KOUDY: tak Cendra stavěl na penězích, které měl z uloz.to ... a jak všichni víme... ;-) no je vtipné, že já torrent obhajoval právě coby nekomerční sdílení ...
Většina podnikatelů ti řekne "neptejte se, jak jsem vydělal první milion". V tomto případě je ještě relativně přímočaré. Elon zase něco zdědil, to je taky přímočaré, ale ne tak heroické. Lukačovič byl ve vyšším ročníku na vejšce, když přišla bublina a měl přístup ke zdrojům CESNETu, které pro podnikání rozhodně určené nebyly, zatímco my ostatní bojovali, abychom si mohli dovolit alespoň předražený Dialup.
Bitcoin bych do toho netahal. Pro mezi podnikáním a spekulací existuje nějaká čára, i když se to občas prolíná. Podnikání není jen vize, vize mají spisovatelé sci-fi. Podnikání je nápad, management, projektování, počítání, odvaha, štěstí. Podle mě když něco z toho outsourcuješ, tak už pořádně nevíš, co děláš. Při řízení firmy musíš např. vést účetnictví v relativně stabilní měně, ve které se ti většina cen vstupů dramaticky nemění (pokud se fakt nemění jejich cena na trhu, myšleno relativně vůči jiným vstupům...). Protože pak bys nebyl schopen spočítat náklady, návratnost, nic... proto třeba Bitcoin jako nějaký praktický nástroj jsem zavrhl poměrně brzo, protože si prostě nejde představit vést účetnictví v něčem tak volatilním. Byl to ale výborný token pro provozovatele kasín, aby ušetřili za tokeny plastové ;-)
Apple skutečně materializoval vize, které tu budou 100 let, minimálně. Browser v mobilu chtěl v devadesátkách každej (ten můj byl taky zamýšlený pro mobil, ale předělat ho na přenositelný se prostě ukázalo jako příliš pracné), ale dotáhnout to dokázali jen Google a Apple. Google pojal Android tak, jako IBM předtím platformu PC - a vyšlo to.
Elon uvolnil jako platformu zatím jen supercharger (a to ještě myslím musel). Jinak jsou jeho firmy uzavřené, snaží se ovládnout i dodavatelské řetězce, to celé vede do situace, kdy.ty firmy jsou too big to fail - stát (v případě SpaceX) nebo finanční trhy (v případě Tesly) si nemůžou dovolit jejich selhání, je toho na nich navázaného moc.
Pojede to jednou klidně dál jako Apple.bez Jobse, ano. Možná lépe, protože si oddechne od těch inovací ;-) po generaci inovátorů často následuje 100 let nudy, kdy se akorát železnice protahují do všech zapadákovů...