• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    KAERO
    KAERO --- ---
    PES: a jeste bych dodal ze je potreba myslet i na index lomu, opticke kabely budou mit 1.3 az 1.5, takze rychlost svetla 70 - 60 % rychlosti ve vzduchu/vakuu. Ale nevim jake zpozdeni udelaji opakovace, retranslatory atd.?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    E2E4: 18/3 to asi muselo bejt nejaky vyjimecny minimum, ja kdyz si udelam bonding lte+starlink, tak z 100/10 jsem na 300/30, starlink je typicky u nas 200/20-50 a upload je skrz to fajn.

    nejblizsi optiku mame 6 km, trubky v 90s cetin kvalite jsou v zemi, ale nikdo to jimi protahnout nechce.
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    E2E4: Kdesi jsem četl, že to hodlají používat burzovní microtraders, kteří algoritmicky zadávají prodejní a nákupní příkazy na burzách na opačném konci světa -- prostě algoritmus na New Yorkské burze zachytí signál, který vyhodnotí jako "tohle zamává i s cenami v Japonsku" a přes Starlink pošle packet počítači na Japonské burze, který ihned zadá příkaz k nákupu nebo prodeji příslušných akcií, u kterých se bude očekávat růst nebo propad; zatímco pozemní spojení bude mít celkovou latenci na té vzdálenosti ~ 300 milisekund (nebo víc), tak "po orbitě" to bude za 70 milisekund v cíli, a předběhne to všechny ty "socky", co jsou připojené pozemně.
    PES
    PES --- ---
    E2E4: musíš mít ten "kus skály" na dobrém místě...

    Btw. překvapilo mne třeba kolik mají kabelů Faerské ostrovy (i když ti jsou drsní už svými podmořskými i pozemními tunely, kterými propojili už téměř všechny své ostrovy a zpřístupnili pohodlněji i původně špatně dostupné části ostrovů)...

    ...naproti tomu třeba Falklandy nic (alespoň nic oficiálně zmapovaného), ale tam nejde moc očekávat jakoukoliv sebemenší vstřícnost od Argentiny a skrze Atlantik už je to pro ně moc daleko (a nejsou žádný potenciální hub).
    E2E4
    E2E4 --- ---
    OMNIHASH: tím spíš to hovoří o dobré konkurenceschopnosti optických kabelů v pokrývání řídce osídlených oblastí..
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    E2E4: technicky na Svatý Heleně se to vyplatilo, páč z ní dělají jihoatlantickej kabelovej hub, že kterýho se bude obsluhovat půlka států kolem.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    PES: Hlavně ve vakuu se světlo šíří rychleji než ve skle nebo plastu, kde to jede jen na cca 70% rychlosti.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PES: takovou skupinu uživatelů si právě nedokážu představit. mobilni připojení v pustině a latence malá ve srovnání s geostacionárním satelitem je super.

    Ale je ti pak už úplně jedno, jestli máš latenci z Afriky do Evropy 250ms nebo 200ms.
    PES
    PES --- ---
    E2E4: tak bude to flexibilní v mobilitě a možná lepší latence na mezikontinentální komunikace - ale samozřejmě to bude omezená skupina uživatelů, pro které to bude vhodné/výhodné.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PES: v tom práve nevidím žádný smysl - výrazně nižší kapacita / vyšší náklady za o něco nižší latenci, která ale bude pořád dost velká - nevím kdo by to k čemu mohl potřebovat.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    NSF
    NASA releases footage of the second flight of Starship (IFT-2), including that taken from the WB-57 tracking plane. It does not include hot staging views. These are multiple clips edited into order.

    https://twitter.com/NASASpaceflight/status/1755636732005872066?
    PES
    PES --- ---
    E2E4: o mně to vysvětlovat nemusíš, já ještě techniku a fyziku znám až na nejspodnější úrovně ;-) ne jak moderní frikulíni, kteří akorát kloužou po povrchu skrze framworky a vizuální nástroje, které je dokonale odstíní od reálného světa ;-)

    P.S.: Zajímavé budou ty latence typu Stanice-StarLinkA-laser-StarLinkB-Stanice třeba na trasách právě kde kabel příliš obchází kontinent (Evropa-Jižní Afrika anebo kličkuje Evropa-Asie skrze Středozemní a Rudé moře + kolem SA a do Indie a JV Asie).
    PES
    PES --- ---
    PER2: Tak kdyby byl co k čemu, tak jelikož ví přesně které terminály šly na UA, tak v pohodě zablokuje cokoliv jiného v RU i kdyby si to aktivoval sám princ z Dubaje...
    ... jenže v tomhle je EM zrovna strašnej sráč.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PES: tak urcite, latence zalezi na delce drahy. Zalezi kde ma Starlink pozemni upstreamy (a jak vedou opticka vlakna k nim).

    Realne.

    Latence Starlink v CR (horska chata v krkonosich, asi 14 dni zpatky, zdroj speedtest.net appka proti nejakemu ceskemu cili) je 35 ms. Rychlost 18/3 Mbps. Cena nevim, ~1700 Kc mesicne + ~7000 Kc jednorazove?

    Na kabelovce (Praha, ex UPC) mam latenci do brna (rekneme ze je to z prahy stejne daleko jako do krkonos, brnet.cz) 13 ms, rychlost 300/20 Mbps, za asi 400 Kc.

    Na optice napr. pe3ny net to bude neco jako 4 ms, 1000/1000 Mbps, 450 Kc.

    Starlink je tedy nekolikrat horsi a nekolikrat drazsí nez ty rychlejsi alternativy, ale ta rychlost i latence jsou pro bezne zpusoby pouziti uplne dostatecne.

    Na pripojeni na cestach je to drazsi konkurence mobilnimu pripojeni s jinou strukturou nepokytych mist (typu silnice v lese vs puste oblasti obecne u mobilu).

    Ale na pripojeni v pustine kde nic jineho neni je Starlin nejlepsi - ostatni satelitni internety jsou na tom s cenou a rychlosti podobne, ale maji vetsinou velkou latenci danou geostacionarni obeznou drahou. Nevim jak jsou na tom LEO satelitni internety, napr. Eutelsat OneWeb, hadam ze to bude podobne jako starlink.

    Nejak nevidim, proc by se tahle cisla mela fundamentalne zmenit.

    I na ty St Helene se (nejak, za cenu exkluzivity?) vyplatilo udelat podmorsky (=typicky drazsi nez pozemni) kabel 1000+ km jen pro ne, a to jen pro potreby ~4000 lidi.
    PER2
    PER2 --- ---
    tak treba je elon vypne, kdyz je to ta valecna zona a on nechce treti svetovou, zejo?

    The Ukrainian military reports that Starlink has begun to be delivered en masse to the Russian military through Dubai, the accounts are activated and work in the occupied territories.
    PES
    PES --- ---
    E2E4: btw. na tu delší dráhu pozor! některé ty optické kabely mají tisíce km (zvláště pokud se obtáčí kolem kontinentů) a tam může spoj na orbitu do výšky těch cca 400km (samo pod úhlem to bude více, ale rozhodně pokud oba vidí na stejnou družici anebo až budou mezi-družicové laserové spoje běžné v provozu StarLinku) přímým směrem vyjít i kratší...
    PES
    PES --- ---
    E2E4: je flexibilnější (StarLink), ale kabel je kabel (a to platí vždy a všude, že drát či optické vlákno prostě má nad rádiem své výhody)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ech, asi to bude marné, když vidím tady tu diskusi..

    starlink má víc use cases než dřívější satelitní internet, což je super..

    ale ty fundamentální rozdíly (omezene pásmo, nutnost vysílat a udržovat družice, jejich cena, vyšší latence díky delší dráze, speciálni technologie oproti komoditní technologii optických siti) pořád zůstávají.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    OMNIHASH: jednoduse, soukroma firma "zainvestovala" podmorsky kabel, na ktery prispeli britska vlada, ale i EU (jenom ta 30 mil. liber), a mila soukroma firma pozadala mistni samospravu o vyhlaseni monopolu a zakaz vsech zarizeni, vcetne Starlinku, ktery by umoznili monopol sokromnika obejit.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PES, OMNIHASH: afaik Falklandy jsou na tom podobne ... minimalne tusim plati, ze pri prijezdu musis hlasit veskere satelitni telekomunikacni vybaveni dovezene na ostrov
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam