MRAKY: ok, vycházel jsem z předpokladu, že autorizovaný — např. rozhovor — znamená „finální verze textu je schválená dotazovaným“, a to v českém i anglickém prostředí. Je fakt, že v trochu obecnějším smyslu to u životopisů může znamenat i jen „napsaný se souhlasem dané osoby“ a nutně to nemusí implikovat ovlivňování. Byť teda zrovna u Muska, který si dost pečlivě hlídá, co o něm kdo napíše (viz jeho chování na Twitteru), bych byl v tomhle hodně podezřívavý :) Obdobně bych moc vážně nebral ani to,
co zaznívá ve Tweetech Muska (autokorekt mi to opravil na „Ruska“, ehm :D). Elon Musk lže dost často.
Četl jsem recenze knihy v respektovaných médiích (NYT apod.), které se právě dost podivují nad Isaacsonovým „poklesem“ (ne ve smyslu, na co se ptá, ale spíše na co se neptá, jaký kontext v knize jaksi nezaznívá apod.). Jinak knihu ani číst neplánuji — jednak existují mnohem zajímavější osobnosti, kterým svůj čas věnuji raději, jednak biografie je myslím dobré dopisovat/vydávat až po smrti dané osoby (a to ještě s dostatečným odstupem). A ideálně i (s) historikem, který jednotlivé události usadí do kontextu.