• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TOXICMAN: pod úrovní "bohatý investor" (nedejbože investorka) už existuje jen opovrženíhodná příčka "zbohatlý investor". (zn. smaragdový důl)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    TOXICMAN: no vždyť ano, tohle vymyslely ty firmy s appkou na nákupní seznam, který předstírají že mění svět k lepšímu.. na což zaměstnanci skáčou a makaji a když byznys dojde do exitu, zakladatel a investoři zbohatnou víc než byli dřív, prostě byznys..

    pointa byla, že tenhle princip je starej, není to Elonuv vynález.

    a funguje, i když vize lepšího světa je svět s appkou na nákupní seznam. pomysli na těch ztracených hodin života na celý planetě, když člověk musí semtam do obchodu 2x. :)

    Elektromobily legit.. mise na Mars mi už tolik smyslu nedává, viz film "don't look up".

    ale Twitter?! jak ten zapada do master planu? za ty prachy by byl na Marsu už dvakrát.. :)

    a proč chce aby zaměstnanci byli extréme hardcore Twitter 2.0, o jakou vizi tam jde? x.com everything app zahrnující .. nákupní seznam? :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    E2E4: za mě teda solidní blábol

    "předstírá se, že firma je na nějaké misi změnit svět k lepšímu" - to může předstírat třeba firma, která dělá nějakou appku na nákupní seznam nebo co já vím, lednici s wifi

    ale brain interface?
    nebo Tesla?
    Master Plan byl publikovaný v roce 2006 - "because the overarching purpose of Tesla Motors (and the reason I am funding the company) is to help expedite the move from a mine-and-burn hydrocarbon economy towards a solar electric economy, which I believe to be the primary, but not exclusive, sustainable solution."
    ... je to pořád předstírání nebo prostě vize? plán? a jeho postupná exekuce, pochopitelně jako se vším, se spousty problémů, slepých cest a zpoždění

    "bohatí zakladatelé a investoři ještě víc zbohatli" - ty kráso... takže už zlý bohatý investor... kde jsem to už jenom slyšel
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Tesla is 'no longer compute constrained', running out of excuses for self-driving | Electrek
    https://electrek.co/2024/03/25/tesla-no-longer-compute-constrained-out-excuses-self-driving/
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    E2E4: elon si koupil freespeech platformu a je mu jedno za kolik, stejne jako bezosovi je jedno kolik dal za washington post.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SATAI: slusnej kseftik.. jak velký je vlastně podíl vládních zakázek na byznysu SpaceX? třetina? polovina?

    možná tak dává víc smysl, že Elon udělal otočku do pravicového/MAGA influencera, spíš se takových zakázek dočká od republikánů než od demokratů ... ?

    ale byznysove mi moc nedává smysl 44 mld za Twitter, to je asi moc? nebo nějakou nenulovou hodnotu má, dejme tomu poloviční, a 20 mld za zisk zakázek za cojavim 5-10 mld ročně se asi vyplatí ?

    jen spekuluju a dost možná je to nesmysl, že pořád je tam hlavní to že si miliardář koupil hračku a megalomanie s x.com.. a celkově jeho názory, např na mezinárodní otázky, propadáni konspiracim apod jsou pořád stejné.
    PES
    PES --- ---
    SATAI: trochu mi to připomíná náběh na stav planety Quinta v románu Fiasko od Stanislava Lema :-(
    SATAI
    SATAI --- ---
    Alespoň nějaký rozbor...

    If SpaceX's Secret Constellation Is What We Think It Is, It's Game Changing (Updated)
    https://www.twz.com/space/if-spacexs-secret-constellation-is-what-we-think-it-is-its-game-changing
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: hm a preco tu nemame rozjete neco podobneho? vsak to mozu skusat uz 10 rokov... https://www.tesla.com/legal/additional-resources#patent-pledge

    prototypes are easy, production is hard... urcite sa o to pokusalo kopu ludi, ale ked sa dostali z tej prvotnej euforie a narazili na zed rutinnej reality, tak zistili, ze nie su az taki psychopati, aby to dokazali potlacit dalej
    aspon teda v oblasti vyroby automobilov a rakiet to bude urcite tazsie ako uviest na trh napriklad novy telefon
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PER2: pohlad z druhej strany
    NANUQ
    NANUQ --- ---
    KAERO: OMG...."..jewish question Rocket man" znamená rýpnutí do Muskových názorů na "židovskou otázku", nikoliv na jeho názornost / vyznání. Nijak nehodnotím zbytek videa, ale youtuber rozhodně neříkal "Musk = žid = špatný".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VON_GILOTINE: tak ty miliardy jsou virtuální asi jako kapitalizace kryptoměn. Kdyby vrhli na trh všechny akcie, který maj tu teoretickou hodnotu, tak tržní cena půjde docela dolů...

    Nejsem fanoušek ekonomické oligarchie, je to stejně samoindukující se forma totality jako jakákoliv jiná, ale trh je prostě jen mechanismus, který je nutné pochopit, asi jako dynamiku proudění plynů nebo gravitaci. Nemůžeš se podělit o něco, co fakticky nemáš: čím větší částka, tím pravděpodobněji kupec toho všeho najednou ani nemůže existovat (převzetí Twitteru v tomhle ohledu byla vyjímka).

    Jistě nějakou cash má. Ale kdyby se "podělil", byko by to jako vypustit balón. Peníze jsou ordinální, ne kardinální veličina. Ekonomika takhke nefunguje (jakkoliv mi teda nijak neimponuje, jak funguje).

    Hlavolam je jednoduchý: je potřeba přijít na to, jak by menší a střední firmy mohli disruptnout monopolní model oligarchů. Ale za tím modelem stojí ekonomická síla Číny a její kontrola rostoucí časti strategických surovin. Třeba Amazon prodává cetky vyrobené v Číně: vyhrál soutěž o nejrychlejšího postrkávače krabic. Elonovy firmy jsou v tomhle přeci jen na Západě trochu jiný fenomén...

    Věřit v hodného oligarchu, který se podělí, je taky blbost: cílem by mělo být, aby ani nevznikl. Lidstvo historicky dokázalo zkloubit soutěživost s kooperací a realizovat cíle i jinak, než skrze faraóna a jeho hierarchii. Ale to neznamená, že nepotřebujeme některé věci, co Elon dělá. Je jen nutné vymyslet to líp a nepotřebovat ho...
    SATAI
    SATAI --- ---
    YMLADRIS: pořád to samé, protože většina lidí se téhle péče nedočká


    E2E4: ;-)

    Silicon Valley - Making the World a Better Place
    https://youtube.com/watch?v=B8C5sjjhsso
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    E2E4: to jo no. a co teprve co budou delat vsechny ty pecovatelky, az chromi zacnou chodit a slepi videt. melo by se to peclive promyslet, zda ty inovace vubec stoji za to
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    YMLADRIS: Zkus tohle, dá ti to trošku náhled do korporace kde se očekává že budeš dělat 25/7
    Nevím jestli si přišla do styku s nějakou globální korporací jako zaměstnanec. V principu jde o to, dostat z tebe co nejvíce a zaplatit ti co nejméně.
    Na konci jde vždy jen o peníze, občas schované za uslechtilou myšlenkou.

    ‎Host Lucie Výborné on Apple Podcasts
    https://podcasts.apple.com/cz/podcast/host-lucie-v%C3%BDborn%C3%A9/id690453573?i=1000626803111
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: ty jses snad posedla
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Takovej realnej socialismus. Za minimalni plat se mas sedrit pro dobro vsech aniz z toho cokoliv kdy budes mit a vsechju smetanu shrabne pan vyjimecny ktery te jeste vyhodi a serve za to ze nedelas 23h denne jako on. O tech xx bn dolaru se s tebou nerozdeli ani omylem. Jak tohle nekdo muze zrat a jeste sirit..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    YMLADRIS: to je ale dávný vynález VC silicon valley start-up kultury.

    předstírá se, že firma je na nějaké misi změnit svět k lepšímu, ale ve skutečnosti je to jen motivace pracovníků aby pracovali rychle a přesčas (viz ostatne ten screenshot, který po té práci přímo volá) a nemuselo se jich najímat tolik. aby firma rychle obsadila trh a bohatí zakladatelé a investoři ještě víc zbohatli. často je tam ještě dodatek, že abychom ten svět zachránili, musíme předtím vydělat peníze. pak už se z toho stane jen to vydělávání peněz.

    viz třeba Uber, který chtěl změnit svět tím že si kdokoliv s autem může přivydělat. ve skutečnosti šlo o to prevzit a monopolizovat trh taxislužby a vydělat penize.

    A konkrétně Bezos, eh, v čem že to chce změnit svět k lepšímu?

    ano, někdy to má i pozitivní vedlejší efekt (uber zlevnil taxíky) ale za cenu negativních efektů které jdou jaksi proti tomu změnit svět k lepšímu (i když mame výbornou MHD, jezdím hodně Boltem, protože to stojí kilo, planeta děkuje a Bolt mezitím předstírá že je uhlíkově neutrální)

    nakonec asi jediny kdo skutečně něco pozitivního udělal s těmi vydělanými miliardami je nesympatický Bill Gates..

    nevím kde je tohle popsány obecně, ale pro snadné a zábavné porozumění doporučuju seriál silicon valley. (podle lidí co se v tom prostředí pohybují to tam skutečně takhle funguje)
    PER2
    PER2 --- ---
    Starship Flight 3 - Liftoff Audio Experience and BTS Trailer
    https://youtu.be/mPxmLSt5Pp4
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: ale to já většinu života když už jsem pracoval, tak jakoby na tom záleželo (a měl z toho houby, protože korporát mi seberealizaci nenabídne)

    Já jsem rozhodně šel a udělal to.. 3-5x v životě. Ale něco takového jde udělat, aniž by se člověk stal oligarchou. A kdyby Elon ve správné fázi udělal něco trochu jinak, tak máme desítky a stovky Elonů, jakého jsme ho chtěli mít - a ne jednoho egomaniaka.

    Ale je pravda, že třeba zapojit se do Copenhagen Suborbitals je asi nejbližší (geograficky i jinak) alternativa pro lidi, co by chtěli stavět rakety. Akorát to není placená kariéra...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS: to o čem mluvíš je ten e/acc movement (pracuj na něčem s intenzitou jako by na tom fakt záleželo), ale má to zase ty Moloch vibes

    PER2
    PER2 --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam