dost podivují nad Isaacsonovým „poklesem“ (ne ve smyslu, na co se ptá, ale spíše na co se neptá, jaký kontext v knize jaksi nezaznívá apod.). Jinak knihu ani číst neplánuji — jednak existují mnohem zajímavější osobnosti, kterým svůj čas věnuji raději, jednak biografie je myslím dobré dopisovat/vydávat až po smrti dané osoby (a to ještě s dostatečným odstupem). A ideálně i (s) historikem, který jednotlivé události usadí do kontextu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BINARY_PARANOIC: jo no je k tomu jeste vtipny moment (ale ja bych na jeho miste vyměkla a početla si)

    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    AVATAR: Ale stejně je (některé) to sralo dost na to, aby si stěžovali v dopise:

    In a list of three demands, the letter said: “SpaceX must swiftly and explicitly separate itself from Elon’s personal brand.”

    It added: “Hold all leadership equally accountable to making SpaceX a great place to work for everyone” and “define and uniformly respond to all forms of unacceptable behavior”.

    SpaceX employees fired after writing letter criticizing Elon Musk | SpaceX | The Guardian
    https://www.theguardian.com/science/2022/jun/17/spacex-employees-fired-after-writing-letter-criticizing-elon-musk
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    BINARY_PARANOIC: Slovo autorizovana biografie znamena souhlas od popisovane osoby, ze knizka muze byt napsana. Neznamena to automaticky, ze by dotycna osoba narizovala co se ma psat a co ne.

    "Rozhodně to není objektivní, kritická biografie" ty jsi ji cetl ? Muzes byt konkretnejsi ?
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    YMLADRIS: v tom případě by bylo dobré opravit první větu na anglické wiki:

    Elon Musk is an authorized biography of American business magnate and SpaceX/Tesla CEO Elon Musk. The book was written by Walter Isaacson, a former executive at CNN, TIME and the Aspen Institute who had previously written best-selling biographies of Benjamin Franklin, Albert Einstein, Steve Jobs and Leonardo Da Vinci. The book was published on September 12, 2023, by Simon & Schuster.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BINARY_PARANOIC: musk knihu neautorizoval a kontrolu nad ní neměl. Říkal to Isaacson v rozhovoru a je to i napsané v doslovu. Zdroje jsou na konci knihy. Mluvil s kdekým.
    Je právě fajn, že se toho životopisu ujal Isaacson
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    E2E4: aha to som nevedel, ze sa empatia nevztahuje na moju vlastnu rodinu a ako sa to teda v psychologii nazyva? ja len aby sme sa vyjadrovali formalne presne, ked chceme robit nejake zavery :)
    SATAI
    SATAI --- ---
    E2E4: zejména když jsi elitářský (= prosvůj) natalista
    ARAON
    ARAON --- ---
    KOUDY: PR a danove ulevy. U Muska v tom nic jineho nevidim.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ARAON: Takze jeho charitativni cinnost je neempaticka a nesocialni? Stejne jako treba warrena buffeta nebo gatesovych?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DZODZO: Jako ze Elon neni uplne Michal Jackson, takze je to vlastne uplne OK clovek? :)

    Empatie a socialni citeni se tyka druhych, ne sebe / sve rodiny. Typu kdyz zrusis ze dne na den work from home rodicum s detma, jsou tak nejak v prdeli.

    Michael Jackson dangles his baby over a hotel balcony
    https://www.youtube.com/watch?v=9ElddgJCgyg
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    DZODZO: fotky s malym putinem jsi vybral naschval? :D
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    DZODZO: 99,8% zamestnancu tesly a spacex s elonem vubec neprijde do styku. Takze kvuli nemu to asi nebude :)

    Na druhou stranu, pracovat na spici technickych znalosti lidstva, to lakave je.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ARAON: bez spetky empatie ci socialniho citeni? jakoze 0%? to by asi to decko hodil o zem a este sa na tom zasmial ne?

    https://twitter.com/gundem7x24/status/1703647122363396471
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    No, možná by bylo dobré si vždy připomínat, že Isaacson materiály pro knihu čerpal… víceméně jen od samotného Muska, který též knihu autorizoval (jinými slovy měl kontrolu nad tím, co v knize bude a — to především — co v ní nebude). Takže s mírnou nadsázkou je potřeba to vnímat spíše jako Muskovu verzi „O čem sním, když náhodou spím“ :) Rozhodně to není objektivní, kritická biografie. To samozřejmě neznamená, že se z knihy i tak nemůžeme něco zajímavého dozvědět — ale opravdu nelze věřit každému narativu, který je v knize předkládán.
    SATAI
    SATAI --- ---
    DZODZO: nebyl třebas MS za Ballmera také docela vysoko?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam