• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PER2: ano, mluvíme o SH
    PER2
    PER2 --- ---
    TOXICMAN: to je rec o boosteru a ne starshipe, ne?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    XCHAOS: tak zpět, skutečně před 4 roky zmiňoval kormidla, zajímavé

    https://twitter.com/elonmusk/status/1344327757916868608
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TOXICMAN: master plan to nebyl, ale pockejme si na 1. test zachyceni :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    XCHAOS: nemyslim že vůbec někdy byl plán přistávat na kormidla...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XBAHNO: ... což je rozhodopádně zajímavá změna plánů, protože dokonce kvůli chytání měnili úhel kormidel, že nebyly přesně do pravého úhlu... no, čeká nás ještě nejedno překvapení, evidentně...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JONAS3: mohl bys bejt klidně místní chytrák taky, já nevím, že tě to nebaví a radši se skláníš před géniem.

    Místní chytrák si musí na dané téma samozřejmě něco přečíst, a ano, ke to složitější, než naivní představy z dětství.

    Otázka je, když génius tušil, kde to prohoří (na což bohatě stačí být místní chytrák, jak se ukázalo), proč poatavil linku na sériovou výrobu neotestovaných plechovek a teď jich má několik rozestavěných v podstatě na odpis, protože ten detail bude muset změnit (cca někam k vizím původního ITS, jehož rendery nedělal génius osobně, ale najatí inženýři, kteří o to možná něco četli?)

    Jako tím nechci říct, že ten koncept jako celek neobdivuju a dosavadní výsledky nejsou úctyhodné... jen prostě některým slepým uličkám se možná dá vyhnout, no...
    PER2
    PER2 --- ---
    JONAS3: we will see
    "Note, a newer version of Starship has the forward flaps shifted leeward. This will help improve reliability, ease of manufacturing and payload to orbit."
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    PES: sledoval jsem to v praci bez zvuku, infografika zazeh neukazala, tak jsem se zeptal jestli peobehl nebo ne. thats all. Ale jsi hodnej :)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    MIKEFINDER: Aaaaha..Mazu..Diky :))
    PES
    PES --- ---
    AVATAR: říká se tomu nějak jako "návraty vztlakových těles", je o tom plno naučné a vědecké literatury právě již od dob raketoplánů...

    ...a naučně-populární film (Space Cowboys ;-)) to definuje jako "letící cihla"

    Space Cowboys (5/10) Movie CLIP - Flying Brick (2000) HD
    https://www.youtube.com/watch?v=LruyfJJT7qY
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    Škoda, že si nenechali poradit od místního chytráka už dřív, dozvěděli by se o problému, o kterém vůbec dopředu nevěděli, a mohli mít problém s klapkami a klouby vyřešený ještě před tím, než to budou testovat. A takto to musí počkat na další test, jak slibuje Elon.

    Not a difficult prediction! We will have this nailed for next flight.

    The night before #Starship's 4th flight, @elonmusk described one of the main concerns about Starship's heat shield. He turned out to be right as it was the exact spot that burned through. More video to come!

    x.com
    https://x.com/elonmusk/status/1798846199635869945
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    AVATAR: Podle komentáře ano, i podle toho, co tam na pozadí říkal "řídící letu?". Prostě ten chlap, přes kterého žvanily ty 2 bábovky.
    PER2
    PER2 --- ---
    AVATAR: podle vseho ano, bylo to "videt" i na tom videu, nez se prerusilo spojeni

    XBAHNO: xchaos ma pravdu, tyhle spunty na starship dat nemuzes, protoze ti uhorej, jedine, ze by tam dali nejaky vysouvaci :D
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    ONDRA_99: takze landing burn probehl? Nejsem o nic chytrejsi, nez jsem byl pred dotazem :)
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    XCHAOS: Ani booster nemá plochy jako kráva, nebude chycen za roštová kormidla, má být chycen za tohle:

    že to bude zajímavý chytání, o tom nikdo nepochybuje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XBAHNO: musel bych si projít fotky, ale asi jo... ale to, že je hardpoint malý, bude asi to chytání poněkud komplikovat, booster tam má plochy jak kráva...

    Každopádně, ta věc, že kolem reentry těles se formuje rázová vlna a všechny ty dlaždičky a ablativní štíty vlastně chrání před sálajícím teplem té plasmy, to je myslím ověřitelný fakt. Pokud jsou ta tělesa po přistání očouzená a ohořelá, tak proto, že rázová vlna není dokonalá a občas nějaký ten "plamen" plasmy vyšlehne kolem.

    Videa Starship na mě působí tak, že kormidlo zasahuje přímo do proudu plasmy, ta rázová vlna je celkem hezky vidět na začátku brždění, ale pak se ten režim změnil. Sojuzy rozlišují normální aerodynamický a nouzový balistický návrat, jde tam o max. zrychlení (tempo brždění), ale tím pádem i o teplotu. Balistický návrat jde ustát jen odtavením materiálu.

    Samozřejmě asi data z tohohle sestupu použijí, aby to.příště zvládli lépe, ale nezjednodušoval bych to na "upadlo jim pár dlaždiček".
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    XCHAOS: Nene, nemá se to zachytávat za "plácačku", ta na to není konstrukčně stavěná. Pod ní je malý hardpoint, za který se to má chytat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Vzhledem k tomu, že za horní aeroplácačku se to má zachytávat na chopsticks na startovací/přistávací věži bych teda moc nejásal nad tím, že i s ohořelou plácačkou zvládli belly flop. To, že je to kritický konstrukční prvek pro úspěšné přistání a současně je to vystavené takovému namáhání, to je docela riziko.

    Už kvůli té dvojí funkci to nebudou moc nějak zásadně přetvarovat...zrovna plácačky na přídi budou muset zůstat placaté/rovné Ale tvar obtékání budou muset řešit. Stávající návratová tělesa mají takový tvar, že si při návratu vytváří rázovou vlnu a jejich hmota do proudu plasmy vůbec nezasahuje (tohle platilo i pro raketoplán, i když detaily v předchozím příspěvku jsem možná popsal nepřesně)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam