• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    LEGI: Vklidu. Jony jen placa z neznalosti. Ja jsem asi 3x psal, ze jsem Turka nevolil ani s jeho politickou karierou nesouhlasim a prijde mi to jako bizar - [KOUDY @ Na co právě myslíte?] - [KOUDY @ Konvička, Hampl (Volfová, Černochová, Okamura, ..) a jejich nejen facebookové perly.] ..Jony je celkem znamej tim, ze si o lidech vymejsli lzivy blbosti ktery pak kvuli plusikum prezentuje audienci..

Anyway. Dost o noliferech.

Majitel Amazonu vyzývá Muskovu SpaceX. Poprvé poletí jeho velká raketa - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/technet/vesmir/vesmir-blue-origin-new-glenn-new-sheppard-nosic-raketa-jeff-bezos-amazon.A250110_095032_tec_vesmir_vse
    LEGI
    LEGI --- ---
    JONY: kolego, lidi si ke snídani občas dopřávají i horší kratochvíle.

wen hop?!
    SATAI
    SATAI --- ---
    Protect our democracy against Elon Musk’s X | WeMove Europe
    https://action.wemove.eu/sign/2025-01-elon-musk-dsa-petition-EN
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    PES: Hele jsem zastancem rakouske skoly v ekonomii. Coz je pravice. Ale v nakejch vecech jsem trochu doleva, treba ze socialni smir je pomerne dulezita vec. V posledni dobe vidim jako hlavni problem spolecnosti rozevirajici se nuzky socialni nerovnosti, protoze staty utracely brutalni prachy za Covidu a vylozene Keynesiansky boostovali i to, co melo zemrit.
    Na spektru jsem nekde ve tretine mezi stredem a pravym extremem.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    AVATAR: Jo takhle. Uz rozumim. Ty jen nemas dostatecny informace, takze v diskuzi nejses vyrovnanej. V tom pripade reframing. I Musk ma uz pres 20 let svoji charitativni nadaci (i do ktery dava prachy a castecne se tak vyhejba danim) Stejne jako Gates. Uz tam tu podobu mezi nima vidis ted vic? Musk nedal jednorazove prachy charite. Podporuje svoji nadaci dlouhodobe, stejne jako dava ruznych organizacim ruzne dary plno let - https://en.wikipedia.org/wiki/Musk_Foundation ..dava z charity na dobry veci, stejne jako na svoje neziskovky typu OpenAi a stejne jako Gates a dalsi pres ni castecne prachy pere. Furt mu to ale stejne jako Gatesovi prijde lepsi napad, nez vsechny ty prachy dat statu na danich. Musk taky dava daleko min nez Gates, coz je zpusobeny tim, ze aktivne podnika a prachy z akcii potrebuje, zatimco Gates je 15 let "retired"..takze vyvadi z akcii vic a filantropii se taky venuje vic. I mozna proto v nich delas rozdil, prestoze v tom bazalu mezi nima rozdil neni. Oba delaj to samy. Jen Gates v daleko vetsim meritku, ale ja se klidne spokojim s tim ze oba mluvime o necem jinem a neshodnem se hele. V pohode.

Elon Musk's 8 Most Surprising Donations: Tech Billionaire's Secret Philanthropy Revealed
    https://www.mountbonnell.info/elons-austin/8-elon-musk-charitable-acts-that-surprised-everyone

Elon Musk Gave To These Nonprofits Last Year
    https://www.forbes.com/sites/juliegoldenberg/2024/12/23/elon-musk-worlds-richest-person-donated-to-these-groups-last-year/
    KOUDY: ctes spatne. Pisu, ze nemuzes porovnavat Gatese, kterej provozuje charitativni nadaci a muska, kterej dal jednorazove prachy charite.

Pises, ze nechapes, co se snazim rict, coz je po mem, vcelku vycerpavajicim a opakovanem popisu, projev hlouposti. Nebo klidne zabednenosti, coz je jeji projev.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    OMNIHASH: Ja jsem teda slysel ze me resis celkem dost i na srazech apod, prestoze jsi me nikdy nevidel :). Sem nebo do jinych klubu vetsinou prijdes jen abys prudil urcite uzivatele a nikdy ne proto, abys rekl neco k tematu. V ignore mam asi 50 uzivatelu za tech 23 let co jsem na nyxu+jejich fakeids.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    A víš co si říkám o tobě s pár lidma já? Naprosto nic.
    To, že ti bydlím zadarmo pětiletku v hlavě není můj boj ani můj problém, a jestli tě náhodný id z internetů takhle trápí, tak použij ignore, vzhledem k tomu, žes v něm měl půlku nyxu, tak určitě víš, jak na to...
    SATAI
    SATAI --- ---
    AVATAR: technicky vzato je spíš zabedněný (a hajzlík), než čistě hloupý
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    OMNIHASH: To si u tebe s par lidma rikame uz pet let.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    AVATAR: no to sem zvědavej, jak dlouho ti to vydrží
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    AVATAR: No ja ctu jen ze obhajujes Gatese a hanis Muska za to, jak si odecita charitu z dani a pritom Gates to dela v mnohem vetsim meritku a mnohem dele nez Musk..ale ok. Packo..:)
    KOUDY: jsi prilis hloupej na to, aby se s tebou dalo smysluplne diskutovat. Vsechno jsem ti to vysvetlil uz ctyrikrat, je smutne, ze stale absolutne nechapes, co se ti snazim sdelit. Pa.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    AVATAR: No a co tu teda resis? "Miliardar ma zaplatit dan 300m. Posle 100m na charitu a 200m na dane. Nic neusetril. Zaplatil 300m, ktere mel." tohle je to co ja tu od druhyho postu obhajuju jako ze je to takova seda cesta, ktera podle me neni uplne spravna, ale zaroven dokazu pochopit, ze ji miliardari typu Musk, Kellnerova, Buffet, Gates apod jdou a nez aby zaplatili dane 5 miliard, tak zaplatej 1 Miliardu a 4 miliardy daj do svy charity nebo charity svejch kamosu a ta charita za to postavi kridlo nemocnice, nebo naockuje deti proti malarii. Furt ty prachy jdou pryc. Miliardari si je nenechaj. Tu mi tu rikas ze Gates a Buffet tohle nedelaj a Musk jo, pritom Gates a Buffet tohle delaj plno let a v daleko vetsim meritku nez Musk a nejsou samozrejme sami. Jasne je to zpusob danovy optimalizace, jasne je to moralne trochu napicu, protoze by bylo lepsi kdyby platili dane 100% jaky maj. ale proste it is what it is.
    KOUDY: jsi fakt tak hloupej?

Miliardar ma zaplatit dan 300m. Posle 100m na charitu a 200m na dane. Nic neusetril. Zaplatil 300m, ktere mel.

Nekteri vykukove z tech 100m vytahnou 60m zpatky a mnohdy na tom v dlouhodobem meritku zbohatnou, protoze maj kreativni ucetnictvi, ale ty sem netahejme, verim, ze zrovn tohle se elona tyka leda okrajove.

Jestli je spravne, ze charitu a projekty vybiraji organizace, jejichz primarnim cilem je ferengske imperium, je taktez diskutabilni, ale to taky elon moc neovlivni.
    PES
    PES --- ---
    TRANCEWARP: Btw. taková rétorická otázka - cítíš se být "pravičák" dle měřítek z jaké doby? Je to dle měřítek po roce 2000 či 2010 anebo dle měřítek Západu řekněme 1960 či 1980?

Ono je to důležité, protože tehdy by se dnešní tzv. pravice a středo-pravice řadila spíš hodně mezi tehdejší levici ;-)))

#justsaying
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    JONY: Turkem z wishe? Vazne jsi napsal tuhle debilitu? Takze ty ses v tom pripade Martin Kocian z wishe?

AVATAR: Elon se tim ale nechlubi. Je to jen PR zprava ze dal v akciich 100M na charitu, stejna zprava je, ze Buffet dal 5 miliard na charitu v akciich Berkshire. Je to uplne to same. Jen Buffet si odecita z dani nasobne vic - 28. 6. 2024 — Buffett is giving away another $5.3 billion worth of Berkshire Hathaway stock to five foundations in accordance with his longtime giving plan.

Gates zalozil charitu aby nemusel po postupnem odchodu z microsoftu platit takove dane z prodeje akcii a uz diky te charite usetril na danich desitky miliard dolaru. Stejne tak Buffet, kterej do te gatesovy charity sype penize z profitu berkshire a samozrejme ze ta charita za to udela dobro. Stejne jako charita Muska nebo Kellnerovy ci jinejch miliardaru. Jen proste maj prehled o tom jaky dobro ta charita bude delat. Coz u toho kdyby ty prachy dali statu..nemaj. O tom jsme tu vedli spor.
    JONY
    JONY --- ---
    Opravdu má smysl tady s Turkem z Wishe pořád dokonala diskutovat?
    KOUDY: vystavel sis slamenyho panaka a ted s nim bojujes.

Na odectu z dane daru na charitu jako takovem neni nic tak hroznyho. Jo, nekteri to zneuzivaj k male domu a mnozeni bohatstvi a to neni ok, ale povetsinou je to jen o tom, ze korporat rekne kam ty prachy ma stat dat.

Problem je, kdyz se tim chlubi a tvrdi, ze ty penize na to dali oni, jako to udelal elon. On nic nedal, on jen zaplatil dan, ze ktere stat tu charitu podporil. To je proste lez, stejna jako rank 1 v diablu a poe. Bylo by to k smichu, kdyby to nebyl nejvlivnejsi clovek na svete.

Oproti tomu gates provozuje samotnou charitu a financuje ji ze vsech zdroju, vcetne vlady. Ta charita je transparentni, prokazatele pomaha potrebnym lidem a ma primej dopad na kvalitu zivota lidi.

Srovnavas hrusky s jabkama.
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    KOUDY: Zajimave, podle me svet neotaci doprava, ale otaci k nenavisti, sebestrednosti a sobeckosti. Jak nas to pekne ucej socialni site a trenujou nase opici mozecky. Ja sem pravicak a to, co se deje, nema s pravici nic spolecnyho. To se akorat brutalne rozeviraj nuzky socialni nerovnosti, coz neni dobry pro nikoho. Resp. pro nekolik jedincu ano, ale zbytek ostrouha.

Ale mas pravdu, to je tady offtopic.

Must ty svoje firmy ale neridi uz moc dobre. Spis uz je asi ridi nekdo jinej.
    SpaceX este v pohode i kdyz jejich plan na kolonizaci Marsu je absolutne debilni, protoze se tam neda zit a nic tam neni. A misto toho, aby investoval jako nejbohatsi clovek do vyzkumu novy fyziky, ktera ny nas jako lidstvo mohla posunout realne do budoucnosti, tak akorat zameruje pozornost lidi na cil, kterej je k nicemu.

Tesla dela horsi a horsi auta. Co se jezdeni tyce, tak je to furt dobry a levny. Ale volant bez pacek, kde na kruhaci musis mackat buttonek? Auto za vic jak tri mega, ze kteryho daj pryc pitomy plastovy krytky lyzin pro sedacky, takze ti je deti uplne zaserou a pak to nefunguje? Uspory v radu dolaru, ale UX o desitky procent horsi. Ty berany jsou uz uplna picovina. Vyzkum v oblasti UX vyhodili oknem a za kazdou cenu tlacej inovace, ktery ti znemoznujou mit ve svalovy pameti ovladani vlastniho auta. Ja uz si dalsi Teslu nekoupim a nevim okolo sebe o nikom jinym, kdo ji ma a kdo si priste koupi zase. Tesla already peaked IMHO.
    To by mel resit, ale to nevidi, protoze musi nicit demokracii a stat se kralem cely planety nebo co.

Starlink nam slibovali, ze tedka pojede 1Gbps, ale vali to pomalejs a pomalejs. Furt je to teda bozi, o tom zadna, ale sliby chyby.

On ma Musk ty firmy tak velky, ze uz to nevidi. Ale uz to nedela tak dobre, jako driv. Protoze na to nema cas.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    LEGI: Vsak o tom se tu muzem dohadovat hodiny. My mezi tim treba delame rozdil. Jiny lidi zase ne. Meloniova ma Elona rada a problemem pro demokracii je u ni Soros a ne Musk..Musk podporuje ukrajinu. Meloniova podporuje ukrajinu. Co jsem se snazil naznacit bylo, ze svet se posouva doprava at se nam to libi nebo ne a neni to diky Elonovi. Delo by se to ikdyby on tweetoval jen o raketkach..Takze ja naprosto chapu hate na Elona za nejaky jeho nazory nebo za dezinfo tweety. V poradku. Chapu ze nekoho muze zacit ten clovek srat. Pak ale nechapu proc ho sleduje a chodi do techhle klubu. Elon a jeho tym maj prumerne 60 tweetu denne. To by se tu opravdu nic jineho neresilo nez to co zrovna kde tweetnul a jestli je to prdel a trolling nebo dezinfo nebo to mysli vazne, nebo je to relevantni apod. Je to jak resit storicka Nely Slovakovy, kterejch da na instac denne 80. Ikdyz Elon ted magori, tak Tesla ma za jeho vlady inovace dobry a prodeje jakbysmet. SpaceX jede taky slusne dopredu apod. To mi prijde jako relevantnejsi veci a temata k diskuzi nez kazdej Elonuv prd na twitteru, ale jsem tu samozrejme v mensine, kdyz do nej jen sborove nekopu do rytmu jako ostatni.

Problémem pro demokracii není Musk, ale Soros, tvrdí Meloniová - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/elon-musk-giorgia-meloniova-evropa-kritika-politika-donald-trump-george-soros.A250109_153304_zahranicni_dtt
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam