• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Na palubach uz internety vetsinou maji. Teda hlavne ty vetsi aerolinky, nikoli lowcosty.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CRAZY_IVAN: tak zrovna v Americe je asi cena kvalifikované pracovní síly trochu vyšší a ty levné bezdráty tam tím pádem nebudou tak úplně levné. A tím pádem tomu Starlink může konkurovat... je to nakonec jen forma trochu vyššího nájmu za vhodnější lokalitu pro bezdrátové AP, nic víc...

    Ale v obecné rovině, když srovnatelnou technologii dáš na hodně vysoký kopec, tak tě to ve většině zemí vyjde levněj a nebo při stejných nákladech dosáhneš stejné propustnosti. ta poptávka se nakonec nějak stabilizuje, i když nepopírám, že třeba poptávka po Internetu na palubách dopravních letadel bude asi celkem obrovská...
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    DZODZO: takže zahýbat ještě neumí...
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Navíc kapacita těch satelitů bude narůstat (už teď myslim stávající mají vyšší než ty první) a cena vynášení by se taky měla snižovat. Cena koncového zařízení se taky snižuje. V tomhle jsem docela optimistickej.
    PES
    PES --- ---
    JARDABEREZA: platit to bude (vzhledem k satelitu) jako jeden uživatel, byť třeba s vyšší cenou za kapacitu, takže je otázkou, zda to počítat jako 1 anebo 100.

    Rychlost - samo, ale agregaci známe i u nás už od dob úsvitu Internetu, snad žádný ISP nemá takovou konektivitu jako je součet jím prodaných rychlostí/tarifů dohromady...
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    XCHAOS: Tam hodně záleží jak se to vyvine a jak to chceme počítat. Určitě si nemyslím, že by 100 baráků v Nigérii by mělo 100 antén. Ale třeba by mohla být jedna a ten člověk bude přeprodávat internet dál a pak to nebude tolik drahý. Bude to pomalý, ale bude to tam. A tohle já bych počítal jako 100 uživatelů. Taky proto jsem psal, že životní úroveň se zlepšuje... dnes mobily nemají, ale za pár let se to změní. Nepotřebuješ ani připojení k elektrické síti. Když chodím s batohem tak mám powerbanku za cca 400 Kč a solární panel za 10$ co váží 125 gramů a za jeden letní den dobiju celý mobil. Pár týdnů zpět jsem byl v Thajsku v pralese a vesničani měli solární panely celkem běžně. A tohle se taky za pár let zlepší.
    PES
    PES --- ---
    SUMAC: v CLR to ovšem také dělají proto, aby se bez toho právě prakticky nic ani udělat nedalo a populace byla pod kontrolou...
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CRAZY_IVAN: jo jeste jsem zapomnel na Pakistan a Banglades, vschno potencialne mista kde s nebavime o bohem zapomenutych vesnicich, ale o milionovych slumech na rozloze Zizkova primo v cetru zeme.. Zalezi jak moc restriktivne se k tomu postavi tamni vlady, v CLR to vyresili uz davno tak, ze cela populace vcetne nejvetsich der v Tibetu a Ujgursku maji uz ted internet v mobilu, pouzivaj to pravidelne i babicky na venkove pac se bez toho neda udelat uz pomalu nic, ani koupit zelenina na trznici.
    PES
    PES --- ---
    CRAZY_IVAN: tak oni by měli někteří vidět a zažít ten americký venkov ve "fly-by states", tam sice obvykle mají elektrickou soustavu, ale tahat tam Internet kabelem dost nereálné (na xDSL je to moc daleko, takže po tel. linkách prd rychlost, na optiku zase často i kilometry - doslova - mezi klienty)...
    ...stejně tak "divoký západ" (hory v západní části kontinentu) - tam nejen kabel, ale i rádio (propagace signálu v terénu) je problém.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    SUMAC: ano, tohle bylo pro kontext. Myšleno tak, že ani ve vyspělém státě je budování infrastruktury problém. Cena technologie půjde dolů (už teď ta cena terminálů je jinde než na začátku) a časem půjde určitě i měsíční tarif dolů. Takže je to jen otázka času, kdy se prostě na internet složí jedna vesnice. A stane se to spíš než taháním kabelů po zemi.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CRAZY_IVAN: USA ale neudela 2.9 miliary lidi, tohle je prevazne Indie a Indonesie/Malajsie plus huste zalidnene casti Afriky, kde to zije vsechno ve slumech kolem velkych mest.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    (to jen pro kontext, že i v bohaté zemi je to problém)
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    XCHAOS: Unfortunately, 22.3 percent of Americans in rural areas and 27.7 percent of Americans in Tribal lands lack coverage from fixed terrestrial 25/3 Mbps broadband, as compared to only 1.5 percent of Americans in urban areas, according to a recent report by the Federal Communications Commission.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JARDABEREZA: ano, zajímavý graf, neznal jsem. Ale většina z těch 2 miliard nežije v nějakých odlehlých lokalitách. To může být i v hustě zalidněných částech světa, kde ale lidi nemaj peníze na vlastní terminál (ani na mobil, natož notebook) a nebo na měsíční paušál. Nebo nemají stabilní dodávky elektřiny (někteří z nich). Pokud jsou na tom takhle, tak řešením není ultradrahý satelitní internet s poměrně vysokým paušálem, ale spíš nějaké komunitní wi-fi a lepší redistribuce secondhand počítačů a mobilů. Tím nezpochybňuju užitečnost satelitního internetu, ale cenové relace budou vždycky takové, že dostupnou kapacitu vykoupí boháči na jachtách, aby přes to gamesili nebo čuměli na internetovou televizi a youtube, a v těch zapadlých vesnicích vždycky bude řešením spíš nějaký levný místní bezdrát, který nakonec na jednu broadbandovou linku za pár dolarů měsíčně pověsí tisíce koncáků...
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KOUDY: Ten market má pořád potenciál 2 940 000 000 lidí. Já si zase říkám, proč tahat kabel do každé menší vesnice... mohli by mít ve vesnici celphone tower se starlink terminálem a věž by to přesdílela jako mobilní signál/internet všem v dosahu. Bude to pomalé, ale bude to tam. 40 % populace pořád ještě bydlí na vesnicích (celosvětově)

    V minitaturní Evropě, kde máme dobrou infrastrukturu k tomu není moc důvod, ale všechny kontinenty nejsou stejné. Já bych se představil tak půl miliardy o dekádu později.

    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Tak tohle bude dobry v nejakejch remote lokalitach..na jachtach..zaoceanskejch lodich apod..Nerekl bych ze to vyuzije vic nez treba 50 milionu lidi na planete. Ted jsme snad nekde kolem 2 milionu aktivnich uzivatelu.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Mi přijde, že se na to pořád díváte pořád evropskýma očima. Zajímalo by jaké je pokrytí v rozvojových zemích. Tam se životní úroveň zvedá celkem rychle a brzy z nich budou noví zákazníci. Co se týče např. Afriky tak některé země úplně přeskočili dlouhé období telefoních linek (nikdy je neměli) a začínají rovnou s mobily.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: ano, ale poptávka tu je a dosah sítí postupně roste. satelitní sítě jsou řádově nákladnější a okno příležitosti, během kterého jsou konkurenceschopné i jinde, než v mezních případech (paluba lodi, letadla, odlehlá divočina...) se bude postupně zmenšovat.

    (což je dobře, protože nikdo nechce atmosféru zamořit hliníkem z milionu zaniklých družic....)
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: pevné sítě (alespoň v "civilizovaných zemích") si také nelze jen tak kopat/věšet bez povolení...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam