• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOUDY: no ono to zní jako výmluva moc hezky, ale bylo to dost jinak. v roce 2021 jsou akcie TW na ATH (60B), na přelomu roku 21/22 spadl marketcap na 30B. v lednu 2022 začal elmo skupovat akcie a stává se hlavním akcionářem, v dubnu 2022 zveřejnil akvizici nákupu firmy. do doby stažení akcií z trhu se marketcap prakticky nezměnil (30-37B). potřeba si občas přiznat, že TW musk dojebal svým neurotismem a nekompetencí v r 2023 a ne plakat na zlý kluky. natáhli ho max o pár miliard, odepsání asi 50% hodnoty si chlapec zařídil sám :)


    Twitter (TWTR) - Market capitalization
    https://companiesmarketcap.com/twitter/marketcap/#:~:text=Market%20cap%3A%20%2441.09%20Billion,cap%20according%20to%20our%20data.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    VON_GILOTINE: no ved praveze som si precital ten clanok a nie titulek, takze som si vsimol ten nenapadny wording

    "Tesla workers may have reason"
    "According to unnamed sources cited by Bloomberg"
    "“Obviously you don’t want to cut,” Man said, referring to Tesla’s staff. “But I think they have to.”"

    clanok ma kredibilitu asi ako ked musk tweetne nejake meme... prepusta sa vsade (u nas tiez vyhadzali polku firmy a neboli to len lenosi), ale pre miestny crowd je to obvi newsworthy :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SEJDA: to byl můj původní point, vizionáři jsou overrated, fungují hlavně díky hype faktor. :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VON_GILOTINE: jo, v podstatě žádný inovace nebyly, s jednou výjimkou - vlastním procesory který jsou úspornější.

    a byznysove dobrý - vyšší ceny který nepodkopavaji obrat.

    normální business maturity cyklus. (teda tady stojí za to vypíchnout Microsoft, který z business maturity a stagnace udělal inovací úspěšným přechodem na cloudove služby)

    nevím jaký je ekvivalent tohodle u Elona. Obrat u FSD, který pořád není fsd? nebo je to už mature a saturovány a konkurence dělá totéž atd?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    E2E4: ja ja jsem to spise myslel tak, ze i kdyz dva delaji totez, neni to totez .. no a ten jeden je milovany konspiratory a ten druhy nenavideny :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SEJDA: tak ono to je obecně elektromobil (sirsi nasazení, rychlejší změna infrastruktury, oze akumulační efekt a v důsledku toho rozvoj oze, rozvoj efektivity - akorát benzín do rikšy je levnej) nebo Smart car elektromobil (luxus, "vyřešení" dopravy samoriditelnymi auty - akorát pomalejší nasazení).
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    E2E4: muezeme jenom hadat, jestli bude v roce 2025 vyrobeno vice elektrickych riks pod nejakou otevrenou licenci. Anebo Muskovych luxusnich EV ..

    ARAON
    ARAON --- ---
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    VON_GILOTINE: Steve Jobs je už 12 let po smrti. Jestli jim chybí nebo nechybí vizionář to nevím. Ale co se týče prodejů, tak pořád mají velké tržby, marže a velké zastoupení na trhu a hodnota akcií je all-time high.

    KOUDY: Apple nevymyslel koncept smartphonu. Uměl to ale dobře načasovat a pohlídat si spoustu věcí jako cenu/kvalitu atd. https://www.csfd.cz/film/613454-spolecnost-general-magic/prehled/
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ARAON: SEJDA: jo tak to rozhodně, to že teď dělá různý humanitární projekty atd je bezpochyby.

    ale co tenkrát? v době DOSu? Windows ? přitom nějaký impact nepochybně měl, velkou firmu taky vybudoval..

    a teď porovnejte s Jobsem. divné že?

    a jak se bude o Elonovi smýšlet za 20 let, jako o Gatesovi? hůř? když bude jeho retardni maga trajektorie pokračovat a v byznysu se mu nebude dařit?

    (Twitter je byznysovy a PR úspěch, po kterém všichni Elona miluji ještě víc, to nemůžu říct.)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    PALEONTOLOG: takovou value mel twitter uz predtim. Jen tu value nafoukli aby ho obrali. Proto chtel z dealu vycouvat :). Jen rikam ze jak tu nekteri 4D sachisti psali, ze twitter nebude fungovat, tak se to uplne nestalo :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KOUDY: "Apple neni nikdy prvni v hardwaru" - s tim bych si zas dovolil nesouhlasit, at uz tehdejsi Air nebo dnesni M1/M2 jsou velmi zajimavy HW, ktery posouva cely segment laptopu uplne stejne, jako iPhone posunul cely trh smartphone

    " neco udela fakt dobre, jednoduse a pouzitelne," se nijak nevylucuje s mym "ten kdo vymysli jak je prodat co nejvic lidem"
    za prodejem co nejvic lidem nemusi byt nutne marketing, ale klidne i to, ze nabidnes nejakou "killer feature" (jako napr. jednoduchost a pouzitelnost), kterou konkurence nema

    "pak ta sama pulka pujde a koupi si iphone." - no, thank you ... v ramci "vote by wallet" jsem ochotny zaplatit vic (at uz v penezich, v redukovanych funkcich, nebo nizsim uzivatelskem komfortu) za to, ze nebudu mit vubec zadny vyrobek od tehle lidi/firem
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    E2E4: jasne. Bill i ted, v duchodu, tlaci rizikove porojekty: antimalarika, hygiena, vzdelanost. Je sranda porovnat si svet podle Muska: zombie apokalypsa s luxusnimi EVy, solarnimi panely a internetem, se svetem podle Gatese: vzdelana solidarni spolecnost.
    ARAON
    ARAON --- ---
    E2E4: Gates rozhodne udelal hodne pro rozsireni zachodu v Indii. To se mu musi nechat.
    ARAON
    ARAON --- ---
    KOUDY: Hmm. Twitter celkem nezadrzitelne klouze smerem k nepouzitelnosti. Pod kazdym tweetem je ted misto reakci hromada clickbait picovin, generovana tunou zjevnych (ale placenych botu). Ten "rust" je podle me drobatko vycucany z Elonova prstu.

    Ale nejsi nahodou ve spatnem audirku? Tady se prece Xitter neprobira. Tsk tsk.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOUDY: 6000 lidi nebylo potreba, koudy pls

    See the value of Elon Musk's X plummet 72% in one chart
    https://qz.com/elon-musk-x-twitter-value-drops-2023-1851136401
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SEJDA: JARDABEREZA: já to říkám furt, vizionáři jsou overrated a jejich inovace vlastně vůbec nejsou inovativní..

    Jen umí udělat hype nebo jinou formu marketingu.

    by mě zajímalo, zda tu někdo z vás považuje za vizionáře Billa Gatese.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    kdyz jste tak nakousli vision pro, premyslel jsem, jak by to mohl pojmout Musk - s neuralinkem - a udelalo se mi nevolno :D
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    QWWERTY: Apple neni nikdy prvni v hardwaru. Je prvni vzdycky v tom, ze neco udela fakt dobre, jednoduse a pouzitelne, ikdyz uz to na trhu je. U Vision Pro je to treba tem seamless prechod z AR do VR, nebo ovladani jen prstama, detekci oci + samozrejme precizne vyrobenej kus hezkyho designovyho hardwaru. Muzes se podivat na tisic recenzi na youtubu, kde to srovnavaj treba s meta questem3 a rikaj ze ten vision pro je uplne jinej zazitek.Je to daleko preciznejsi, netrha se to, je to ostry atp. Samozrejme je to tezky a baterka vydrzi par hodin. Je to verze PRO za penize jako microsofti hololens. Treti verze tohohle hardwaru tak za pet let bude pouzitelna, o 70% levnejsi ve verzi "air" a ne "pro" apod..Je to nicmene opet dalsi vec se kterou apple zmeni svet a celej trh. Stejne jako s iphonem, nebo treba s airpods, ktere veskera konkurence do roka okopirovala.

    Musk je uplne stejnej vizionar jako byl Jobs a stejne tak je to despotickej a egoistickej manazer a vudce. Jobs lidi vyhazoval bez emoci. Rikal ze kdo neprijde do prace v sobotu, v nedeli uz nemusi chodit vubec atp..a lidi ho miliovali, obdivovali a chteli pod nim pracovat, protoze vedeli ze z nich vymackne to nejlepsi a ze je to clovek kterej meni svet. Musk je to samy. Kdyby zil dneska Jobs, tak ho tu taky pulka klubu bude pomlouvat za jeho nazory, ale pak ta sama pulka pujde a koupi si iphone.

    o Twitteru tu vsichni psali ze do roka krachne. Ze Elon je manazer nahovno kdyz vyhodil 6000 lidi z 8000 a ze se to cely zhrouti a twitter bude v pici. O rok pozdeji Twitter roste, 6000 vyhozenejch lidi tam ocividne nebylo vubec potreba a ti pomlouvaci kteri mleli o tom ze vsichni prejdou na mastodon jsou spolu se stovkama milionu uzivatelu na twitteru dal :)
    CHAOS_RK
    CHAOS_RK --- ---
    PER2: nebo Babylonskou vez ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam