• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ale kdyby CEO porsche začal na Xitter psát že Hitler byl vlastně fajn a děkuje mu za podporu značky v 30. letech asi by prodeje klesly (nebo doufám, že jo, v dnešním světe člověk neví :D )
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    A divim se ze tu zas nekteri jeli hejticek na Elona v souvislosti s Kadyrovem a ted mlcej kdyz to elon poprel..coz jsem rikal uz par dni zpet :)

    Dar od Elona, chlubil se cybertruckem Kadyrov. Nejsem blázen, reagoval Musk - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/kadyrov-cybertruck.A240819_173321_zahranicni_dtt
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    OTAVA: Uz tu bylo asi 10x receno, ze lide resi ten produkt. Neresi CEO nebo kde se ten produkt vyrabi. Porsche 911 je lovebrand. Znas CEO porsche? Neznas. Je ti u prdele. Libi se ti to auto, ta znacka, ta technologie apod. Lidi si kupuji cybertruck protoze je to zajimava kara. Ne proto, ze Elon hazi cihly do jeho okna :)


    That is backed up by data from Auto Trader, a UK car-buying platform. Despite Musk’s comments, Tesla was still the most popular used electric car brand in the UK, with 21% of all leads.
    Ian Plummer, the Auto Trader commercial director, said: “For most consumers, news stories circling around car brands are irrelevant. They’re simply assessing the cars based on what best suits their needs and budget.”
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    KOUDY: Myslim ze Elon svyma exhibicema na twitteru jde uplne nejlepsi cestou jak udelat lovebrand ze vseho co vlastni :-)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    BRETA: Jobs byl jeste daleko horsi despotickej a egoistickej dement nez je nebo kdy bude Elon a lidi ho stejne milovali a chteli pod nim makat, protoze z nich proste vymacknul to nejlepsi. Stejne tak milovali produkty applu, ktery byly tenkrat hodne nekvalitni, ale zaroven inovativni a z applu se stal lovebrand kterej bojoval proti tomu zlemu PC (byly o tom i reklamy)..a dneska jsou Iphony furt nejprodavanejsi, prestoze treba samsungy jsou poslednich pet-sest let lepsi telefony s lepsima inovacema (prustrely displeje, ohebne displeje apod)

    Muskova jedina moznost je imho udelat stejnej lovebrand z Tesly, protoze elektricky auta se pomalu s tema mobilama daj srovnavat. Mas trochu jinej design, ale uvnitr vsechno stejny, takze budou rozhodovat pro nektery lidi emoce a laska ke znacce a u jinych zase cena. Jestli chtej Elon s Teslou tuhle valku vyhrat a mit dominantni postaveni na trhu, tak musej jit imho cestou toho lovebrandu, protoze si nemyslim ze cenove budou nejakemu BYDu, NIU a dalsim cinskym znackam za pet-deset let schopni konkurovat.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: ja elona tolik nesleduju, takže nevím zda je to případ "he had it he lose it", nebo "always been an asshole".

    každopádně dneska už je jen asshole kterému ujel vlak, Twitter byl finanční (z čeho teď financovat cestu na Mars?) i funkční propadák.

    v autonomních autech, AI a robotech (a asi i v BMI, nesleduju vůbec, ale prosakne že to taky dělají i jiní akorát bez hype) jen nepříliš úspěšně dohání konkurenci.. a boring company / Hyperloop je už úplná pakárna.

    není to nic neobvyklého, např McAfee (člověk co udělal jeden z prvních antivirů) se úplně zbláznil, přestal platit daně, kandidoval na prezidenta, emigroval do Guatemaly a nakonec ho zavřeli a zabil se ve vězení.

    na druhou stranu jsou i opačný případy, Bill Gates, taková negativní postava a dneska je (jako jediný? jeden z mála?) opravdový filantrop.. I u firem obecně, typu Microsoft za ballmera vs teď za Nadelly.

    ale ono to je něco podobného, jako když se sekta předpovídající konec světa nerozpadne, když předpověď nevyjde, viz toto auditko.

    aktuálně třeba toto.. optimus Prime je kde?

    Video: Unitree G1 humanoid robot ready to leap into mass production
    https://newatlas.com/robotics/unitree-g1-humanoid-robot-mass-production/
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: v praxi potřebujeme Orbitální výtah (to bude práce pro nějakého dalšího a-la Muska ... ten současný mu může umožnit dostat do vesmíru dostatek lidí a zařízení pro orbitální či měsíční továrny, ten budoucí z toho může vyrobit "filament" pro Orbitální výtah a Prstencové město ;-))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: již emigranti ze socíku na Západ si v 60.letech (ne v 50.letech, tam to bylo vyostřené na obou stranách) všímali, že americké korporace jsou vlastně "taky socialismus". A to bylo před 60 lety, že ano. Samozřejmě nepochybuju, že některé aspekty Západu i oproti době, kdy jsme k němu vzhlíželi, v podstatě upadly, zdegenerovaly, zaostaly. To, co s tím dělal Elon před 15 lety, to bylo inspirativní. To, co s tím Trump s Elonem prováděj teď, to je ale no comment. Víceméně se Elon přidal k davu blbců... kdo se s vlky žíti, musí s nimi výti, nebo já nevím. Nedovedu si představit, co se vlastně doopravdy stalo. Je možné, že tam svoboda volby vůbec neexistovala: prostě aby získal consent bubliny, která reálně rozhoduje o zdrojích, které pro realizaci svých vizí potřebuje čerpat, musel navenek přijmout její hodnoty. Von Braun ještě jednou dokola? nevím... dál.

    Já bych rád převedl debatu k tomu, že velké rakety se fakt vyplatí třístupňové :-) Protože orbita není místo, ale vektor a Ciolkovského rovnice vede k tomu, že velikost raket narůstá exponenciálně a úspory z rozsahu tam nefungují tak, jak je pan továrník zvyklý. Řeším to tady, dostávám minuska:
    [XCHAOS @ Dobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀]

    jednoznačné to není, s miniaturizací je spojená taky určitá režie, stíhačka je dražší než dopravní letadlo i proto, že je potřeba miniaturizovat řadu komponent. Starship určitě na řadu otázek odpovídá zajímavě, na jiné otázky ovšem odpovídá chybně a dále odpovídá i na spoustu věcí, na které se příroda neptá, abych tak řekl :-)
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: však to byl Henleinův styl - vzal si na paškál něco a rozvinul to do absolutní absurdity (že z toho pak až stříkalo jaká je to magořina - tedy mně se to jako takové varování uvažujícím čtenářům zdálo ;-) , i když možná zkušenosti se socíkem tady mi na to daly ten náhled jako varování a on to, stejně jako ten slavný Západ bez zkušeností "na vlastní kůži", bral vážně :-/ )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: hele, já asi četl víc Henleina, než jsem v životě potřeboval, děkuji za doporučení :-) v kontextu doby a situace ve světě byl zajímavý a originální. Rozhodně dnešní sociální konzervativci by si jeho poněkud hipísácké libertariánství měli nastudovat: takováhle fúze perverze a tradičních hodnot, ta se jen tak nevidí :-) (ostatně to, že převážně levicovému Strossovi stál za tribute knhu, mluví o všem :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: doopravdy /s/věžím/věřím
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: minimálně na to "(ne)podívání se do kosmu", ale lze tam najít (samo nutno vzít v úvahu rok vzniku) více volných paralel s dnešní dobou, vřele doporučuji přečíst si

    Minulost napříč budoucností (Robert A. Heinlein) | ČBDB.cz
    https://www.cbdb.cz/kniha-1907-minulost-napric-budoucnosti-past-through-tomorrow

    minimálně "Muž, který prodal Měsíc" a tuším pak "Rekviem" ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DRAGON: "poznej svého nepřítele"? :-) já nevím, já tuhle knihu kupovat nechci, ale začátky SpaceX a ostatně i Tesly bych klidně pročetl. Do jisté míry chápu, že ho přestalo bavit hrát si na "good guy", když ať se snažil jak se snažil, tak prostě jistým kruhům se nezavděčil. Podle mě ho přestane bavit i ta poloha, kterou si našel teď.

    Na Elonovi nechápu, že ve chvíli, kdy měl soukromou raketu a soukromou kosmickou loď, tak se nepodíval do kosmu. Možná mu to nějací jeho skrytí investoři, o kterých nevíme, zakázali - chtějí ho živého, nevím. Každopádně pro mě je to záhada. A začátek konce nějakého mého osobního mýtu, který jsem o něm měl. Já bych si na ISS výlet udělal, než ji deorbitnu. Nevěřím, že doopravdy věžím, že se dožije cesty na Mars. Tohohle se dožít mohl.

    Že se stal online trollem, který se kamarádíčkuje s nácky... hmm, docela i věřím, že jeho účet spravuje řada hloupě napsaných skriptů, které favují kdejakou blbost, jen aby získaly pozornost a favy. Nějak ten vzestup na původním Twitteru probíhat musel.

    V podstatě, zlevnění té knihy je ironické. Vzpomínám si, na kolik u nás zlevnily knihy Václava Klause, a stejně je nikdo nekupoval :-) Celebrity mají problém se svým vlastním produkt placementem... závisí na tom, aby je lidi chtěli, a když je nikdo nechce, maj to blbý. Skuteční miliardáři se drží v pozadí a celebritami se nestávají. Vidím zde splasknutí jedné bubliny a studium toho, co na ní bylo reálné (přistávající rakety určitě) a co fake, to bude ještě dlouho zajímavé téma. Možná i varovný příběh pro jiné talentované... aby dosahovali svých cílů jinak, aby kultivovali více aspektů svého myšlení, než jen to technické... nevím, no.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KOUDY: je ovšem otázka jestli to je ještě kapitalismus, v Číně to podporuje komouska vláda na různých úrovních a v EU je to dotační peklo taky.
    Já sem asi ze staré školy, ale kapitalismus si představuji jinak.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    XCHAOS: od jistého dne ani kdyby mi to dali zadarmo
    PER2
    PER2 --- ---
    PER2
    PER2 --- ---
    hodinovy "pokec"
    Polaris Dawn Mission Overview Briefing
    x.com
    https://x.com/i/broadcasts/1RDGlyDRBXmJL
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Elon je už ve slevě.
    JONY
    JONY --- ---
    Donald Trump Turned the Tables on Elon Musk, Exposed His Real Flaws - Business Insider
    https://www.businessinsider.com/elon-musk-donald-trump-donations-weak-image-power-twitter-tesla-2024-8
    BRETA
    BRETA --- ---
    KOUDY: je to tak, zisky z tesel pujdou Elmovi do prdele tak jako tak, muze si na Twitru placat co chce a podporovat maga dementy horem dolem. Dulezity jsou totiz ty inovace prinasejici technologicky naskok a nejvetsi konkurencni vyhodu. Za posledni roky dokazali uvest na trh pouze Cybertruck s ohromujici produkci asi 100 kusu za den. Nejocekavanejsi Model 2 nikde. Nevim, jak to budou chctit hrat s tim zbytkem, za par let uz bude nabidka znacne obsoletni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam