• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    OMNIHASH: To si prave myslim ze nenastane. At je Elon jakykoliv, par zobecneni ktere uvadel a uvadel je verejne jako prvni - jsou platny a v nejake podobe prejimany v oboru.

    - Treba mnou zminovany system hodnoceni baterii (1-5) vzhledem k pripravenosti do vyroby: [PETER_PAN @ ENERGIE - ALTERNATIVNÍ ZDROJE - BUDOUCÍ ZDROJE ENERGIE]
    - Nebo ze vrtulova elektricka letadla davaji smysl uvazovat od energeticke hustoty clanku 400+ Wh/kg
    - Nebo (a tim reaguji na tvuj post) ze elektricke bude vsechno kromne raket. Jako take bych si pral nejakou antigravitaci, ale obavam se ze tohle hned tak nebude (ve srovnani s tim jak hned bude treba prvni zakladna na marsu)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    KAERO: jo plus máme clr a už I indii co si modifikovala ruskou techniku na pilotovane lety plus státy jako UAE a Saudi s vlastní kometcnimi i vědeckou aktivitou. Pokrok to určitě je.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: těch možností jsou mraky a zrovna solární výtah nějak extrémně super není, rozhodně ne pro první generace. To spíš různy fakt dlouhý lineární urychlovače.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: jedině pravý Orbitální výtah (A.C.Clarke) anebo (anti)gravitační motory...
    ...to první bych možná v nějaké relativně vzdálenější budoucnosti asi připustil (nanomateriály superpevné - prostě ten ACC to předpověděl celkem realisticky), na to druhé to (v rámci fyzikálního modelu a výsledků experimentů) zatím nevypadá ani náhodou (samo, může se povést, že nějaký "blbec co nevěděl, že to nejde" náhodou zakopne o antigravitaci - ale to spíš bude dřív v běžném komerčním provozu ta fůze)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KAERO: pokrok bude, až se přesuneme od chemickejch raket k nějaký smyslupnější metodě, tohle je furt jenom takový šolíchání na mělčině, akorát sme hrdě odložili nafukovací rukávky...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    KAERO: Tohle se nelibi uzivateli von_gilotyn!
    KAERO
    KAERO --- ---
    Pokrok v kosmonautice? 15 let zpatky si vetsina tukala na celo co ze to je za nesmysl pristavat s raketou zpatky na kosmodrom.
    Pokrok v kosmonautice? Dneska je soukromych firem co stavi rakety jak hub po desti.
    Pokrok v kosmonautice? Rekord v poctu lidi na obezne draze najednou roste.
    Pokrok v kosmonautice? Vyslat malou sondu si dneska muze dovolit kazdy obcan vyspelejsich zemi.
    Pokrok v kosmonautice? Soukrome firmy posilaji sondy na mesic, kdo to kdy slysel!
    Pokrok v kosmonautice? Soukrome firmy stavi vlastni stanici na obezne draze.
    Pokrok v kosmonautice? Pocet druzic na obezne draze roste doslova raketovou rychlosti.
    Pokrok v kosmonautice mozna neni tak rychly, jak si nekteri maluji po precteni nejakeho scifi, ale je naprosto zretelny. A hlavne vesmir se komercionalizuje.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    VON_GILOTINE: zájem se prostě více upnul na výzkum pomocí sond, robotů, dalekohledů, detektorů a jiných udělátorů...
    ale ono to přijde
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    VON_GILOTINE: Raketoplanyt byla nejaka etapa, pro sve obdobi dobra, ale prekonana. MIR byl experiment ktery svuj ukol splnil.
    ISS se pouziva intenzivne a je tim hlavnim co umoznuje kontinualni vyvoj v kosmonautice (vc. treninkovych veci, udrzovani toho know-how) a s tim upgradem za posledni roky tam jdou delat dalsi a hodnotnejsi experimenty. Ale, je to zase experimentalni platforma bez jejichz poznatku by treba budouci zakladna na mesici nebyla mozna atd. (resp. by nektere veci musel objevovat).
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KOUDY: afaik bylo jádro sporu v tom, že si Elon nějakejma kličkama zajistil nepoměrně víc hlasovacích práv, než kolik má akcií, a tyhle bonusy přes ně tlačí na sílu... ale vím kulový o problémech investičních bankéřů v pozdním kapitalismu...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    JIMIQ: jako ze svym tweetem zaridil aby se prodalo 2 miliony tesel rocne a postavilo se pet gigafactories po svete? Zajimava hypoteza..:)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    a nebo prostě Elon podváděl a zaváděl a soud to správně vyhodnotil, že na ten bonus nemá nárok...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    JIMIQ: Asi byl investor nasrany ze za svoji investici vydelal jen stonasobek..a nebo chudak shortoval..tak se rozhodl chudakovi Elonkovi pomstit!
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    To má Elon z toho, jaký vymejšlí kraviny, aby nemusil platit i ostatním zúčastněnejm. Kdyby si neprodal 80% firmy, může vypsat dividendy, přihrát si ty prachy tak jako tak a je v klidu, ale ne, to by přišli k lizu i ostatní a on by místo slovenskýho rozpočtu dostal jenom bulharskej...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    KOUDY: řešíme to proto, že teď na to ten jeden drobný investor přišel a jeho právník mu řekl že to má asi naději na úspěch, tak to zažaloval

    aby pak za 4 roky nepřišel nějaký Koudy a neřekl "hele, už to platí deset let, nikdo si toho nevšiml, nikdo to nezažaloval, tak je to cajk" :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Elon Musk Apologizes for 'Incorrectly Low' Tesla Severance Packages
    https://www.businessinsider.com/elon-musk-tesla-apologizes-severance-packagaes-layoffs-2024-4
    bonus by chtěl ale platit severance package už ne :D ty teslovský taky doplatil až se do toho opřely média

    Musk is also grappling with lawsuits filed by four former executives of Twitter, now X. They're suing him for $128 million in unpaid severance. The plaintiffs, who were fired after Musk's Twitter takeover in 2022, are former CEO Parag Agrawal; Ned Segal, the company's former chief financial officer; Vijaya Gadde, its former legal chief; and Sean Edgett, its former general counsel.
    JONY
    JONY --- ---
    A dokonce ani na Sahaře nebo v Antaktidě nemusíš řešit problémy s radiací a dlouhodobým vlivem nízké gravitace...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Jinak ctu ze musi do 2028 splnit ten cil, aby mu vyplatili full bonus, takze moc nevim co tu v roce 2024 resime :) (clanek je z roku 2021)

    Of course, any list of financial reward in business needs to start with Elon Musk. Although not paid out yet, it was reported three years ago that the Tesla board had agreed on a 10-year bonus scheme in 2018 with its charismatic leader, worth US$55 billion. If the Space X Founder and Tesla CEO can drive the EV manufacturer’s market cap to a level of US$350 billion by 2028, then he will max out on his stock options and deliver the full bonus.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    E2E4: Ale bonus je za leta rustu. To ze diky tobe a tvejm vizim firma deset let roste o 8000% a pak se ji rok nedari a propousti, coz je normalni..zadna firma neroste do nebe..tak zacne setrit znamena, ze ten 8000% rust se nestal a ty jako CEO mas dostat bonus nula?
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    STARE_CASY: jenže "objevvani" ameriky a její osídlení bylo spojene s okamžitým přístupem k hromadě zalata a dalších surovin a urodne pudy, stačilo akorat vyvrazdiit lidi co je vlastnili.

    Osídlení Marsu nebo Měsíce nebo čehokoliv ve vesmíru bych já osobně přirovnal spíš k osidlovani Antarktiky a Sahary, kde nic není a bez obrovského množství prostredku ani nebude, nejde o to poslat tam tisíce lodi s venkovvanama z Irska, co si tam svépomocí postaví chatrče a budou tam hospodařit bez jakýchkoliv problémů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam