• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PES: prave ze musis porovnavat prenosove rychlosti, jinak je to porovnani k nicemu, a pokud Starlink zvladne 1000 zakazniku, tak musis porovnavat LTE v horach pro 1000 zakazniku, kde kazdy sedi za jinym kopcem = "worst case".
    V teto studii slo primarne o to, ze i konstelace maji mit internalizovane naklady na emise. Nic vic.
    PES
    PES --- ---
    SEJDA: Zase ve městě potřebuješ hustou síť základnových stanic (protože kapacita, protože dostupnost/prostupnost signálu) proti té "echt divočině", kde při použití nižších frekvencích (tedy nejspíš teď pásma 700/800MHz) máš možnost pro úplně základní pokrytí ("přijatelné") použít makrocelly pro akční rádius až 100km resp. pro "venkov" optimální velikost buněk kolem 30km, takže taková "síť" na pokrytí té divočiny i kdyby to bylo ve tvaru "plástve" s buňkami kolem 30km nebude tak hustá (natož 100km síť, kde samo už nebudou rychlosti LTE či 5G mít šanci konkurovat satelitnímu spojení).
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PES: oni porovnavaji LEO konstelace s Evropskym prumerem pozemnich stanic pro LTE.
    Tam vidim problem v tom, ze v meste si pichnes BTS na mistni infrastrukturu a mas minimalni footprint nasledujich 100 let. Ale v meste nikdy nikdo nebude premyslet o Starlinku. No mozna par nositelu hlinikovych cepic ..
    Takze to neni fer srovnani, mnohem realnejsi by bylo "worst case" porovnani: jeden satelit pokryje plochu, na vykryti teto plochy potrebuji X zakladovych LTE stanic, ktera kazda jedna bude mit agregat/elektrocentralu a primou viditelnost na jinou stanici. Protoze tak by se realizovala sit v pustine nejlevneji/nejpitomneji. A pak dostanes o hodne horsi cislo, protoze budes mit minimum uzivatelu a vysoky pocet agregatu na plose, kde trebas ani nikdo nezije permanentne.

    Zdroj pro e.ise z pozemniho LTE:
    D. Lundén, J. Malmodin, P. Bergmark, and N. Lövehagen, “Electricity Consumption and Operational
    Carbon Emissions of European Telecom Network Operators,” Sustainability, vol. 14, no. 5, Art. no. 5, Jan. 2022, doi: 10.3390/su14052637
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Community Notes vam asi daji vedet, kdyz se zfactcheckuje tweet kde jste meli engagement

    Community Notes

    @CommunityNotes
    Thank you to all the contributors who’ve been active over the last few days, helping to keep people on X informed. We wanted to share some of the impact of your work:

    • In just three days, you wrote notes seen tens of millions of times.

    • More than 500 unique notes relating to the attacks and unfolding events are being shown on X.

    • Because of the new "notes on media" feature, these notes display on an additional 3000+ posts. This number grows automatically if the relevant images and video are re-used in new posts.

    • Notes related to the attacks cover a wide range of topics from out-of-context war footage, to unrelated or outdated protest/celebration videos, to fake videos made with game simulators, to claims of US funding related to conflict, to claims about specific events having taken place in the conflict, and more. You can see examples on
    @HelpfulNotes


    To further help contributors and people on X, we’re actively working on:

    • Improved media matching that will help automatically show notes on even more posts with matching video and images. One improvement is rolling out today.

    • In many cases, we send notifications to people who have Liked, Reposted or Replied to a post that later received a note. We’re scaling this up so that it will happen for more posts, including even the most widely-engaged posts.

    • Last week we rolled out a massive speed improvement that makes notes appear across X 1.5hrs to 3.5hrs faster. We’re working on further speed gains. https://twitter.com/CommunityNotes/status/1709324581549261111
    9:20 PM · Oct 10, 2023
    ·
    4.6M
    Views
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: však to nesporuji, jen poukazuji na to, že (stejně jako jakoukoliv novou / inovativní technologii) je to třeba nechat dozrát...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: hodně se o to zajímá ESA, protože je to jedna cesta, jak nemít bambilon ultralevných startů a přesto dlouhodobě udržitelně fungovat
    Atmosphere-breathing electric propulsion - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Atmosphere-breathing_electric_propulsion
    Je to jedna z mých oblíbených technologií, o kterých se málo mluví. Druhá je solárně-termální motor, který dosahuje úctyhodného Isp asi 900, což celkem snese srovnání s jaderně-termálním pohonem (proč taky ne - vzít si do kosmu velké parabolické zrcadlo může být jednodušší, než tam vláčet reaktor, a předpověď počasí je trvalé dobrá, žádné mraky :-)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Když jste u těch emisí. Přemýšlím, kam zařadit pokládání kabelů :-D

    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: myšlenka "věčného" pohonu pěkná, ale až bude dotažená (navíc na úpravy/stabilizace to bude potřebovat asi více zážehů než jen v perigeu)... Otázkou je, zda profil družice i s FV panely tlačící se skrze zbytky atmosféry nebude mít větší odpor než to, co by dokázal kompenzovat ten iontový urychlovač (navíc takový "ram-jet" obvykle potřebuje nějaký sběrný trychtýř - ať již hmotný či z nějakého silového pole - na "čele", aby byla sběrná plocha efektivní)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: tak nikdo neříká, že nejsou případy, kdy jiné, než satelitní připojení k dispozici mít nebudeš... ale rozhodně jde stanovit průměrnou emisní stopu optického nebo pozemního bezdrátového internetu tam, kde k dispozici je. Jinak u toho vlákna je asi nejhorší ho zakopat, protože bagr a tak. Ale výhodou je fakt dlouhá životnost, kterou ty družice prostě z principu nemaj.

    PES: no já pouze poukazoval na to, že uhlíkovou stopu by mohlo využití skutečně zelené energie v kosmu. Ale to by životnost musela být větší a vysoké dráhy jsou rizikové z hlediska životnosti kosmického smetí. Naopak na hodně nízkých drahách by teoreticky měl fungovat air breathing iontový motor - tedy v podstatě "iontový náporový motor", kdy s sebou nepotřebuješ vláčet pracovní látku. Je to princip, o kterém se málo mluví a který by mohl představovat revoluci v nosnosti raket, protože bys prostě měl jeden stupeň, který fakticky už nepotřebuje palivo (samozřejmě, když bys vystoupal z atmosféry úplně, tak už by to nefungovalo... ale kdyby se zvyšovalo jen apogeum a zážehy se dělaly v perigeu, tak do toho postupně nějakou energii narvat půjde....)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: tak podme odmerat data prenesene optikou za zivotnost optickeho vlakna napr. v gronsku alebo v saharskej pusti, tam to bude asi 0 :)
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: to by muselo být ale na vyšší (trvanlivější) orbitu = více energie (a spalin) na dopravu těch tun výš z naší gravitační studny = navíc více latence (vzdálenost) a problém že pod GEO by takové datacentrum stále "utíkalo" z dohledu (to vyřeší až "orbitální prstenec"). Navíc potřeba stínění před radiací a EMG, potřeba redundance (nedá se to snadno opravit - shuttle už nemáme, leda by se SpaceX naučil např. na tom plánu servisní mise k Hubble do takových DC létat servisova - no udělaná dobře modulárně by to mohl létat měnit kus za kus nějaký droid).
    No nic moc...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: přitom by se ta bilance ale dala hodně zlepšit, kdyby se na oběžnou dráhu umístila rovnou i datacentra. Používala by totiž solární energii ... a zpracovávat ji přímo na orbitě, místo aby se složitě přenášela na zem, mi přijde efektivnější. (ale byl by tam značný problém s chlazením, použití radiátorů dost neefektivní.... a jakákoliv úspornější teorie CPU se opět dá nasadit i na zemi...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: tak ale to je poměrně běžné, že stejná aktivita na různých místech bude mít různou náročnost a tím i enviromentální stopu (včetně uhlíkové). změřit se to dá jednoduše: družice maj nějakou životnost a během té přenesou nějaký objem dat. samozřejmě, u optického internetu je taky spousta spousta prvků s různě dlouhou životností, ale samotné vlákno ti nikam nespadne.... na rozdíl od družice, která čase spadnout musí (aby se nezměnila v kosmické smetí). každá zvolená metodika bude nepřesná, ale minimálně metrika "objem přenesených dat po dobu životnosti technologie" se srovnávat dá.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    LOOP_ONE: to jsem ani nevěděl že Elon doporučil sledovat tohodle, co se proslavil se šířením AI fake výbuchu u Pentagonu..

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    LOOP_ONE
    LOOP_ONE --- ---
    Look at the horror of the Israel-Hamas war: then at Elon Musk’s X site. It’s clear he’s not fit to run it | Marina Hyde | The Guardian
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2023/oct/10/horror-israel-hamas-war-elon-musk-x-twitter-not-fit-to-run-it
    pro toho kdo nechce číst, poslední odstavec to vystihuje skvěle :

    Presiding over it all is a 52-year-old sorcerer’s apprentice who increasingly resembles one of Earth’s most worrying manifestations of the Peter Principle. This is the old theory that people who do well in their jobs get promoted up the hierarchy, and it keeps happening until they attain a level for which they simply aren’t good enough. Musk was clearly great at running his mega electric car company and his mega space rocket company – and I’d go so far as to say he’d have been an adequate boss of a topless darts outlet. But he is very bad indeed at running X. And while on a good day we can kid ourselves that it doesn’t truly matter … on the bad days, when the chips are down, it really, really does.
    KAERO
    KAERO --- ---
    nejak nechapu jak muzou satelitni internet porovnavat s pozemnim. Letadla, lode, mista v pousti, to jaksi pevny internet nevyresi. Ale studii cist nebudu, tak me prohlaste za pokrytce. :)
    PES
    PES --- ---
    DZODZO: za mne ideální stav chráničky/kabelové kanály dávat při každé reko a doslova optiku do každého domu/bytu...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PES: s pokladanim optiky maju problem aj lobisti, u nas vo vesnici boli pri rekonstrukci prutahu vesnicou polozene chranicky, optiku poskytuje firma z vedlajsej vesnice, ale my ju natahnutu nemame, lebo to nejaky bezdratovy lobista stopol na radnici, aby to neohrozilo jeho predrazeny bezdratovy biznis :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam