• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    SEJDA: Maglev v Shanghai bych nerekl, ze je uplne "verejny provoz" na letiste, je to sice soucasti mhd, ale a) je to silene drahe a mistni s tim prakticky vubec nejezdi, b) je to takova kolotocarska atrakce pro turisty a zaroven vzpominka na Expo 2010, c) nevede to z centra mesta na letiste, ale z diry v Pudongu, kam se clovek stejne musi dostat normalnim metrem a pak presednout a koupit si novy listek na letiste. a i v CLR uz se od toho upstilo (zatim) a misto Maglevu se stavej bezne koleje s 350-400 kmh a vsechny nove lestive v CLR (chengdu, chongqing, druhe v Pekingu) jsou napojene na mesta vysokorychyma vlakama.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    OMNIHASH: tak v Mnichove to mohli temer postavit nad stavajicima kolejema, po kterych jede primestska S1 na letiste asi 50 minut, S8 asi 40 minut. Nicmene 4 mld € za 35 km .. alespon je videt, ze bez verejne podpory nejde u podobnych vysokokapacitnich projektech uvazovat o komercializaci.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SEJDA: heh, to sem myslel, že strhli už dvacet let zpátky po ty nehodě. Upřímně, u jakýhokoliv projektu pro podobný rychlosti bude naprostá většina nákladů na výkup pozemků a terénní úpravy, jestli ten vlak pojede na kolejích nebo na polštáři už se v tom dost ztratí.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SEJDA: eh cože? V EU je maglev? Nepleteš si to s něčim jiným?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    V EU taky mame jenom jednu maglev drahu (s verejnou podporou) ale v Cine maji verejny provoz na letiste .. mozna je problem zakopany v tom "komercni", pokud existuje nejaka preprava osob, ktera je komercni, tak proc se Musk vyjadroval prave o Los Angeles-San Francisco? ;)
    Byl by zivota schopny hyperloop Pariz-Londyn, asi ano, ale dokud je Londyn mimo EU, tak neni sila, kteraby to ufinancovala. Ondobne Berlin-Istambul. Nedejnejsi uz je Pariz-Brusel-Berlin ale tak nejak to zni prilis vesnicky ;)
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    PEJR: jasný no :). Stejně jako není "that hard" poslat raketu na orbit, ale Mars už je trochu jinej příběh.
    PEJR
    PEJR --- ---
    PATISLAV: Musk rikal "it's not that hard", tak proc to nezkusit
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    JARDABEREZA: to na tom bylo nejvíc zarážející, že se toho chytla řada úspěšných univerzit a od žádné z nich jsem neslyšel: spočítali jsme to a nevychází to. Každý dělal na prototypu, který samozřejmě bude fungovat, ale nikdo nevysvětlil, jak plánují udržet vakuum ve stovky kilometrů dlouhé trubce, tak aby to nebylo energeticky a ekonomicky ztrátové, jak zajistí velkokapacitnost, bezpečnost, jak zajistí dráhu proti sabotáži nebo zemětřesení atp. A neviděl jsem ani žádný výpočet, jak si stojí ekonomicky hyperloop proti maglevu. Ten Muskův koncept počítal se vzduchovými polštáři, což by teoreticky mohlo být lowcost, pokud by to fungovalo, ale v okamžiku, kdy z toho udělali maglev, přestalo to dávat smysl.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JARDABEREZA: No jo, ja jsem hold kaskader no, prosel / prolezl jsem takhle dost mist, prevazne ve stredni Asii. Da se to, asi mam velkou toleranci k riziku :-) Ale jo, parkrat se neco stalo a byl to dost adrenalin...no nic, konec turistickeho okenka.
    PEJR
    PEJR --- ---
    JARDABEREZA: Moc jsem to nezkoumal, ale mas pravdu, v pousti je ta Bransonova roura, Muskova byla vedle SpaceX v Californii, tak misto ty uz je parkoviste
    ARAON
    ARAON --- ---
    SATAI: Nejsem tím ani v nejmenším šokován.
    SATAI
    SATAI --- ---
    ARAON: SATAI ma VOYTEXovo UFO v ignore.
    ARAON
    ARAON --- ---
    VOYTEX: SATAI
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    JANFROG: Mě se celkem zamlouvá myšlenka, že při zvrtnutém kotníku nebo zlomenině někde sám v horách neumřu. To mi za těch 10k asi stojí. :-D Na Zélandu to měli snad všichni co šli Te Araroa trail... tam si to neberou jen kaskadéři. Na Kungsleden ve Švédsku jsem to taky vídal celkem často.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    PEJR: Ta roura v poušti je jeho? Myslel jsem, že patří někomu jinému. Já to beru tak, že poskytl lidem nějakou vizi/know-how/studii cokoliv... do začátku a pak je na těch společnostech jak s tím naloží. Pokud si firmy nespočítají návratnost a neohlídají si sami proveditelnost, tak to je podle mě jejich problém. Počítám s tím, že jsou samostatné, nezávislé a svéprávné.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JARDABEREZA: No pak je tu moznost kompasu, papirove mapy a akceptovat riziko, ze Ti nikdo nepomuze :-)
    PEJR
    PEJR --- ---
    JARDABEREZA: Nechal postavit tu rouru v pousti a delal tam souteze pro univerzity. Ale jaksi se zjistilo, ze k tomu co nasliboval se da priblizit jen virtualne, realita ne jen nerentabilni, ale hlavne nedosazitelna.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    ARAON: které id to sem dávalo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam