• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    E2E4: Rekord je 371 dní s nulovou gravitací. K těm 4 letům by ještě bylo potřeba přidat dobu letu... další 2-4 roky... dohromady 6-8 let. Možná by se daly postavit nějaké centrifugy pro simulování té gravitace nebo lepší cvičení. Oni cvičí i ve stavu beztíže na ISS.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SATAI: nebo právní systém místo "company town".

    JARDABEREZA: otázka taky je, jestli po 4 letech na Marsu v 1/3 gravitaci je ještě reálné se vrátit na Zemi, viz Heinlein - Měsíc je drsná milenka..
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    Proste vidim rozdil v tom, kdyz nekdo prijde s novym napadem a uvede ho do praxe a tim, ze vytvori modernejsi iteraci jiz existujiciho.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    OTAVA: jobs neni za vizionare oznacovan kvuli iphone (v dobe vydani iphone jsem mel uz svuj druhy smartfone, na pda nehlede).

    Je za nej oznacovan proto, ze mel vizi pc do kazde rodiny a diky macu se mu to povedlo. Byl jeden z tech, co koncept pc vymyslel v dobe, kdy pocitace mely velikost salu a budov ve vyzkumnych ustavech a "beznej" clovek se dostal leda k osmibitu. Byl jeden z tech, co udelal prvni pc a zacal ho prodavat. Jfyi.
    KAERO
    KAERO --- ---
    DZODZO: se mi libi vysvetleni zkratky MECO: most engines cut off
    A bude landing flip!
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    OTAVA: Snazim se jim tu ten rozdil vysvetlit uz tyden, ale marne.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    AVATAR: to můžeš říct o Jobsovi třeba taky - jenom dal dohromady existující technologie. Vznikl by součástky typ mobilu i bez něj? Asi ano. Ale prostě byl první a dotáhl použitelný a přitažlivý produkt do konce a dokázal ho prodat masám, stejně jako Elon.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    Ale je fakt, ze kdyz se za vizionare povazuje tenhle sasa, tak proc ne musk...

    AVATAR
    AVATAR --- ---
    SEJDA: jj jen voskovy kridla nebyla dostatecne pokrocila technologie :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    AVATAR: technicky vzato byl prvni kosmonaut a posledni vyzionar Daidalos, a jeho plan byla taky znovupouzitelnost. :D
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    E2E4: jo, ale ta vize neni jeho. Jen jako prvni zacal vyrabet elektroauta ve velkym, kdyz to technologie umoznila.

    To samy znovupouzitelnost raket. Neni to jeho vize (tu mel treba uz troska nakych sto let nazpet), jen to v te dobe nebylo mozne uskutecnit. Proto je jeden z nejznamejsich vizionaru verne.

    Vizionar musi prijit s novym napadem, elon s nicim novym neprisel. Jen vyuziva nove technologie k uskutecneni napadu opravdovych vizionaru.

    Jinak asi souhlas. V dnesni dobe prijit s originalni myslenkou je v podstate nemozny a predvidat budoucnost taky. Jen me nebavi tyhle superlativni vyrazy u cloveka, kterej dnes a denne dokazuje, ze je vlastne dost nevzdelanej a casto prezentuje nazory, ktere ti vzdelanejsi oznacuji za hloupe. A jeho 5d sachy jsou jen v hlavach jeho fanousku. Je to prachsprostej oligarcha napojenej na statni penezovody.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    JARDABEREZA: Ja podnikam pres 20 let. Me to rikat nemusis..a nemusis ani chodit na Mars. Staci se podivat na saudskej Neom a jak ho oklestili, protoze nemaj investory ani "najemniky" - https://www.neom.com/en-us

    Jen rikam ze jako civilizace se nejak vyvijime, takze kvantovy pocitace, fuze, elektricky auta, AI/VR/AR a dalsi veci jsou jen dalsi milniky na tehle ceste, stejne jako objevovani vesmiru, kolonizace jinejch planet atp..a je dobre, ze na zemi jsou lidi, kteri do tohohle strkaj prachy misto toho, aby si kupovali jachty, velky mansions a utraceli za vecirky s devkama a koksem.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KOUDY: V podníkání můžeš mít sebelepší vychytanou a perfektní službu/produkt, ale pokud nenajdeš uživatele, tak to bylo celý zbytečný a v podstatě jsi selhal. Nebo jak bys vyhodnotil scénář, že se podaří postavit na Marsu tunely, kde by roky zvládlo bydlet 10 000 lidí, ale populace by byla 0, protože by tam nikdo nechtěl bydlet? Úspěch? Neúspěch?
    SATAI
    SATAI --- ---
    JARDABEREZA: např. vzduch #kecy
    PES
    PES --- ---
    KOUDY: jen bacha na argumentaci - nemáš to prokázané u byť jen jediné cizí (mimozemské) civilizace...
    ... nemáš prokázanou ani jedinou cizí (mimozemskou) civilizaci jako takovou ;-))) (a scifi knihy také nejsou důkaz, jen přání a odhady/dohady)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Tyve to je jak resit ze na zakladne na mesici se bude zit nahovno, protoze tam neni kyslik ani mekac. Kazda rozvinuta civilizace proste kolonizuje jiny planety. Libovolna scifi knizka, strana 1. Nikdo snad neceka, ze na Marsu bude zivot pohadka. Je to jen proste dalsi krok pro lidstvo v objevovani vesmiru a pred timhle krokem imho stejne budou nejaky dalsi orbitalni stanice/hotely, zakladna/zakladny na mesici apod.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ESTEN: Upřímě, kdybych si měl vybrat mezi 4 lety vězení v nějaké věznici u nás, kde nejsou vyloženě těžké případy a 4 lety na v ranné kolonii na Marsu, tak bych bral spíš to vězení... měl bych tam lepší podmínky :-D
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ESTEN: dobře, tady je máš: vzuuum, věnuj je dneska do něčeho prospěšného:))
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    DRAGON: vrat mi par minut zivota. Vzdyt je to jen rehash toho, co snad v tomhle klubu vsichni vi (mozna krome pana ucitele).

    tl;dr: na marsu je zima, ma tenkou atmosferu, lita tam pisek, nema magneticky pole, puda je plna chloristanu.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    PES: Vsak takhle investori normalne fungujou..Sekvojaci investovali uz do boring company..Stejne jako jsou mezi investory Andreessen Horowitz, kteri investovali uz pred vic nez deseti lety do twitteru, facebooku, zyngy, airbnb, stripu apod. Velky investicni jmena a tusim ze Elonovi i pujcili stovky milionu dolaru na koupi Twitteru dva roky zpet. Nepovedla se jim v poslednich letech snad jen investice do yuga labs, coz jsou nft bored apes.

    tady kdyztak cesky

    Muskovo xAI má dalších 6 mld. USD od investorů, do konce roku chce dohnat ChatGPT | Svět hardware
    https://www.svethardware.cz/muskovo-xai-ma-dalsich-6-mld-usd-od-investoru-do-konce-roku-chce-dohnat-chatgpt/60729
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam