ADAMIRA: ok, tady se shodneme. Ale já mluvil o zjevných výhodách v prostředí, které je prostě navržené pro interface s člověkem. Dron ani vozítko na kolečkách si jednoduše neotevřou dveře, nemluvě o schodech. Skutečně to nějaký význam má. Nevím, jestli je to takový svět, ve kterém jsem na stará kolena chtěl žít (já byl sci-fista ve směru výzkumu vesmíru a osvobození od práce v takovém tom původním flákačském smyslu, prostě určitá utopie s poznáváním světa a létáním všude, ale ne nutně létajícími auty a tvořivostí, fanoušek humanoidních robotů nejsem. ale je to z nějakého důvodu menší blbost, než "létající auto".
Samozřejmě bych radši smart domy, které si samy vyrábí energii, než dumb domy, kde budou dveře otevírat humanoidní roboti. Já se nehádám, že ta vize je braindead. Ale určitý smysl to má. Navíc, je to takové divné, částečně rasistické vyústění dilematu, že přistěhovalci skutečně znamenají pracovní sílu... ale ne, americké konzervy raději rasově čistou Ameriku s humanoidními roboty. Po téhle stránce je ta vize nesmysl, v továrně se uplatní spíš průmysloví roboti... a celkově, prostě moje představa budoucnosti je solarpunková a ne "atompunková", slepé uličky z 50tých 20.století mi fakt nebaví prozkoumávat.
Přes to všechno je třeba konstatovat, že humanoidní robot má určitou výhodu. Když do prostoru navrženého pro pohyb člověka nechceš člověka pustit. Netleskám tomu, nesouhlasím s tím... ale musím s tím počítat.